Δήλωση του Δημάρχου με αφορμή τη δημοσίευση της έκθεσης της Επιτροπής Αξιολόγησης για την τελική επι

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2012 / Δήλωση του Δημάρχου με αφορμή τη δημοσίευση της έκθεσης της Επιτροπής Αξιολόγησης για την τελική επι
Τετ, 31 Οκτ. 2012 06:00
Η Λευκωσία, διεκδίκησε επάξια τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2017, καταθέτοντας μία πρόταση σύγχρονη και πρωτοποριακή, που αντλούσε από τη δεινή πραγματικότητα της μοιρασμένης πόλης μας και προέτασσε τον πολιτισμό ως το μέσο για το σχεδιασμό του μέλλοντός της.

Η απόφαση της Επιτροπής Αξιολόγησης είναι απολύτως σεβαστή όπως απολύτως σεβαστή είναι και η σχετική έκθεσή της. Είμαι όμως υποχρεωμένος, απέναντι στους Λευκωσιάτες και τις Λευκωσιάτισσες, να σχολιάσω τα τρία αρνητικά σημεία της Έκθεσης που αφορούν τη Λευκωσία:

(1) Η Επιτροπή επικαλέστηκε δυσκολία υλοποίησης μερίδας έργων του προγράμματος, δίνοντας όμως μόνο ένα παράδειγμα, και πιο συγκεκριμένα, τη μετατροπή μέρους του Αεροδρομίου Λευκωσίας, εντός της νεκρής ζώνης, σε διαπολιτισμικό κέντρο Τεχνών. Αυτό μας απογοήτευσε. Ως άτομα που ζούμε καθημερινά την πραγματικότητα της «νεκρής ζώνης», έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών υλοποίησης έργων εντός της. Έχουμε όμως και πλήρη γνώση των έργων που έχουμε ήδη υλοποιήσει σε αυτήν. Βασισμένοι στις εμπειρίες της δικοινοτικής συνεργασίας των τελευταίων 30 χρόνων, με έργα όπως το Ενιαίο Ρυθμιστικό Σχέδιο, το Εργοστάσιο Επεξεργασίας Λυμάτων, τη μελέτη και αξιολόγηση των οικοδομών αρχιτεκτονικής κληρονομιάς εντός της νεκρής ζώνης (που κέρδισε το Europa Nostra Award), πιστεύουμε ακράδαντα πως ένα έργο όπως το προτεινόμενο είναι υλοποιήσιμο. Και είναι υλοποιήσιμο, όχι μόνο λόγω της εμπειρίας μας αλλά και λόγω του ότι αυτή η προσπάθεια θα διεξαγόταν κάτω από την αιγίδα ενός θεσμού όπως αυτού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

(2) Το σχόλιο της Επιτροπής για μη συμμετοχή Τουρκοκυπρίων και εκπροσώπων άλλων κοινοτήτων κατά την παρουσίαση της πρότασης ομολογώ μας εξέπληξε. Μια τέτοια διαπίστωση είναι εσφαλμένη και αντίθετη στην ίδια την πρότασή μας η οποία στηρίχθηκε κυρίως σε προτάσεις και συνεργασίες με πληθώρα δικοινοτικών ομάδων και οργανώσεων. Η έκπληξή μας οφείλεται και στο γεγονός ότι τα μέλη της Επιτροπής είχαν επισκεφτεί τις ομάδες αυτές, στη διάρκεια της ολοήμερης ξενάγησης. Προφανώς, είτε δεν πρόσεξαν είτε δεν μετέφεραν στα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής το ότι συνάντησαν αρκετούς Τουρκοκύπριους αλλά και άτομα άλλων κοινοτήτων. Η ομάδα του ΛΕΥΚΩΣΙΑ 2017 απέφυγε συνειδητά να υποδεικνύει κάθε φορά στα μέλη της Επιτροπής την εθνικότητα των ατόμων που συναντούσε, αφού ένας τέτοιος ή οποιοσδήποτε άλλος διαχωρισμός δεν συνάδει καθόλου με τη φιλοσοφία της πρότασής μας. Άλλωστε τα μέλη είχαν λάβει σχετικό έντυπο υλικό με τα ονόματα όλων των ατόμων που συνάντησαν.

(3) Όσον αφορά την άποψη της Επιτροπής ότι η πρόταση της Λευκωσίας στερείτο συνοχής και ξεκάθαρου καλλιτεχνικού οράματος αφού ανοιγόταν προς πολλές κατευθύνσεις, επαναλαμβάνουμε κατηγορηματικά ότι η κατεύθυνση του προγράμματος ήταν μία: Η αλλαγή του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τη διαφορετικότητα, χρησιμοποιώντας ως καταλύτη τον πολιτισμό στην ευρύτερη του έννοια, χωρίς αποκλεισμούς. Έχοντας λάβει 400 προτάσεις για έργα, μέσα σε ένα μόνο μήνα από την ανακοίνωση του οράματος της πρότασης, είμαστε ευτυχείς που το κοινό και οι καλλιτέχνες της Λευκωσίας αντιλήφθηκαν αυτή την κατεύθυνση.

Η Λευκωσία δεν παραιτείται από την προσπάθεια. Η Λευκωσία συνεχίζει με πείσμα και αποφασιστικότητα. Αξιοποιώντας πλήρως τη δυναμική που αναπτύχθηκε όλο αυτό το διάστημα και με σύμμαχο μας τον κόσμο, που έδωσε πνοή και περιεχόμενο στην πρότασή μας, προχωρούμε με σταθερά βήματα στη σταδιακή εφαρμογή σημαντικών τμημάτων του προγράμματος.

Με όραμα ένα καλύτερο μέλλον δημιουργίας και συμμετοχής.

Για μια Λευκωσία, περήφανη πρωτεύουσα, κάθε μέρα, κάθε χρόνο.

Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης
Δήμαρχος Λευκωσίας