Χρειαζόμαστε περισσότερη, όχι λιγότερη Ευρώπη

ΔΗΜΑΡΧΟΣ / Ομιλίες & Άρθρα / Χρειαζόμαστε περισσότερη, όχι λιγότερη Ευρώπη
Τετ, 08 Ιουλ. 2015 12:10
Άρθρο Δημάρχου Λευκωσίας Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη

Στα πλαίσια του παγκοσμιοποιημένου περιβάλλοντος, μέσα στο οποίο καλούμαστε να λειτουργήσουμε και να δραστηριοποιηθούμε, το μέλλον τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδας βρίσκεται εντός μιας ενωμένης, δυνατής και ανταγωνιστικής Ευρώπης.  Μιας Ευρώπης της επιχειρηματικότητας, της δημιουργικότητας και της σκληρής δουλειάς.  Αλλά την ίδια ώρα και μιας ανθρώπινης Ευρώπης, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής στήριξης.

Για να μπορέσει η Ευρώπη να γίνει ανταγωνιστική σε σχέση με τους άλλους παγκοσμίους πόλους (ΗΠΑ, Κίνα και Ρωσία) πρέπει όχι απλώς να παραμείνει ενωμένη αλλά να προχωρήσει ένα βήμα πάρα πέρα σε περισσότερη εμβάθυνση. Για να υπάρξει όμως εμβάθυνση χρειάζεται λαϊκή εντολή και αυτή θα δοθεί μόνο αν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα πείσει τους λαούς της Ευρώπης ότι η προσπάθεια είναι προς το συμφέρον όλων. Κατ’ επέκταση, η Ευρώπη επιβάλλεται να γίνει πιο ανθρώπινη, όχι μόνο από ανθρωπιστικής πλευράς, αλλά και από την ανάγκη της για αλλαγή, εμβάθυνση και αύξηση της ανταγωνιστικότητας της.

Εξοπλισμένοι με τις Ευρωπαϊκές αρχές και αξίες της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διαφορετικότητας, πρέπει να παραμείνουμε προσηλωμένοι με αταλάντευτη θέληση προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Αυτή όμως η προσήλωση σε αρχές και αξίες από μόνη της δεν είναι αρκετή. Χρειάζεται σεβασμός και υπευθυνότητα έναντι των κανονισμών που διέπουν τις συμφωνίες της Ένωσης. Χρειάζεται αναγνώριση και διεκδίκηση στα δικαιώματα, αλλά και υπευθυνότητα και συνέπεια στις υποχρεώσεις. Και τούτο διότι όταν ένα σύνολο κρατών καλείται να λειτουργεί ως ένα, με στόχο να πορευτούν μαζί σε βάθος χρόνου, επιβάλλεται να λειτουργούν όλοι στα πλαίσια συμφωνιών, κανονισμών και δεσμεύσεων από τα οποία ουδείς μπορεί να αυτοεξαιρείται.

Τα οφέλη από την ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σημαντικά και αφορούν όλους τους τομείς: την ασφάλεια, την οικονομική και τοπική ανάπτυξη, το περιβάλλον, τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ζούμε την χειρότερη οικονομική κρίση από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, μιαν κρίση που έχει μετατραπεί σε πολιτική και κοινωνική.

Είναι στο χέρι μας κατά πόσον αυτή η οικονομική κρίση θα καταστεί η αρχή του τέλους, ή εάν θα αποτελέσει την πρόκληση για καθορισμό κοινών στόχων και για αλληλεγγύη μεταξύ των λαών της Ευρώπης. Η σημερινή οικονομική κρίση ας γίνει ο καταλύτης για το επόμενο μεγάλο βήμα, βήμα απαραίτητο εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία το σημερινό παγκοσμιοποιημένο διεθνές περιβάλλον, ένα βήμα προς την ολοκλήρωση της Ευρώπης.

Η επιβίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μονόδρομος. Μονόδρομος είναι και οι απαιτούμενες τομές και θεσμικές αλλαγές που θα διασφαλίσουν τόσο την ανταγωνιστικότητα της Ένωσης μακροπρόθεσμα όσο και την ποιότητα της ζωής των πολιτών της. Τυχόν αποτυχία να συμφωνήσουμε την εις βάθος ενοποίησή μας θα μας καταδικάσει στην παρακμή και θα μας φέρει ουραγούς μέσα στην παγκόσμια τάξη.

Η Ευρώπη ξέρει και μπορεί μέσα από συναντίληψη, συναινετικές διεργασίες και  κοινές προσπάθειες, να ξεπεράσει τις σημερινές μεγάλες δυσκολίες. Μπορεί και πρέπει να τα καταφέρει, γιατί δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

Ευελπιστούμε ότι η Ελλάδα, μαζί με τους εταίρους της, θα μπορέσουν να καταλήξουν σε αποφάσεις που θα απαντούν στις προκλήσεις αυτής της κρίσης, όπως είναι η μεταρρύθμιση του δημοσίου τομέα, η εξυγίανση των δημοσιονομικών, η αναζωογόνηση της οικονομικής δραστηριότητας, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για τους νέους και ο επανακαθορισμός του κράτους προνοίας.

Η Κύπρος έχει ευθύνη να σταθεί δίπλα στην Ελλάδα αυτές τις δύσκολες ώρες, με γνώμονα πάντοτε τον στόχο για μια ενωμένη Ευρώπη.

Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης
Δήμαρχος Λευκωσίας