Χαιρετισμός Δημάρχου για ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΠΕΣΟΝΤΩΝ Β΄Παγκοσμίου Πολέμου

ΔΗΜΑΡΧΟΣ / Ομιλίες & Άρθρα / Χαιρετισμός Δημάρχου για ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΠΕΣΟΝΤΩΝ Β΄Παγκοσμίου Πολέμου
Παρ, 11 Νοε. 2016 14:45
ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΜΝΗΣΗΣ ΠΕΣΟΝΤΩΝ Β΄ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑ.ΣΥ.ΔΥ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016, 10:30

Η 11η Νοεμβρίου, που είναι επίσης γνωστή ως ημέρα της παπαρούνας, έχει καθιερωθεί παγκόσμια ως «Ημέρα Ανάμνησης» και τιμής για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που θυσιάστηκαν υπέρ της ελευθερίας στους δύο Παγκόσμιους  Πολέμους.

Είναι υποχρέωση όλων μας να θυμόμαστε και να τιμούμε όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για τα πανανθρώπινα ιδανικά της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας απέναντι στο φασισμό. Όσους αγωνίστηκαν για την επικράτηση της δικαιοσύνης, της παγκόσμιας ειρήνης και της ισότητας σε ολόκληρο τον κόσμο. Για έναν κόσμο ευημερίας, προόδου και διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών.

Αυτά που στη σημερινή εποχή μπορεί να θεωρούνται από ορισμένους δεδομένα, διεκδικήθηκαν και αποκτήθηκαν με σκληρούς αγώνες και αυτοθυσία. Χτίστηκαν πάνω στη θυσία εκατομμυρίων ανθρώπων που αντιτάχθηκαν στη φρίκη του φασισμού. Η σωστή διδασκαλία της ιστορίας στους νέους και στις νέες μας είναι απαραίτητη για να μην ξαναζήσουμε ως ανθρωπότητα τον εφιάλτη του ναζισμού και του πολέμου, όπως τον έζησε η ανθρωπότητα πριν και κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Κύπρος δήλωσε παρούσα στον αντιφασιστικό αγώνα. Η συμμετοχή των Κύπριων εθελοντών στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αποτελεί μια από τις χρυσές σελίδες της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας. Με 30 και πλέον χιλιάδες εθελοντές, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, η Κύπρος είναι συγκριτικά η πρώτη χώρα παγκοσμίως σε εθελοντική συμμετοχή κατά αναλογία πληθυσμού. Το τίμημα αυτής της συμμετοχής, όμως, ήταν βαρύ. Πέραν των δυόμισι χιλιάδων Κύπριων αγωνιστών αιχμαλωτίστηκαν, εκατοντάδες ήταν οι τραυματίες και περισσότεροι από 600 οι ήρωες νεκροί μας, τα οστά των οποίων βρίσκονται θαμμένα σε 49 κοιμητήρια  23 διαφορετικών χωρών.

Δυστυχώς, οι προσδοκίες των Κύπριων εθελοντών και του κυπριακού λαού παρέμειναν ανεκπλήρωτες. Οι συμπατριώτες μας που έπεσαν με αυτοθυσία στα πεδία των μαχών,  που αγωνίστηκαν με σθένος και στάθηκαν εμπόδιο στα σχέδια του φασισμού, παρά το ότι κέρδισαν τη μεγάλη μάχη, δεν είχαν την τύχη να δουν την εδραίωση των αρχών και των ιδανικών για τα οποία πολέμησαν στον τόπο τους.

Για το λόγο αυτό «Αποτελεί υποχρέωση, τόσο των εκάστοτε  Κυβερνήσεων όσο και της κοινωνίας μας γενικότερα, να θυμάται και να τιμά τους ανθρώπους που έδωσαν το υπέρτατο αγαθό, αυτό της ζωής, στον αγώνα υπέρ της ελευθερίας και της δημοκρατίας».
Ο Δήμος Λευκωσίας αναλαμβάνει με πλήρη επίγνωση της τιμής που του γίνεται από τους τιμώμενους Βετεράνους, για να αναλάβει τη διαχείριση τούτου του τόσο σημαντικού ιστορικά χώρου.