Όχι στην αλόγιστη ανάπτυξη της παλιάς πόλης

ΔΗΜΑΡΧΟΣ / Ομιλίες & Άρθρα / Όχι στην αλόγιστη ανάπτυξη της παλιάς πόλης
Πεμ, 18 Ιουλ. 2013 15:30
To ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας είναι η ψυχή ολόκληρου του αστικού συμπλέγματος της πόλης και στόχος μας είναι να προστατευθεί ως ένα καλά διατηρημένο και δραστηριοποιημένο ιστορικό περιβάλλον.

Στο Δήμο Λευκωσίας, αν για κάτι αισθανόμαστε περήφανοι είναι η ανάπτυξη που πετύχαμε να φέρουμε στο επί σειρά ετών υποβαθμισμένο ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας, εν μέσω μάλιστα της χειρότερης οικονομικής κρίσης της σύγχρονης ιστορίας μας.

Αυτή η επιτυχία δεν ήταν τυχαία. Την χρονιά που μας πέρασε, υιοθετήσαμε ένα πρόγραμμα συντονισμένων δράσεων, κινήτρων και μέτρων, με στόχο τη βελτίωση και αναζωογόνηση της εντός των τειχών πόλης.

Συγκεκριμένα, πέραν από τα κίνητρα του Προγράμματος Αναζωογόνησης δόθηκαν και πρόσθετα κίνητρα για απαλλαγή του όρου εξαγοράς χώρων στάθμευσης για νέες επενδύσεις στους πεζόδρομους, ενώ στην περιοχή παρέχεται δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Για την άνεση των επισκεπτών υλοποιήσαμε πιλοτικό πρόγραμμα σκίασης μέρους της Λήδρας και της Ονασαγόρου και θεσμοθετήσαμε κανονισμούς υπαίθριας εστίασης. Παράλληλα προχωρήσαμε σε συχνότερη αποκομιδή σκυβάλων ενώ για τη διασφάλιση του αισθήματος ασφάλειας στην περιοχή, την ομαλή κυκλοφορία και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των παρανομιών, σε συνεργασία και με την αστυνομία, έχουν εντατικοποιηθεί οι έλεγχοι και η αστυνόμευση στην περιοχή και ειδικότερα σε ώρες αιχμής.

Τα αποτελέσματα είναι πλέον ορατά σε όλους. Εκείνοι οι δρόμοι που κάποια χρόνια προηγουμένως αποτελούσαν για πολλούς μέρη προς αποφυγήν, γκετοποιημένες περιοχές, προβληματικά και ανασφαλή τμήματα της πόλης, σήμερα σφύζουν από ζωντάνια όλες τις μέρες της εβδομάδας.

Ιδιώτες επιχειρηματίες επένδυσαν στο άλλοτε υποβαθμισμένο κέντρο, μικροί και μεγάλοι, απλοί πολίτες, οικογενειάρχες, φοιτητές, νέοι, αγκάλιασαν και συνειδητά επιλέγουν την εντός των τειχών πόλη ενώ η περιοχή συνεχίζει να προσελκύει νέες χρήσεις και αναπτύξεις.

Όπως είναι αναμενόμενο, η αναβίωση της εντός των τειχών πόλης συνοδεύεται με κάποιες επιπτώσεις που προκύπτουν από την απότομη αύξηση της επισκεψιμότητας σε μια περιοχή.
Αυτές δεν πρέπει να μας φοβίζουν αλλά ούτε και να μας αποπροσανατολίζουν από τον τελικό στόχο της διαμόρφωσης και διατήρησης σε βάθος χρόνου ενός ζωντανού ιστορικού πυρήνα.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αντιληφθούμε όλοι μας ότι για να συνεχίσουν οι επισκέπτες να προτιμούν την παλιά πόλη και οι ιδιώτες επενδυτές να απολαμβάνουν την οικονομική άνθηση, πρέπει ΤΩΡΑ να διασφαλίσουμε ότι αυτό το πολύ σημαντικό πλεονέκτημα της Λευκωσίας θα συνεχίσει να αναπτύσσεται πάνω σε σωστές βάσεις.

