Λευκωσία, μια πόλη σύγχρονη, καθαρή, δημιουργική

ΔΗΜΑΡΧΟΣ / Ομιλίες & Άρθρα / Λευκωσία, μια πόλη σύγχρονη, καθαρή, δημιουργική
Παρ, 28 Αυγ. 2015 10:40
Οι δημότες αγκαλιάζουν και απολαμβάνουν τις νέες δυνατότητες και ευκαιρίες που προσφέρει η πόλη.

Οι προσπάθειες του Δήμου Λευκωσίας για αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό της πόλης είναι συνεχείς, παρά τις συνθήκες οικονομικής κρίσης που βιώνουμε ως χώρα, ως φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και ως κοινωνία.

Έχουμε δώσει ιδιαίτερη έμφαση και προτεραιότητα στην αναζωογόνηση και ανάπτυξη της εντός των τειχών πόλης. Απόδειξη τούτου αποτελεί η ολοκλήρωση της ανάπλασης και εξωραϊσμού μεγάλου τμήματος της Εντός των Τειχών πόλης (από την Πύλη Αμμοχώστου μέχρι την Πύλη Πάφου). Αν κάποιος σήμερα περπατήσει σε όλα αυτά τα δρομάκια θα διαπιστώσει ότι η παλιά πόλη αλλάζει όψη, οι γειτονιές αναβαθμίζονται, η ομορφιά και η παραδοσιακή αρχιτεκτονική κληρονομιά της αναδεικνύονται με τον καλύτερο τρόπο και πάντοτε με σεβασμό στη φυσιογνωμία του ιστορικού αυτού περιβάλλοντος.

Παρά τις σοβαρές προσπάθειες που καταβάλλονται, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι ο Δήμος Λευκωσίας από μόνος του δεν μπορεί να αντιστρέψει την καταστροφή της υποδομής και την αποψίλωση που επέφερε στην περιοχή κυρίως η τουρκική εισβολή. Επιβάλλεται η συνεχής, ουσιαστική και έμπρακτη οικονομική στήριξη του Κράτους προς τον κοινό στόχο για αναζωογόνηση της πράσινης γραμμής.

Σημαντικό ρόλο σ’ αυτή την προσπάθεια αναβάθμισης θα διαδραματίσει ασφαλώς και το έργο ανάπλασης της Πλατεία Ελευθερίας. Γι’ αυτό ο Δήμος ενήργησε άμεσα, όταν το έργο διαφάνηκε να καθυστερεί, και αποφάσισε με διαφάνεια και τόλμη (πάντοτε εντός των πλαισίων του νόμου και των κανονισμών που διέπουν τα συγχρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. έργα και σε συνεργασία με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και τους θεσμούς της Πολιτείας) να διαχωρίσει τη θέση του από τον πρώην εργολάβο με τη λύση του συμβολαίου, να προκηρύξει νέες προσφορές και να κατακυρώσει  εκ νέου το έργο για να επαναρχίσουν άμεσα οι εργασίες.  Σήμερα οι εργασίες προχωρούν κανονικά και προτεραιότητά μας είναι η υλοποίηση του σημαντικού αυτού έργου, εντός του 2016.

Μια σύγχρονη πόλη πρέπει ασφαλώς να είναι και μια καθαρή πόλη. Ο Δήμος αναδιοργάνωσε τα δρομολόγια των οχημάτων αποκομιδής σκυβάλων και την ίδια ώρα αύξησε το επίπεδο καθαριότητας στην Λευκωσία. Μάλιστα στην Εντός των Τειχών Πόλη, αυξήσαμε τη συχνότητα αποκομιδής σκυβάλων ειδικά τα σαββατοκύριακα και σε ανοικτούς χώρους, προσθέσαμε κάδους απορριμμάτων και διοργανώνουμε εκστρατείες καθαριότητας.

