H Παγκόσμια Εβδομάδα Επιχειρηματικότητας ανακοινώνει τις δραστηριότητές της στην Κύπρο για το 2014

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2014 / H Παγκόσμια Εβδομάδα Επιχειρηματικότητας ανακοινώνει τις δραστηριότητές της στην Κύπρο για το 2014
Τετ, 16 Απρ. 2014 13:30
"Game Changers, Generation We: Disrupt Cyprus"

Στρατηγική συνεργασία Cyta – Industry Disruptors- Game Changers για  ενίσχυση της επιχειρηματικότητας
Σειρά δραστηριοτήτων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας (Global Entrepreneurship Week-GEW) που θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη φορά στην Κύπρο το 2014 ανακοίνωσε ο οργανισμός Industry Disruptors–Game Changers (ID - GC), σε δημοσιογραφική διάσκεψη που έγινε την Τετάρτη 16 Απριλίου, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα τη στρατηγική συνεργασία του με τη Cyta.

Όπως ανακοινώθηκε στο πλαίσιο της διάσκεψης, η οποία πραγματοποιήθηκε στα Κεντρικά Γραφεία της Cyta στη Λευκωσία, η πρώτη εκδήλωση της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας (GEW) 2014 θα πραγματοποιηθεί στις 5 Μαΐου στο Θέατρο Παλλάς και θα τελεί υπό την αιγίδα του Δήμαρχου Λευκωσίας και την ευγενική χορηγία του Δήμου Λευκωσίας.

«Ο σκοπός της εκστρατείας της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας (GEW) στην Κύπρο είναι να πυροδοτήσει ένα επιχειρηματικό οικοσύστημα, το οποίο να προάγει την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, μέσω μιας επιχειρηματικής κοινότητας που θα δεσμεύει τη χώρα για να γιορτάσει τις ιδέες, να ενθαρρύνει τα νέα ξεκινήματα και να ενώσει όλους ως κράτος, με στόχο την προώθηση των κυπριακών ιδεών σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο», δήλωσε ο Μιχάλης Στάγκος, συνιδρυτής των ID- GC.

«Ο Δήμος Λευκωσίας στηρίζει την Παγκόσμια Εβδομάδα Επιχειρηματικότητας στο πλαίσιο της στρατηγικής που έχει χαράξει για τη βιώσιμη οικονομική ανασυγκρότηση και αναγέννηση της πρωτεύουσας. Βασικός πυλώνας αυτής της στρατηγικής είναι η ανάδειξη της πόλης ως πόλου επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, με οφέλη μεγάλης τοπικής και υπερτοπικής σημασίας, αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα της σε εθνικό και διεθνές επίπεδο» υπογράμμισε στην ομιλία της η Αντιδήμαρχος Λευκωσίας, κα Ελένη Λουκαΐδου. «Οι σχεδιασμοί που αναπτύσσει ο Δήμος στοχεύουν στη διάνοιξη νέων προοπτικών απασχόλησης και ανάπτυξης, αγκαλιάζοντας το πρωτοπόρο δυναμικό που διαθέτει και την αναδυόμενη κοινότητα νεοφυών επιχειρήσεων, κτίζοντας συνεργασίες με φορείς του επιστημονικού και επιχειρηματικού κόσμου και δημιουργώντας υποδομές, υπηρεσίες και μέσα που θα στηρίξουν καινοτόμες και εξωστρεφείς επιχειρηματικές δραστηριότητες.»  


Στην ομιλία του, ο κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, Διευθυντής Καινοτομίας και Ανάπτυξης Υπηρεσιών της Cyta, ανέφερε ότι “η Cyta έχει επιλέξει να είναι στρατηγικός εταίρος της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας (GEW), ακριβώς επειδή γνωρίζει ότι η καινοτομία αποτελεί στρατηγικό πυλώνα για πρωτοπόρες επιχειρήσεις με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη. Οι στρατηγικές συνεργασίες της Cyta με Πανεπιστήμια, με επιχειρηματικούς αγγέλους και επενδυτές, η υποστήριξη της σε νέους ανθρώπους και επιστήμονες και η δημιουργία του Κέντρου Καινοτομίας της, δημιουργεί αισιοδοξία ότι θα καταφέρουμε να μετατρέπουμε ιδέες σε νεοφυείς εταιρείες (start-ups) και θα τροφοδοτήσουμε το αναπτυξιακό μέλλον του τόπου μας.”

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Επιχειρηματικότητας (GEW) είναι η μεγαλύτερη γιορτή παγκοσμίως για τους δημιουργούς καινοτομίας, που προάγει τα νέα ξεκινήματα (startups), πραγματοποιώντας ιδέες, δίνοντας ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη και επεκτείνοντας την ανθρώπινη ευημερία. Η Παγκόσμια Εβδομάδα Επιχειρηματικότητας (GEW) στην Κύπρο διοργανώνεται από τους ID- GC (Industry Disruptors – Game Changers), έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που προωθεί την επιχειρηματικότητα μέσω ισχυρών ενεργειών σε μια διεθνή κοινότητα στην Ελλάδα, τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου. Τον Νοέμβριο του 2013, στην GEW συμμετείχαν πάνω από 140 χώρες - συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου - με πάνω από 20.000 δραστηριότητες και πάνω από επτά εκατομμύρια συμμετέχοντες.

