Νέοι δρόμοι για την ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών στην τοπική κοινωνία

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2012 / Νέοι δρόμοι για την ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών στην τοπική κοινωνία
Τρι, 27 Μαρ. 2012 01:00
Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης παρουσίασε τις δράσεις «Προγράμματα ένταξης από τοπικές αρχές» και «Εκπαιδευτικά σεμινάρια για κοινωνικούς εταίρους» σε Δημοσιογραφική Διάσκεψη που έγινε στις 27 Μαρτίου 2012 στο Δημαρχείο Λευκωσίας.

Η πρώτη δράση με τίτλο «Προγράμματα ένταξης από τοπικές αρχές» υλοποιείται από το Δήμο Λευκωσίας ως Τελικός Δικαιούχος/επικεφαλής, το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας, το Δήμο Αγίου Δομετίου, το Δήμο Λεμεσού και την εταιρεία συμβούλων Social Lab ltd. Η δεύτερη δράση με τίτλο «Εκπαιδευτικά σεμινάρια για κοινωνικούς εταίρους» υλοποιείται από το Δήμο Λευκωσίας ως Τελικός Δικαιούχος/επικεφαλής, το Τ.Τ. Κέντρο Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Λάρνακας και την εταιρεία First Elements Euroconsultants ltd. Στη διάσκεψη παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των εταίρων της κοινοπραξίας καθώς και ο Προϊστάμενος του Κλάδου Ταμείων Αλληλεγγύης, κύριος Αλέξανδρος Κελβέρης.

Η πρώτη δράση περιλαμβάνει την παροχή υπηρεσιών κατάρτισης, προσανατολισμού, κοινωνικής στήριξης και οργάνωση ποικίλων πολιτιστικών εκδηλώσεων για τους υπηκόους τρίτων χωρών και απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους, ενήλικες και γονείς υπηκόων από τρίτες χώρες που κατοικούν νόμιμα στην Κύπρο. Η δεύτερη δράση απευθύνεται σε λειτουργούς διάφορων κοινωνικών εταίρων (τοπικών αρχών, ΜΚΟ, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και ημικρατικών οργανισμών) οι οποίοι έρχονται σε επαφή με υπηκόους τρίτων χωρών στην εργασία τους και στο πλαίσιο της θα διοργανωθούν εκπαιδευτικά σεμινάρια για την ανάπτυξη της ικανότητας χειρισμού της διαπολιτισμικότητας.

Στόχος των δύο δράσεων είναι η υποβοήθηση της διαδικασίας ένταξης των υπηκόων τρίτων χωρών στην κυπριακή κοινωνία με την ενίσχυση τόσο των υπηρεσιών που τους παρέχονται όσο και των λειτουργών που χειρίζονται τα θέματα που αφορούν αυτή την πληθυσμιακή ομάδα.

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Γιωρκάτζης αναφέρθηκε στη σημασία της κοινωνικής συνοχής και στο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και όλων των κοινωνικών εταίρων στη διαδικασία ένταξης των υπηκόων τρίτων χωρών και υπογράμμισε ότι «η κοινωνική ένταξη αποτελεί μια αμφίδρομη διαδικασία προσαρμογής τόσο των υπηκόων τρίτων χωρών στο περιβάλλον της χώρας υποδοχής, όσο και των κατοίκων της χώρας στις νέες συνθήκες που συνεπάγονται οι πολυπολιτισμικές κοινωνίες».