Επιστολή Δημάρχου προς Δημότες για τα τέλη σκυβάλων

ΔΗΜΑΡΧΟΣ / Ομιλίες & Άρθρα / Επιστολή Δημάρχου προς Δημότες για τα τέλη σκυβάλων
Πεμ, 06 Ιουν. 2013 12:00
Όπως γνωρίζετε, δέσμευση μου είναι η ενημέρωσή σας για όλα τα σημαντικά ζητήματα που αφορούν τη Λευκωσία. Στο πλαίσιο αυτό, επικοινωνώ σήμερα μαζί σας για να σας ενημερώσω για όσα αφορούν τα τέλη σκυβάλων.

Όπως είναι γνωστό, τα τέλη αυτά είναι ανταποδοτικά και επιβάλλονται από τους Δήμους για την παρεχόμενη υπηρεσία περισυλλογής σκυβάλων και οδοκαθαρισμού της πόλης. Αφορούν δηλαδή ένα κρίσιμο ζήτημα για την υγεία μας, την ποιότητα της ζωής μας και την εικόνα της πόλης μας.

Tα έσοδα από τα τέλη αποκομιδής σκυβάλων το 2012 ανήλθαν σε €4.508.318 ενώ τα έξοδα ήταν €5.276.331. Τα έσοδα δηλαδή ήταν πολύ λιγότερα από το κόστος παροχής της υπηρεσίας.

Μετά τη μείωση κατά € 4.5 εκατομμύρια της ετήσιας τακτικής χορηγίας του Κράτους προς το Δήμο Λευκωσίας ήλθαν οι πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup οι οποίες έχουν οδηγήσει το Δήμο σε οικονομική ασφυξία και αυτό παρά την πληθώρα μέτρων και δράσεων οικονομικής εξυγίανσης που ο Δήμος έχει συστηματικά προωθήσει από το 2012 μέχρι σήμερα.

Αυτές συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων:
  • Τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων στο Δήμο κατά 17%. 
  • Τον περιορισμό των εξόδων, μέσα από τον ανασχεδιασμό και τη μείωση των δρομολογίων των συνεργείων περισυλλογής σκυβάλων και τη μείωση του κόστους των υπερωριών. 
  • Τη μείωση όλων γενικά των εξόδων του Δήμου στο βαθμό που δεν επηρεάζουν την υγεία, την ασφάλεια των δημοτών και την κοινωνική πρόνοια.
Παρά τις ενέργειες μας δυστυχώς αδυνατούμε να καλύψουμε το τεράστιο έλλειμμα που δημιουργήθηκε, ενώ περαιτέρω μείωση των εξόδων, στο παρόν στάδιο, δεν είναι εφικτή αφού θα επηρεάσει ανεπανόρθωτα την ικανότητα του δήμου να λειτουργεί αποτελεσματικά και θα θέσει σε κίνδυνο υπηρεσίες κρίσιμες για την καθημερινότητα της Πόλης και των κατοίκων της.

Το Δημοτικό Συμβούλιο μετά από έντονο προβληματισμό και αναγνωρίζοντας την άμεση ανάγκη για μείωση της διαφοράς εσόδων και εξόδων της υπηρεσίας αποκομιδής σκυβάλων ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη παροχή της στους δημότες της, αποφάσισε την επιβολή ετήσιας αύξησης €19 για τις οικίες. Έτσι από €140 που ήταν τα τέλη σκυβάλων το 2012, αυξάνονται σε €159 το 2013.

Την ίδια στιγμή, αντιλαμβανόμενοι τις συνέπειες της πρωτόγνωρης κρίσης που βιώνουμε όλοι, έχει αποφασιστεί όπως φέτος, για πρώτη φορά, να προσφερθεί η δυνατότητα εξόφλησης των τιμολογίων αποκομιδής σκυβάλων με δόσεις, με ελάχιστο ποσό πληρωμής €30 κάθε φορά και με τελευταία ημερομηνία εξόφλησης του τέλους την 31η Οκτωβρίου, 2013. Αυτές οι πληρωμές θα μπορούν να γίνουν μόνο στο ταμείο του Δήμου ή/και στην ιστοσελίδα e-λευκωσία στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.nicosiamunicipality.org.cy