Παραμένει η μάστιγα της παράνομης ρίψης αντικειμένων σε κενά οικόπεδα ή η τοποθέτηση τους έξω από οικίες και υποστατικά. Για να λύσει αυτό το πρόβλημα  ο Δήμος έχει δημιουργήσει Πράσινο Σημείο για τη συλλογή όλων αυτών των ποικίλων ρευμάτων αποβλήτων, (όπως ανακυκλώσιμο χαρτί, PMD και γυαλί, ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό, μπαταρίες και συσσωρευτές, κλαδεύματα, ρουχισμό και ογκώδη αντικείμενα). Περισσότερες πληροφορίες για το συγκεκριμένο Πράσινο Σημείο έχουν σταλεί σε όλους τους δημότες μαζί με τους λογαριασμούς των σκυβάλων. Χωρίς κανένα κόστος οι δημότες μπορούν πλέον να μεταφέρουν στο χώρο αυτό όλα τους τα άχρηστα αντικείμενα.  Χωρίς τη συνεργασία των δημοτών ο στόχος αυτός δεν μπορεί να επιτευχθεί.

Επόμενος μεγάλος στρατηγικός μας στόχος δεν είναι άλλος από την αναβάθμιση του εμπορικού μας κέντρου. Αναβαθμίζουμε αισθητικά το κέντρο αλλά κυρίως αυξάνουμε και διευκολύνουμε την προσβασιμότητα σ’ αυτό.

Ο Δήμος πρωτοστάτησε και συνέβαλε ώστε το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Κινητικότητας Λευκωσίας να αναχθεί σε πολιτική του κράτους, κάτι που βοήθησε να εγκριθούν κονδύλια της τάξης των €5,9 εκατ. για να δημιουργηθούν ποδηλατοδρόμοι και ποδηλατολωρίδες που θα ενώνουν τα Πανεπιστήμια με το Κέντρο της Πόλης.  Προχωρούμε επίσης στην ανάπλαση των Λεωφόρων Καλλιπόλεως - Μακαρίου (€5,9 εκατ.), στην ανάπλαση του εξωτερικού τόξου, της λεωφόρου Στασίνου (€15,6 εκατ.), στην ανακατασκευή της λεωφόρου Ομήρου και τη δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης (€10 εκατ.) και στην ανάπλαση του εμπορικού τριγώνου Μακαρίου,  Ευαγόρου, Στασικράτους και των ενδιάμεσων δρόμων (€28,8 εκατ.), με κύριο χαρακτηριστικό τη δημιουργία πεζοδρομίων εκεί που δεν υπάρχουν και τη διαπλάτυνση τους εκεί όπου υπάρχουν. Όλα τα έργα αυτά περιλαμβάνονταν στις πρόσφατες εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας. Την ίδια ώρα οι γειτονιές μας για να παραμείνουν πόλος κοινωνικής συνοχής πρέπει να αναβαθμιστούν, γι’ αυτό προχωρούμε στη δημιουργία πεζοδρομίων και τοποθέτηση αγωγών όμβριων υδάτων αξίας €16 εκατ..

Η στoχοπροσήλωση μας στην αναζωογόνηση του κέντρου δεν εκτροχίασε σε καμιά περίπτωση την πάγια στρατηγική μας για δημιουργία μιας πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Οι συνεχής και έντονες διεκδικήσεις μας και προσπάθειες μας, με την βοήθεια φορέων οργανώσεων και φίλων, απέδωσαν καρπούς! Η πολιτιστική υποδομή της πόλης μας αναβαθμίζεται, με την ανέγερση του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου για το οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγγειλε την προκήρυξη διαγωνισμού δαπάνης €50 εκατ., τη ριζική ανακαίνιση του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας δαπάνης €9 εκατ. και την αναδιαμόρφωση της Κρατικής Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης.

Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς γιατί μεγάλος αριθμός δημοτών αναγνωρίζει αυτό το πολυσχιδές έργο που είναι σε συνεχή εξέλιξη, αγκαλιάζοντας και απολαμβάνοντας τις νέες δυνατότητες και ευκαιρίες που προσφέρει η Λευκωσία.

Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης
Δήμαρχος Λευκωσίας