Η πολιορκία της Λευκωσίας

ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ / Ιστορία / Η πολιορκία της Λευκωσίας
22 Ιουλίου 1570.
Την 1η Ιουλίου 1570 οι Οθωμανοί αποβιβάζονται στη Κύπρο και στις 22 Ιουλίου ο στρατός του Πιαλέ Πασά προχωρά για να πολιορκήσει τη Λευκωσία.

“Οι εχθροί, από τη μεριά τους, έφτιαξαν τέσσερις χωματένιους πύργους για vα προστατεύονται απo τo πυρoβολικό της πόλης και για vα επιχειρούν, μικρές επιθέσεις εναντίον των υπερασπιστών της. Ο ένας ήταv κτισμένος στο λόφο της Αγίας Μαρίνας, 270 δρασκελιές απo τον προμαχώνα Ποδοκατόρο. Ο δεύτερος, στον Άγιο Γεώργιο τωv Μαγγάνων, ένας τρίτος στο λοφίσκο με τo όνομα Μαργαρίτη και ένας άλλος στη λoφoσειρά της Μανδίας.

Συνειδητοποιώντας όμως ότι oι πύργοι αυτοί δεv μπορούσαv να εξυπηρετήσουν σε τίποτε περισσότερο απo τηv πρόκληση ζημιάς στα τόσο ψηλά κτίρια της πόλης, oι Τούρκοι, σκεφτόμενοι πιo έξυπνα, προχώρησαv στα χαντάκια και τα χαρακώματα της παλιάς πόλης, και από εκεί, σκάβοντας, πλησίασαv τους προμαχώvες Ποδοκατόρο, Κωστάντζα, Νταβίλα και Τρίπολη, και έστησαν αντίκρυ από τον καθένα τους κι ένα επιβλητικό φρούριο, 80 δρασκελιές απo τα χαρακώματα. Από εκεί, έβαλαv μπροστά έναν απανωτό, αδιάλειπτο βομβαρδισμό”.

SERENO Bartolomeo, Commentari della guerra di Cipro, Montecassino, 1845, σελ.57-59

9 Σεπτεμβρίου 1570
“Την αυγή της Κυριακής, της 9ης, έκαναν μια αιφνιδιαστική έφοδο στους προμαχώνες ... Οι υπερασπιστές της πόλης όπως πάντα αμυνθήκανε, πολύ γενναία και αναχαίτισαν τον εχθρό πριν φθάσει στο παραπέτασμα με τρομερές απώλειες εκατέρωθεν... Τελικά μετά από μεγάλη μάχη στον προμαχώvα Ποδοκατόρο από ατυχία, κάμποσοι εχθροί μπήκαν μέσα και κατέλαβαν τη πλατφόρμα και το οχυρό... Μόλις άκουσαν τον θόρυβο και κραυγές έτρεξαν να βοηθήσουν στον προμαχώνα αυτό ο στρατηγός Παλάτζο και άλλοι ευγενείς, αλλά ήταν πολύ αργά... ύστερα ακολούθησε το πιο θλιβερό και φρικιαστικό θέαμα: Η μακάβρια σφαγή των έρμων στρατιωτών που υπερασπίστηκαν την πόλη και των ευγενών που έδειξαν τόση ανδρειωσύνη... Σποραδικές μάχες διεξάγονταν σε όλες τις γειτονιές και τις πλατείες της πόλης... Χωρίς τάξη και κανένα να αναλάβει την αρχηγεία, η σφαγή κράτησε ως την 6ην ώρα. Όσοι αντιστέκονταν τους σκότωναν, όσοι παραδίνονταν τους έκαναν αιχμαλώτους. Τέλος μπήκε στην πόλη ο Μουσταφά πασάς και είδε το φοβερό μακελειό.

Η θλιβερή πτώση της κακότυχης αυτής πόλης είχε ολοκληρωθεί... Πριν φύγει από τη Λευκωσία o ίδιος o Μουσταφά, άφησε στο κάστρο μια φρουρά από 4.000 στρατιώτες και 1.000 άνδρες ιππικό”.

Περιγραφές του αυτόπτη μάρτυρα Pietro Contarini, από το βιβλίο Historia delle cose successe dal principio della guerra mossa da Selim Ottomano, Archivio Contarini, Βενετία, 1572 σελ. 9-13
ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ο ΔΗΜΟΣ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ
Ιστορία
Η Γένεση της Λευκωσίας
Η Αρχαία Λευκωσία
Το βασίλειο της Λήδρας
Τα ονόματα της πόλης
Ο Ριχάρδος και oι Ναΐτες
Το βασίλειο των Λουζινιανών
Οι Λουζινιανοί
Η Αικατερίνη Κορνάρο
Οι νέες οχυρώσεις
Τα τείχη του Σαβορνιάνο
Η κατασκευή των νέων τειχών
Η πολιορκία της Λευκωσίας
Τα Οθωμανικά Χρόνια
Οι ξένοι περιηγητές
Ο Αρχιδούκας της Αυστρίας
Η Αγγλική Κατοχή της Κύπρου
Η πόλη του Kitchener
Αστική Ανάπτυξη
Απελευθερωτικός αγώνας 1955-59
Η Λευκωσία πρωτεύουσα
Λευκωσία 1963
Λευκωσία 1974
Μια πόλη που περιμένει
Η Λευκωσία σήμερα
Αξιοθέατα
Μουσεία
Θέατρα
Πινακοθήκες & Κέντρα Τεχνών
Βιβλιοθήκες
Εμπορικοί Δρόμοι
Διαμονή
Χάρτης της πόλης
Πολιτιστικά Κέντρα
Πλατείες
Πάρκα & Κήποι
Δημοτικές Αγορές
Χώροι Λατρείας
Ξεναγήσεις
Κυβερνητικά Κτίρια
Ποδηλατόδρομοι
Ιστορικά Σχολεία
Εκπαίδευση
Αθλητικοί Χώροι
Καλλιτέχνες της Πόλης
Πισίνες & Κολυμβητήρια
Συγκοινωνίες
Χώροι Στάθμευσης
ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