Δήμος Λευκωσίας - Μέγαρο Πολιτισμού Κύπρου
Μέγαρο Πολιτισμού Κύπρου

Μέγαρο Πολιτισμού Κύπρου


Η Κύπρος, μια χώρα με πολιτισμό χιλιάδων χρόνων, δημιουργεί το μεγαλύτερο έργο πολιτιστικής υποδομής στη σύγχρονη ιστορία της. Πρόκειται για ένα έργο πολιτιστικής αναγέννησης, το Μέγαρο Πολιτισμού Κύπρου. Τη δημιουργία του ανέλαβε το Ίδρυμα Πολιτισμού Κύπρου, που ιδρύθηκε από την Κυβέρνηση το 2005.

Το Μέγαρο Πολιτισμού Κύπρου προγραμματίζεται να λειτουργήσει το 2015. Θα είναι ένα εξαιρετικό αρχιτεκτόνημα, ένας σύγχρονος χώρος δημιουργίας και προβολής των παραστατικών τεχνών, της μουσικής, του χορού, της όπερας και κάθε είδους ποιοτικής πολιτιστικής δημιουργίας. Στην καρδιά της Λευκωσίας, στην περιοχή της Αρχιγραμματείας, κοντά στις υπηρεσίες και τα κέντρα αποφάσεων του κράτους, το νέο κτίριο της Βουλής των Αντιπροσώπων, το νέο Κρατικό Θέατρο και τη νέα Πινακοθήκη, το Μέγαρο Πολιτισμού Κύπρου θα είναι ο χώρος επαφής του κοινού με τη μεγάλη Τέχνη και δημιουργία κατά το πρότυπο των πιο σπουδαίων πολιτιστικών κέντρων της Ευρώπης και του κόσμου. Το Μέγαρο θα λειτουργεί επίσης ως Εκπαιδευτικό Κέντρο και Κέντρο Συνεδρίων υψηλών προδιαγραφών.

Η δημιουργία του Μεγάρου αποτελεί σημαντική πολιτιστική εξέλιξη όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για την Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή της ενωμένης Ευρώπης.

Το Μέγαρο δεν θα λειτουργεί μόνο ως χώρος φιλοξενίας πολιτιστικών εκδηλώσεων, αλλά πρώτιστα ως χώρος παραγωγής τέχνης και πολιτισμού και ως βήμα ενθάρρυνσης νέων και προβολής καταξιωμένων Κυπρίων δημιουργών. Η πολιτιστική του παρέμβαση θα είναι καθοριστική για την ουσιαστική αναβάθμιση των τεχνών και του πολιτισμού στην Κύπρο.

Επίσης θα έχει έντονο εκπαιδευτικό χαρακτήρα, με κύριο στόχο τους νέους, μέσω των σχολείων και άλλων φορέων.

Ο περιβάλλων χώρος θα τοπιογραφηθεί κατάλληλα και θα συνδεθεί με το γειτονικό γραμμικό πάρκο Πεδιαίου για να καταστεί κέντρο ψυχαγωγίας, κοινωνικής συνάθροισης και πολιτιστικής ενασχόλησης για ολόκληρο τον κυπριακό πληθυσμό, ιδιαίτερα τους νέους. Θα δημιουργηθεί επίσης μεγάλη αστική πλατεία, που θα φιλοξενεί καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με χιλιάδες θεατές.

Το όλο σύμπλεγμα θα βρίσκεται μακριά από ελιτισμούς, απομονώσεις και αποκλεισμούς. Θα είναι ανοικτό σε ολόκληρη την κοινωνία, προσιτό και προσβάσιμο σε όλους, για να αποτελέσει σημείο καθημερινής επαφής του ευρύτερου δυνατού κοινού με την τέχνη, τον πολιτισμό και την υγιή ψυχαγωγία.

