Δήμος Λευκωσίας - Νέο Κυπριακό Μουσείο
Νέο Κυπριακό Μουσείο

Νέο Κυπριακό Μουσείο


Σε τρία επίπεδα, αλλά και σε τρεις χωρικές και νοηματικές ενότητες, διαχωρίζει το Αρχαιολογικό Μουσείο η πρόταση που κέρδισε το πρώτο βραβείο για τη δημιουργία του νέου Μουσείου.

Όπως αναφέρει η αρχιτεκτονική ομάδα, το Νέο Κυπριακό Μουσείο διαχωρίζεται στον τόπο που διηγείται την προϊστορία, από την πρώιμη κατοίκηση του νησιού μέχρι την εποχή του λίθου και του χαλκού, τη θάλασσα, που αναφέρεται στη αδιάλειπτη σχέση του νησιού με το θαλάσσιο στοιχείο και τον κόσμο που διηγείται τους ιστορικούς χρόνους των κυπριακών βασιλείων μέχρι τη ρωμαϊκή εποχή και το τέλος της αρχαιότητας.

Το πρώτο βραβείο κέρδισε η πρόταση του αρχιτεκτονικού γραφείου της Θεώνης Ξάνθη από την Ελλάδα, σε συνεργασία με τους Θεοδωρή Ανδρουλάκη, Σπύρο Γιωτάκη και Μαργαρίτα Ζακυνθινού.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου, το μουσείο, το οποίο θα βρίσκεται ανάμεσα στις πράσινες και αστικές ζώνες της Λευκωσίας, έχει τη δυνατότητα με έναν ευρύ αστικό και περιβαλλοντικό σχεδιασμό, να συμβάλλει καθοριστικά στην αναδιάταξη και αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος της πρωτεύουσας.

Οι τρεις οριζόντιες ζώνες, οι οποίες συνθέτουν το Νέο Κυπριακό Μουσείο, περιλαμβάνουν την πάνω ζώνη με το αιωρούμενο σώμα του μουσείου, την ενδιάμεση ζώνη που δέχεται την πόλη, όπως επίσης και τη ζώνη του εδάφους που παραλαμβάνει τις καθημερινές λειτουργίες.

Τα οριζόντια επίπεδα
Τρεις διακριτοί όγκοι και τρία οριζόντια επίπεδα, της πόλης, του ποταμού και του υπεδάφους οργανώνουν τη διάρθρωση του κτιρίου.

Σύμφωνα με την αρχιτεκτονική πρόταση, στο πρώτο οριζόντιο επίπεδο το City level, ξεκινά με την κεντρική πλατεία που αναφέρεται και στο κοινοβούλιο, συνεχίζει με την υπαίθρια περιοχή της στεγασμένης εισόδου που εξελίσσεται σε ένα κατακόρυφο αίθριο. Η είσοδος μεταξύ των δύο αιθρίων επιτρέπει τις φυγές μέχρι τη φυτεμένη πλατφόρμα των υπαίθριων εκθέσεων, που καταλήγει στο νέο πάρκο του ποταμού.
Στο δεύτερο επίπεδο, το River level, μια μικρή πόλη περιβάλλει το αίθριο του μουσείου, μαζί με εστιατόριο, περιοδικές εκθέσεις και βιβλιοθήκη.

Περιλαμβάνει επίσης εργαστήρια με διαμπερή φυσικό φωτισμό και δικές τους μικρές ημιυπαίθριες αυλές, ενώ στο κέντρο τοποθετείται ο εκπαιδευτικός κήπος των παιδιών.

Σημειώνεται ότι οι αρχιτέκτονες έδωσαν έμφαση στην προσβασιμότητα, με ποδηλατόδρομους, υπαίθρια και υπόγεια πάρκινγκ, προκειμένου να προσεγγίζεται από τους επισκέπτες, την τροφοδοσία και της βοηθητικές υπηρεσίες εξυπηρέτησης.

Εξάλλου, στο δώμα του μεσαίου όγκου υπάρχει το roof garden εστιατόριο που μπορεί να λειτουργήσει ανεξάρτητα.

Πηγή: http://www.inbusinessnews.com/