Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Λευκωσίας Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2012 / Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Λευκωσίας Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη
Τρι, 03 Ιουλ. 2012 00:00
Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Νίκο Αναστασιάδη την Τρίτη 3 Ιουλίου 2012 στο Δημαρχείο Λευκωσίας για ενημέρωση και συζήτηση διαφόρων θεμάτων που αντιμετωπίζει η πρωτεύουσα. Κύριο θέμα της συζήτησης ήταν τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Λευκωσίας.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ συνοδευόταν από βουλευτές και άλλους αξιωματούχους του κόμματος. Στη συνάντηση παρέστησαν Δημοτικοί Σύμβουλοι από τις κομματικές ομάδες. Μετά τη συνάντηση έκαμαν τις ακόλουθες δηλώσεις:

Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη:

Είναι η πρώτη επίσκεψη του κ. Αναστασιάδη μετά τις Δημοτικές Εκλογές και θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω τον ίδιο, τα στελέχη του κόμματος και τον κόσμο του Δημοκρατικού Συναγερμού για την πολύτιμη στήριξη τους. Είχαμε μια εποικοδομητική συνάντηση και ανταλλάξαμε απόψεις. Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον κ. Αναστασιάδη για την μέχρι σήμερα δράση μας σε σχέση με τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις:

Ολοκληρώσαμε την απογραφή της πραγματικής κατάστασης και δημοσιοποιήσαμε τα οικονομικά δεδομένα του Δήμου.

Καταρτίσαμε σχέδιο δράσης προετοιμασίας της Πρωτεύουσας για την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κύπρο. Βρήκαμε τους πόρους και με την έγκριση του Υπουργείου Εσωτερικών και του Τμήματος της Πολεοδομίας και Οικήσεως προχωρήσαμε στην υλοποίησή του.

Προσθέσαμε νέα προγράμματα καθαριότητας.

Άρχισε η εκπόνηση του Σχεδίου Περιοχής για το Αστικό Εμπορικό Κέντρο της πόλης.

Διεκδικούμε με πείσμα το χρίσμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2017.

Η Λευκωσία δεν έχει θάλασσα και τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί την παραθαλάσσια τουριστική μας βιομηχανία ούτε τον ζωτικό χώρο για κτίσει αεροδρόμια και μαρίνες.

Η οικονομική αναζωογόνηση της πρωτεύουσας μπορεί να έρθει μέσω της πολιτιστικής ανάπτυξης. Γι αυτό χρειαζόμαστε τη βοήθεια σας για την τροχιοδρόμηση του Μεγάρου Πολιτισμού και του Αρχαιολογικού Μουσείου.

Όπως ήταν φυσικό η συζήτηση μας περιστράφηκε γύρω από τη δυσμενή οικονομική κατάσταση που έχουν περιέλθει οι δήμοι, μετά την δημιουργία των 6 νέων δήμων χωρίς επιπρόσθετο προϋπολογισμό και μετά την αυθαίρετη μείωση της κρατικής χορηγίας και οφειλών, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την βουλή, καθιστώντας έτσι την επιβίωση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αμφίβολη.

Επικεντρωθήκαμε σε θέματα εκσυγχρονισμού νομοθεσιών που θα συμβάλλουν στην αύξηση της λειτουργικότητας και αποδοτικότητας των Δήμων γενικότερα αλλά και στην αναζωογόνηση της πόλης μας, όπως:

Ενοποίηση του αστικού φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας που εισπράττεται από το Κράτος και του τέλους ακίνητης ιδιοκτησίας των Δήμων.

Αγαπητέ κύριε Αναστασιάδη σας ευχαριστώ και πάλι για τη βοήθεια και τη στήριξη σε αυτή μας την προσπάθεια και εύχομαι όσα έχουμε συζητήσει για μια αποδοτικότερη Τοπική Αυτοδιοίκηση να έχετε τη δυνατότητα να τα υλοποιήσετε.

