Τοποθέτηση Δημάρχου Λευκωσίας στην Παγκύπρια Μονόωρη Στάση Εργασίας στους Δήμους

ΔΗΜΑΡΧΟΣ / Ομιλίες & Άρθρα / Τοποθέτηση Δημάρχου Λευκωσίας στην Παγκύπρια Μονόωρη Στάση Εργασίας στους Δήμους
Πεμ, 27 Απρ. 2017 12:05
Τοποθέτηση Δημάρχου Λευκωσίας Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη
στην Παγκύπρια Μονόωρη Στάση Εργασίας στους Δήμους
από τα Μέλη των Συντεχνιών ΟΗΟ-ΣΕΚ και ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ
Πέμπτη 27/4/2017 11.00 μέχρι 12.00

Στόχος μας ήταν και παραμένει η άμεση προώθηση της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μιας ουσιαστικής μεταρρύθμισης, μέσω της οποίας οι δήμοι θα καταστούν διοικητικά και οικονομικά ανεξάρτητοι στην πράξη και θα είναι σε θέση να προσφέρουν στους πολίτες ποιοτικά αναβαθμισμένες υπηρεσίες με μειωμένο κόστος. Επιβάλλεται να δρομολογηθεί μια μελέτη των πραγματικών καθημερινών αναγκών του κάθε δήμου και βάσει αυτών να υπολογιστεί η χρηματοδότηση μας. Μόνον έτσι θα διασφαλιστεί η ασφάλεια των δημοτών αλλά και των εργαζομένων.

Μέχρι να γίνει αυτό, είναι απαραίτητο το κράτος να παρέχει στους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης τη στήριξη που χρειάζονται για να μπορούν να ανταποκρίνονται στις ευθύνες τους που πηγάζουν από τον Νόμο. Δεν γίνεται να παραμένουν οι υποχρεώσεις, αλλά να αφαιρούνται τα μέσα και οι πόροι. Αυτό άλλωστε προνοεί και ο Περί του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτοδιοίκησης Νόμος του 1988.  Η Χάρτα ξεκάθαρα καλεί το κεντρικό κράτος να διασφαλίζει τους αναγκαίους πόρους στις Τοπικές Αρχές ώστε αυτές να καθίστανται ικανές να ανταποκρίνονται στις ευθύνες τους.

Είναι αίτημα μας όπως η Κυβέρνηση και η Βουλή προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να εισαχθούν τέτοιες πρόνοιες στο συγκεκριμένο Νόμο του 1988, η επίκληση των οποίων να είναι δυνατή και εφαρμόσιμη ενώπιον των Δικαστηρίων.  Τότε και μόνο τότε ο Νόμος θα έχει την αξία και την βαρύτητα που πρέπει να έχει.  Διαφορετικά θα εξακολουθήσει να είναι ένας διακοσμητικός Νόμος και τίποτε άλλο.  Δεν αρκεί τόσο το Κράτος όσον και η Νομοθετική Εξουσία να επικαλούνται συνέχεια το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.  Το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο έχει και δικαιώματα αλλά έχει και υποχρεώσεις.  

Την ίδια ώρα έχουμε κι εμείς ευθύνες. Με μόνο στόχο μας την ποιοτική και έγκαιρη εξυπηρέτηση του δημότη επιβάλλεται να δουλέψουμε πιο ομαδικά και αποδοτικά. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες θα πρέπει να παρέχονται γρήγορα και με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Η καλή απόδοση των εργαζομένων θα πρέπει να αξιολογείται αξιοκρατικά και να επιβραβεύεται. Η αχρείαστες απουσίες και το βόλεμα θα πρέπει να σταματήσουν. Ως Δήμος Λευκωσίας έχουμε αποδείξει ότι όταν θέλουμε μπορούμε. Κάναμε βήματα προόδου αλλά μπορούμε καλύτερα. Είμαι σίγουρος ότι με συλλογική προσπάθεια θα τα καταφέρουμε.