Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων - 28 Ιανουαρίου Εκδήλωση ενημέρωσης των πολιτών

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2012 / Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων - 28 Ιανουαρίου Εκδήλωση ενημέρωσης των πολιτών
Πεμ, 26 Ιαν. 2012 00:00
Στo πλαίσιο των δραστηριοτήτων για την Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ο Δήμος Λευκωσίας σε συνεργασία με το Γραφείο του Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση στις 27 και 28 Ιανουαρίου 2012 με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού.

Στόχος της ημερίδας είναι οι πολίτες να γνωρίζουν τα δικαιώματα τους όσον αφορά την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Από περίπτερο που στήθηκε στη λεωφόρο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου ΙΙΙ και στελεχώθηκε από λειτουργούς του Δήμου Λευκωσίας και του Γραφείου του Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα θα δίνεται στους περαστικούς έντυπο υλικό και άλλες σχετικές πληροφορίες.

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης θα επισκεφθεί το περίπτερο το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012 στις 11:30 το πρωί.

Προϋπόθεση για την εφαρμογή αποτελεσματικής προστασίας είναι η ενημέρωση. Κάθε πολίτης πρέπει να ενημερώνεται για τα δικαιώματα, τις υποχρεώσεις του και τα όρια μέσα στα οποία η επεξεργασία προσωπικών δεδομένων είναι νόμιμη ώστε να μπορεί να συμμορφώνεται, να προστατεύεται και να διεκδικεί.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης καθιέρωσε την 28η Ιανουαρίου ως Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Στις 28 Ιανουαρίου 1981 ανοίχτηκε για υπογραφή στο Στρασβούργο η Σύμβαση 108 για την προστασία του ατόμου από την αυτοματοποιημένη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων.

Ζούμε στην κοινωνία της πληροφορίας που σχεδόν σε όλες μας τις καθημερινές δραστηριότητες δίνουμε τα προσωπικά μας δεδομένα σε άλλους ή γινόμαστε αποδέκτες πληροφοριών. Η ανάγκη για προστασία της ιδιωτικής ζωής είναι πιο έντονη σήμερα από ποτέ. Παράλληλα, υπάρχει έντονος προβληματισμός για τους
τρόπους με τους οποίους πρέπει να παρασχεθεί πιο αποτελεσματική προστασία σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι νεαροί και ανήλικοι χρήστες του διαδικτύου.

Στις 23 Νοεμβρίου 2001 η Βουλή της Κυπριακής Δημοκρατίας θέσπισε το Νόμο 138(Ι)/2001 στα πλαίσια εναρμόνισης με το Κοινοτικό Δίκαιο και συγκεκριμένα με την Οδηγία 95/46 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της αυτοματοποιημένης επεξεργασίας
δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεομένων αυτών.

Στην Κύπρο, το αρμόδιο όργανο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι ο Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Ένας από τους κύριους στόχους του Γραφείου του Επιτρόπου είναι η συνεχής προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού, τόσο σε θέματα γενικής φύσεως, όσο και σε τρέχουσες εξελίξεις στον τομέα αυτό. Χρήσιμο ενημερωτικό υλικό υπάρχει στην ιστοσελίδα του Γραφείου www.dataprotection.gov.cy Κατά κανόνα κανείς δεν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τα προσωπικά μας δεδομένα χωρίς τη συγκατάθεση μας ή χωρίς τουλάχιστον να μας ενημερώνει. Έτσι κατοχυρώνεται ο σεβασμός της ιδιωτικής ζωής που είναι από τα πιο θεμελιώδη δικαιώματα του Συντάγματος.