Δήμος Λευκωσίας - Αναβάθμιση του Εμπορικού Τριγώνου
Αναβάθμιση του Εμπορικού Τριγώνου

Αναβάθμιση του Εμπορικού Τριγώνου


Ο Δήμος Λευκωσίας θέλοντας να αναβαθμίσει το εμπορικό τρίγωνο στο κέντρο της Λευκωσίας, μεταξύ της Λεωφ. Μακαρίου Γ’ (βόρειο τμήμα), Ευαγόρου και Στασικράτους, που περιλαμβάνει επίσης και τις οδούς Λεωνίδου, Μνασιάδου (τμήμα), Θεοφάνους – Θεοδότου και Ζήνας Κάνθερ  προχωρεί στην ετοιμασία προκαταρτικής ολοκληρωμένης μελέτης.

Η μελέτη αυτή απορρέει από την ανάγκη για αναστροφή της συνεχούς πορείας υποβάθμισης και του μαρασμού που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην εμπορικότητα της περιοχής, ιδιαίτερα στη Λεωφόρο Μακαρίου Γ’. Τα σχέδια έχουν στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου και πρωτοποριακού αστικού χώρου.

Το έργο αποσκοπεί στη συνολική αναδιαμόρφωση του υπαίθριου χώρου μεταξύ των κτιρίων με στόχο την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος και τη δημιουργία ταυτότητας και χαρακτήρα Σύγχρονου Αστικού Εμπορικού Κέντρου, που αρμόζει στην περιοχή του κέντρου της πρωτεύουσας.

Τα μέτρα που λαμβάνονται υπόψη για τον επανασχεδιασμό της περιοχής είναι:
  • Η εφαρμογή μέτρων κυκλοφοριακής ύφεσης για αύξηση των επιπέδων ασφάλειας και παροχή διευκολύνσεων βιώσιμης κινητικότητας  για όλες τις ομάδες πληθυσμού με σύγχρονα Μέσα Μαζικής Κυκλοφορίας όπως λεωφορεία και τραμ, διακίνηση ποδηλάτων και πεζών και μείωση της χρήσης του ιδιωτικού αυτοκινήτου.
  • Η ενίσχυση του πράσινου και των σκιασμένων χώρων, με την εφαρμογή αρχών βιοκλιματικού αστικού σχεδιασμού και αειφόρας ανάπτυξης.
  • Η δημιουργία ενός φιλικού, ευχάριστου και ψηλής ποιότητας και σύγχρονων προδιαγραφών υπαίθριου αστικού περιβάλλοντος και την προσέλκυση του κοινού με την εύκολη και ευχάριστη περιήγηση στην πόλη για ψώνια και ψυχαγωγία.
  • Επίσης σημαντικό ρόλο έχει και η προσέλκυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο κέντρο της πόλης, παρέχοντας τη δυνατότητα να ανταγωνιστεί τα νέα εμπορικά κέντρα που έχουν δημιουργηθεί στην περιφέρεια της πόλης. 
Εδώ θα βρείτε το Ρυθμιστικό Σχέδιο, το οποίο αποτελεί την προκαταρτική πρόταση του έργου για σκοπούς ενημέρωσης.
Μετά την παρουσίαση του Ρυθμιστικού Σχεδίου ζητήθηκαν οι εισηγήσεις, παρατηρήσεις και σχόλια των πολιτών.

Ο Δήμος Λευκωσίας έλαβε όλα τα σχόλια που έφθασαν κοντά του μέχρι τις 31 Μαρτίου 2014.Οι εισηγήσεις / παρατηρήσεις  των πολιτών λήφθηκαν υπόψη για την ολοκλήρωση της μελέτης.
 
 


01 Αυγ. 2018 Αρχίζει η ανάπλαση του Εμπορικού Τριγώνου Μακαρίου - Στασικράτους - Ευαγόρου
14 Σεπ. 2016 Ανοίχθηκαν οι προσφορές για το έργο της ΟΑΕΤ - Εμπορικό Τρίγωνο φάση Α
06 Μαϊ. 2016 Ολοκληρωμένη Ανάπλαση του Εμπορικού Τριγώνου Μακαρίου - Στασικράτους - Ευαγόρου
06 Μαϊ. 2016 Προσφορά Αρ. 91/2015