Εκτός από την Κύρια Αίθουσα, το Μέγαρο θα διαθέτει Δεύτερη Αίθουσα και εξωτερικό χώρο για μεγάλες συναυλίες και άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Ειδικές αίθουσες έχουν σχεδιαστεί για εκπαιδευτικούς και άλλους σκοπούς. Οι επισκέπτες θα βιώνουν ένα πολυχώρο καθώς θα απολαμβάνουν συναυλίες, εκθέσεις, διαλέξεις, ταινίες και πολλά άλλα.

Στο Μέγαρο Πολιτισμού Κύπρου, που θα είναι εξοπλισμένο με τα πιο σύγχρονα τεχνικά μέσα, θα υπάρχουν οι ακόλουθοι βασικοί χώροι για τις αντίστοιχες χρήσεις:
Κύρια Αίθουσα

1400 θέσεις. Συμφωνική μουσική, όπερα, μπαλέτο, σύγχρονος χορός, μουσικό θέατρο, έντεχνη και λαϊκή μουσική, κινηματογράφος.
Δεύτερη Αίθουσα

450 θέσεις. Μουσική δωματίου, τζαζ, μουσική του κόσμου, χορός, διαλέξεις.
Εκπαιδευτικό Κέντρο

Βιβλιοθήκη, ηλεκτρονική βιβλιοθήκη, μουσικό αρχείο, καλλιτεχνικά εργαστήρια, διδασκαλία, εκπαιδευτικές παραστάσεις, μουσικά βοηθήματα.
Αίθουσα Δοκιμών και Εκδηλώσεων

Δοκιμές για συναυλίες και παραστάσεις στις δύο βασικές αίθουσες, χορός και άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, εκθέσεις.
Χώρος Φουαγιέ

Εκθέσεις έργων τέχνης, ανοικτές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, καφεστιατόριο.
Μεγάλη Πλατεία & Πάρκο

Χώροι καλλιτεχνικών εκδηλώσεων για χιλιάδες άτομα, χώροι ψυχαγωγίας, ξεκούρασης και κοινωνικής συνάθροισης.
Υπόγειος χώρος στάθμευσης

Ο σχεδιασμός του Μεγάρου Πολιτισμού είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την επιτυχή και σωστή λειτουργία του. Το 2006 προκηρύχθηκε μεγάλος διεθνής αρχι­τεκτονικός διαγωνισμός όπου κορυφαίοι μελετητές παρουσίασαν τις προτάσεις τους για ένα πραγματικά ξεχωριστό οικοδό­μημα ισάξιο με παρόμοια κτίρια στον κόσμο. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 60 αρχιτέκτονες από 16 χώρες. Ανάμεσα τους και δεκάδες μεγάλα ονόματα της διεθνούς αρχιτεκτονικής. Η διεθνής κριτική επιτροπή με τα διακεκριμένα μέλη της επέλεξε τους Hopkins Architects από τη Βρετανία, στους οποίους και ανετέθη ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του έργου. Οι Hopkins συνεργάζονται με μια πλειάδα ειδικών παγκοσμίου κύρους και αναγνώρισης και συγκεκριμένα με τους Οve Arup & Partners-Μηχανικούς (Βρετανία, Η.Π.Α) τους Ακουστικολόγους Kirkegaard Associates (Η.Π.Α), και τους Θεατρικούς Μελετητές Auerbach Pollock Friedlander (Η.Π.Α).

Τα κατασκευαστικά σχέδια έχουν ήδη ολοκληρωθεί και εγκριθεί και άρχισε η διαδικασία επιλογής εργολάβου για την κατασκευή του έργου.

Η ίδρυση του Μεγάρου Πολιτισμού είναι για την Κύπρο η αρχή μιας πολιτιστικής αναγέννησης για τον τόπο. Το Μέγαρο θα είναι γέφυρα πολιτιστικής επικοινωνίας, συνεργασίας και εξέλιξης μεταξύ της Κύπρου και των άλλων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και των γειτονικών της χωρών.