Επιπρόσθετα, θέλοντας να βοηθήσουμε τους οικονομικά ασθενέστερα συμπολίτες μας, αποφασίστηκε όπως οι εκπτώσεις και οι απαλλαγές που παραχωρούνται σε ειδικές ομάδες δημοτών διαφοροποιηθούν κατά τρόπο που να είναι περισσότερο στοχευμένες και δίκαιες   ως ακολούθως:
  • (α) Στους κατόχους “Βιβλιαρίου Ατόμου με Αναπηρία” το οποίο εκδίδεται από την Υπηρεσία Μέριμνας Αναπήρων (Υ.Μ.Α.) του Υπουργείου Εργασίας και Κoιvωvικώv Ασφαλίσεων σε άτομα που σύμφωνα με τον Έκτο Πίνακα του περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμου του 1980 (Ν.41/80) έχουν αναπηρία βαθμού 70% και άνω και ετήσιο εισόδημα που δεν υπερβαίνει το ποσό των €20.000, παρέχεται έκπτωση 50%.
  • (β) Στους πολύτεκνους, κατόχους πoλυτεκvικής ταυτότητας που δικαιούνται να λαμβάνουν κρατικό επίδομα σύμφωνα με το Νόμο που προβλέπει για την παροχή επιδόματος τέκνου και για συναφή θέματα (Ν. 314/87), παρέχεται έκπτωση 50%.
  • (γ) Σε τρίτεκνες οικογένειες, κατόχους ταυτότητας της Π.Ο.Π.Ο. για το τρέχον έτος, παρέχεται έκπτωση 15%.
  • (δ) Σε μονογονεικές οικογένειες, με ετήσιο εισόδημα μέχρι €20.000 και προσκόμιση (1) πιστοποιητικού αποδοχών,(2) πιστοποιητικό γεννήσεως εξαρτωμένου τέκνου, (3) βεβαίωση Υπουργείου Οικονομικών για λήψη του επιδόματος, παρέχεται έκπτωση 50%.
  • (ε) Σε ζεύγος υπερηλίκων ηλικίας άνω των 75 ετών, με μοναδικό ετήσιο μικτό εισόδημα τη σύνταξη των Κοινωνικών Ασφαλίσεων που δεν υπερβαίνει το ποσό των €20.000 παρέχεται πλήρης απαλλαγή ενώ σε περιπτώσεις με ετήσιο μικτό εισόδημα άνω των €20.000 παρέχεται έκπτωση 50%. Και στις δύο περιπτώσεις πρέπει να υποβληθεί ένσταση.
  • (ζ) Σε ζεύγος συνταξιούχων, με μοναδικό εισόδημα τη σύνταξη των Κοινωνικών Ασφαλίσεων η οποία δεν υπερβαίνει το ποσό των €20.000 ετησίως παρέχεται έκπτωση 50%.
  • (η) Σε μονήρεις συνταξιούχους, με μοναδικό εισόδημα τη σύνταξη των Κοινωνικών Ασφαλίσεων η οποία δεν υπερβαίνει το ποσό των €10.000 ετησίως παρέχεται έκπτωση 75%.
  • (θ) Σε μονήρεις, (εκτός από τους μονήρεις με μοναδικό εισόδημα τη σύνταξη των Κοινωνικών Ασφαλίσεων) παρέχεται έκπτωση 25%, κατόπιν υποβολής ενστάσεως.
Τελευταία ημερομηνία υποβολής ενστάσεων είναι η 12η Ιουλίου, 2013. Μετά την ημερομηνία αυτή δεν θα γίνεται δεκτή καμιά ένσταση για να μπορούν οι πληρωμές να γίνονται και μέσω διαδικτύου.

Τελευταία ημερομηνία πληρωμής του τέλους αποκομιδής σκυβάλων είναι η 31η Οκτωβρίου, 2013. Μετά την πιο πάνω ημερομηνία θα επιβάλλεται η από το Νόμο καθοριζόμενη επιβάρυνση.

Οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνει σήμερα ο τόπος μας και κατ’ επέκταση ο Δήμος της Πρωτεύουσας καθιστούν επιτακτική την ανάγκη τακτοποίησης των λογαριασμών του κάθε πολίτη ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η συνέχιση της λειτουργίας του Δήμου και των καθημερινών υπηρεσιών που προσφέρει στους κατοίκους, στους εργαζομένους και σε όσους διακινούνται στην περιοχή του. Γι αυτό με την επιστολή αυτή  απευθύνω έκκληση προς τον καθένα σας όπως μεριμνήσετε να εξοφλήσετε τον λογαριασμό σκυβάλων που σας αποστέλλεται μέχρι την 31η Οκτωβρίου, 2013.

Είμαι βέβαιος ότι συμμερίζεστε την ανάγκη να κάνουμε όλα όσα πρέπει για να διατηρήσουμε την καθαριότητα της Λευκωσίας στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.

Ευχαριστώ για την κατανόηση σας.

Με  τους φιλικούς χαιρετισμούς μου

Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης
Δήμαρχος Λευκωσίας