Δήμος Λευκωσίας - Νέο Δημαρχείο Λευκωσίας
Νέο Δημαρχείο Λευκωσίας

Νέο Δημαρχείο Λευκωσίας


Χρηματοδότηση: Πρόγραμμα Αναζωογόνησης των Περιοχών της Πράσινης Γραμμής

Το Δημαρχείο Λευκωσίας είναι ένα ανοικτό και φιλόξενο για τους δημότες κτήριο, λειτουργικό από πλευράς σύγχρονων αναγκών, με έμφαση στο σύγχρονο ενεργειακό σχεδιασμό, που το χαρακτηρίζει η ευαίσθητη ένταξη του στο χώρο και η αρμονική συνύπαρξη του με τα αρχαιολογικά κατάλοιπα που βρέθηκαν εκεί. Περικλείεται μετάξυ των οδών Παλιάς Ηλεκτρικής, Επτανήσου και Ισαακίου Κομνηνού.

Η μεταφορά της δημοτικής Αρχής στην παλιά πόλη θα συμβάλει δυναμικά και ευεργετικά στη διαδικασία επαναδραστηριοποίησης και ενίσχυσης του ρόλου της ως το φυσικό, παραδοσιακό ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας. Το νέο Δημαρχείο στο ιστορικό κέντρο γίνεται ο πόλος έλξης νέων συμβατών χρήσεων, γίνεται η κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη της Εντός των τειχών Λευκωσίας που θα προσελκύσει νέες δυναμικές επενδύσεις. Με τη δημόσια παρέμβαση δείχνουμε έμπρακτά τη θέληση μας να είμαστε στο γεωμετρικό κέντρο της πόλης, δίπλα στην πράσινη γραμμή ενισχύοντας τη δυναμική για επανένωση της πόλης και των κατοίκων της.»

Το σύμπλεγμα προσφέρει άπλετο χώρο στους πεζούς επισκέπτες και δίνει τη δυνατότητα για επανάκτηση της πόλης από τους δημότες φέρνοντας τους σε επαφή όχι μόνο με τα νέα κτήρια και τους υπαίθριους χώρους, αλλά και με την ιστορία δια μέσου του αρχαιολογικού πάρκου και της ερμηνείας των αρχαιολογικών ευρημάτων. Η ανάδειξη των αρχαιοτήτων αποκτά κεντρική σημασία και πρώτη φορά πραγματοποιείται σε τόση έκταση στην παλιά πόλη.

Στο νέο Δημαρχείο Λευκωσίας συστεγάζονται όλες οι υπηρεσίες επιλύοντας τα σοβαρά προβλήματα της λειτουργίας του Δήμου Λευκωσίας που αντιμετωπίζει τα τελευταία 25 χρόνια λόγω του διασκορπισμού σε διάφορα σημεία της πόλης και αυξάνει κατακόρυφα την εξυπηρέτηση των δημοτών.
  • Αρχιτέκτονες: irwinkritioti architecture
  • Πολιτικοί Μηχανικοί: D&K Earthquake Protected Structures (E.P.S)
  • Ηλεκτρομηχανολόγοι: Eliofotou Zinieris Stasis MELTEC L.L.C
  • Σύμβουλος ενεργειακού σχεδιασμού: Φλουρέντζος Φλουρέντζου- ESTIA,Switzerland
  • Επιμετρητές ποσοτήτων: PMK Associates, G.M. Kapiris Chartered Surveyors
  • Εργολάβος βόρειου κτηρίου: MILONAS S&N CONSTRUCTIONS LTD & FAKAS INVESTMENTS AND DEVELOPMENTS LTD JOINT VENTURE
  • Εργολάβος κεντρικού συγκροτήματος κτηρίων: LOIS BUILDERS
  • Χρηματοδότηση: Πρόγραμμα Αναζωογόνησης των Περιοχών της Πράσινης Γραμμής, Δήμος Λευκωσίας