Καθεδρικός Ναός Αγίου Ιωάννη

ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ / Χώροι Λατρείας / Καθεδρικός Ναός Αγίου Ιωάννη
Ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Ιωάννη, βρίσκεται στην εντός των τειχών Λευκωσία και χτίστηκε στη θέση του παρεκκλησιού του Αγίου Ιωάννη του Ευαγγελιστή, του Μοναστηριού των Βενεδικτίνων, τον 14ο αιώνα. Ο Αρχιεπίσκοπος Νικηφόρος ξανάχτισε το μοναστήρι το 1662. Είναι ένα μικρό εκκλησάκι αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο, με μία πτέρυγα και κυκλικό θόλο σε Φρανκο-Βυζαντινό στιλ, με εξωτερικά στηρίγματα και δυτικό πρόναο.

Σε αντίθεση με το απλό εξωτερικό, που έγινε έτσι επίτηδες αφού το απαιτούσε η Οθωμανική κυριαρχία, η επιχρυσωμένη ξυλεπένδυση και το φωτεινό εσωτερικό, διακοσμημένο με κρυστάλλινους πολυελαίους, μπορεί να ξαφνιάσει τον ανυποψίαστο επισκέπτη. Καλυμμένα με χρυσά φύλλα, τα ξύλινα σκαλίσματα έγιναν τον 18ο αιώνα από Κυπρίους τεχνίτες. Οι τέσσερις μεγάλες εικόνες είναι έργο του Κρητικού τεχνίτη Ιωάννη Κορνάρη και ζωγραφίστηκαν μεταξύ 1795 και 1797. Οι τοιχογραφίες του 18ου αιώνα απεικονίζουν σκηνές από τη Βίβλο και την ανακάλυψη του τάφου του Αγίου Βαρνάβα στη Σαλαμίνα.

Επαρχία  Λευκωσία
Διεύθυνση: Λευκωσία (δίπλα απο το Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο)
Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή: 08:00 - 12:00, 14:00 - 16:00, Σάββατο: 08:00 - 12:00 (και κατά τη διάρκεια της Λειτουργίας)
Περίοδος Λειτουργίας: Όλο τον χρόνο
Τιμή Εισόδου: Δωρεάν