Πρόεδρος Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Νίκος Αναστασιάδης:

Πρέπει να πω ότι είναι η πρώτη συνάντηση με τον Δήμαρχο ύστερα από την περίοδο χάριτος που του είχε δοθεί, για να διαφανεί πόσο εννοούσε τα όσα προεκλογικά είχε υποσχεθεί. Με άφησε απόλυτα ικανοποιημένο γιατί μέσα από τις συνέργειες, όπου διαμορφώνονται, και με τη συμβολή των Δημοτικών Ομάδων, έχει γίνει κατορθωτό να υλοποιηθούν σημαντικές από τις εξαγγελίες που δημιουργούν τις προοπτικές για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα με τις ανάλογες πολιτικές.

Χαίρομαι να πω επίσης, ότι μέσα από τις πρωτοβουλίες του Δήμου έχουν σημαντικά αναβαθμιστεί οι υπηρεσίες καθαριότητας, συγκεκριμένα υπάρχει πλέον η γνώση πού εστιάζονται τα προβλήματα και που κατά κύριο λόγο είναι, η οικονομική ευχέρεια των δήμων και η οικονομική αυτονομία που απουσιάζει σήμερα.

Αυτό το οποίο έχω πει στο Δήμαρχο είναι ότι πρέπει να υπάρξει μια ολοκληρωμένη προσφορά του Κράτους για την αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που δεν θα περιορίζεται στη διοικητική αποκέντρωση και ενίσχυση των δήμων αλλά στην οικονομική αυτονομία.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να τολμήσουν να πάρουν εκείνα τα μέτρα για τη δημιουργία «καζίνο» σε κάθε μια των επαρχιών, ούτως ώστε τα κέρδη και τα έσοδα να διατίθενται στην τοπική αυτοδιοίκηση. Υπάρχουν τρόποι υποστήριξης για ενοποίηση του τέλους ακίνητης ή του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας. Υπάρχουν κάποιες άλλες μελέτες για αύξηση του συντελεστή δόμησης για αγορά συντελεστή δόμησης κατά το ήμισυ και το άλλο ήμισυ να καταβάλλεται στους δήμους. Υπάρχουν σωρεία μέτρων που μπορεί να επέλθουν.

Αυτό που έχω πει στον Δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου είναι, ό,τι πρέπει να γίνει, θα πρέπει να γίνει το συντομότερο και εν πάση περιπτώσει να μην αφήνουμε από αναβολή σε αναβολή την καθημερινότητα που δεν συνάδει ποσώς με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Αυτό που ισχύει στην Ευρώπη είναι όσο το δυνατό μεγαλύτερη αποκέντρωση. Οι περιφέρειες σήμερα διαδραματίζουν τον σημαντικότερο ρόλο από ότι πολλές φορές οι κεντρικές κυβερνήσεις. Το 70% των αποφάσεων λαμβάνονται στην περιφέρεια, στον τόπου όπου είναι τα προβλήματα και υλοποιούνται. Συνεπώς κατά τον ίδιο τρόπο πρέπει να χειριστούμε και το δικό μας Ευρωπαϊκό Κράτος με σύγχρονη νομοθεσία και σύγχρονους τρόπους ενίσχυσης των οικονομικών.

Θέλω να πω ότι είδα με ενδιαφέρον να μετατρέπεται για το εξάμηνο της προεδρίας η Πρωτεύουσα σε μια πραγματικά Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα. Μακάρι, να υπάρχουν οι οικονομικές δυνατότητες για την προβολή της πρωτεύουσας κατά τον ίδιο τρόπο με τα έργα που έχουν πραγματοποιηθεί. Εύχομαι πράγματι, έργα πολιτισμού όπως το Μέγαρο Πολιτισμού, το Αρχαιολογικό Μουσείο και κάποια άλλα να γίνουν όσο το δυνατό πιο σύντομα για να αναβαθμιστεί η ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών στον τομέα αυτό από πλευράς του Δήμου.

Νομίζω ότι αυτό που θέλω να εκφράσω είναι την απόλυτη ικανοποίηση μου και να συγχαρώ τον Δήμαρχο και τα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου όλων των ομάδων για τη συνεργασία που έχουν μεταξύ τους. Δεν έχω αμφιβολία ότι η Λευκωσία έχει κάθε προοπτική και Πολιτιστική Πρωτεύουσα να γίνει και Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα να παραμείνει.