Είτε θέλουμε να το παραδεχτούμε είτε όχι, οι σημερινοί κανονισμοί και ρυθμίσεις στην εντός των τειχών πόλη αποσκοπούν ακριβώς σε αυτό.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η απρόσκοπτη πρόσβαση στην εντός των τειχών πόλη είναι επιθυμία όλων.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η ασφαλής και άνετη διακίνηση των πεζών και των ατόμων με αναπηρία στους πεζόδρομους είναι επιθυμία όλων.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η διασφάλιση άμεσης πρόσβασης των νοσοκομειακών και πυροσβεστικών οχημάτων σε ολόκληρη την περιοχή είναι επιθυμία όλων.
Θέλουμε επίσης να πιστεύουμε ότι η ομαλή και εύρυθμη λειτουργία όλων των επιχειρήσεων σε ένα υγιές ανταγωνιστικό περιβάλλον είναι επιθυμία όλων.

Για αυτό εμείς στο Δήμο Λευκωσίας, λέμε ΠΡΩΤΟΙ: Όχι στην αλόγιστη ανάπτυξη της παλιάς πόλης!

Απαιτούμε εμφαντικά τη χρησιμοποίηση του καθορισμένου χώρου εστίασης από τους ιδιοκτήτες των κέντρων αναψυχής τον οποίο και θα επιτηρούμε συστηματικά. Από την πλευρά τους, οι επισκέπτες, πρέπει να γνωρίζουν ότι στους πεζόδρομους Λήδρας και Ονασαγόρου επιβάλλεται να υπάρχει ένας καθαρός διάδρομος τουλάχιστον τριών μέτρων, τόσο για τη δική τους άνετη διακίνηση όσο και αυτή υπηρεσιών άμεσης ανάγκης. Τους προτρέπουμε λοιπόν να διεκδικήσουν αυτό τους το δικαίωμα και με τον τρόπο τους να στηρίζουν αυτούς που το σέβονται.

Όσον αφορά τη στάθμευση, αντιλαμβανόμαστε τα προβλήματα που δημιουργούνται και ευελπιστούμε ότι και το κοινό αντιλαμβάνεται τους περιορισμούς που προκύπτουν σε ένα ιστορικό περιβάλλον όπως αυτό της εντός των τειχών πόλης. Ο Δήμος μελετά και προτίθεται σύντομα να προχωρήσει με ένα πιλοτικό πρόγραμμα στάθμευσης ενώ σε λίγες μέρες οι επισκέπτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν την προσωρινή γέφυρα για πεζούς που τοποθετήθηκε στο Δημαρχείο Λευκωσίας και ενώνει την εντός των τειχών πόλη με το αστικό εμπορικό κέντρο, (Στασίνου, Μακαρίου, Ευαγόρου).

Οι συντονισμένες δράσεις αποδεδειγμένα έχουν αποδώσει καρπούς. Είμαστε βέβαιοι ότι με ανοιχτό πνεύμα και καλή θέληση, μαζί μπορούμε να επιλύσουμε τυχόν ανακύπτοντα προβλήματα. Το αντίθετο δεν ωφελεί κανένα. Αν δεν διαχειριστούμε τις αρνητικές πτυχές σήμερα, αν τις αφήσουμε να συσσωρευτούν, αυτές θα λειτουργήσουν ανασταλτικά στην προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης. Ο πιο γρήγορος τρόπος να εξασφαλίσουμε ότι η σημερινή αναζωογόνηση δεν θα έχει διάρκεια είναι να επαναπαυτούμε στη σημερινή της επιτυχία. Και εδώ είναι που χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλων.

Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης
Δήμαρχος Λευκωσίας