Μια δεύτερη εκδήλωση με τίτλο «Think Big: Αναζωογονήστε την κοινότητά σας» θα ακολουθήσει τον Ιούνιο, ενώ μια τρίτη εκδήλωση, με θέμα «Αναζωογονήστε την επιχείρησή σας», θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο. Η τελική εκδήλωση, που θα γίνει το Νοέμβριο, με τίτλο “Disrupt, Startup, ScaleUP Cyprus”, θα τρέξει παράλληλα με την εκστρατεία της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας (GEW) Κύπρου με τίτλο «Game Changers, Generation We: Disrupt Cyprus». Δέκα νεοσύστατες επιχειρήσεις θα έχουν την ευκαιρία να ανταγωνιστούν μπροστά από ένα πάνελ κριτών και ένα ζωντανό ακροατήριο κατά τη διάρκεια του Disrupt Cup.

Ένας «Game Changer» είναι ένα πρόσωπο (γνωστός και ως οραματιστής), ο οποίος καινοτομεί με μια ιδέα με δημιουργικό τρόπο και αλλάζει τον τρόπο που κάτι πραγματοποιείται ή γίνεται αντιληπτό. Το «Generation We» παραπέμπει σε μια γενιά που χρησιμοποιεί το διαδίκτυο και την κοινωνική δικτύωση για να δώσει δύναμη στο άτομο που ενσαρκώνει το πνεύμα του, εξοπλίζοντάς το με τα απαιτούμενα ψηφιακά και διανοητικά εργαλεία για να γίνει επιχειρηματίας και ικανός να λύνει τα προβλήματα που προκύπτουν ώστε να γίνει υπεύθυνος πολίτης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα http://cy.unleashingideas.org/.


Ομιλία της Αντιδημάρχου Λευκωσίας, κας Ελένης Λουκαΐδου, στη Δημοσιογραφική Διάσκεψη για τις δραστηριότητες της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας 2014 στην Κύπρο, στα Κεντρικά Γραφεία της Cyta στη Λευκωσία
 
Αγαπητές φίλες, Αγαπητοί φίλοι,
 
Είναι με ιδιαίτερη χαρά που προσφωνώ τη σημερινή συνάντηση για την  ανακοίνωση σειράς εκδηλώσεων  που θα πραγματοποιηθούν στη Λευκωσία στο πλαίσιο της 2ης Παγκόσμιας Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας στην Κύπρο. 
 
Εκ μέρους του Δήμου Λευκωσίας, χαιρετίζω την πρωτοβουλία της οργάνωσης Industry Disruptors  - Game Changers  και τη στρατηγική της συνεργασία με τη Cyta για τη διοργάνωση αυτών των εκδηλώσεων που προάγουν την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία και αναδεικνύουν τη συμβολή που μπορούν να έχουν στη δημιουργία νέων προοπτικών για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και ποιοτική απασχόληση, ιδιαίτερα για τους νέους μας που άδικα πλήττονται από την ανεργία και την έλλειψη πίστης στο μέλλον.
 
Πιστεύουμε ότι η στιγμή της αδυσώπητης κρίσης, η στιγμή των τεράστιων κοινωνικών και οικονομικών προκλήσεων και της ανάπτυξης νέων μορφών κοινωνικής αλληλεγγύης, είναι ταυτόχρονα και η πιο κατάλληλη για να καλλιεργήσουμε και να εδραιώσουμε ως κοινωνία μια νέα κουλτούρα δημιουργικότητας, πρωτοβουλίας και εξωστρέφειας.  
 
Είναι η ώρα να στηρίξουμε την κοινότητα παραγωγής και επιχειρηματικής ανάπτυξης καινοτόμων ιδεών που ήδη αναπτύσσεται στον τόπο μας από νέους κυρίως ανθρώπους. Περισσότερο τώρα παρά ποτέ χρειάζεται η συνεργασία και η συνέργεια δημόσιων και ημιδημόσιων Αρχών, επιχειρηματικών, ακαδημαϊκών και ερευνητικών φορέων, για τη δημιουργία του κατάλληλου επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την αποτελεσματική άρση οποιωνδήποτε εμποδίων δυσχεραίνουν την προαγωγή της καινοτομίας, τη διασύνδεση της ερευνητικής δραστηριότητας με την παραγωγή και την ανάπτυξη νέων κλάδων και μοντέλων επιχειρηματικότητας.   
 
Οι Τοπικές Αρχές δεν μπορούν να απουσιάζουν από αυτή τη διαδικασία.  Ο ρόλος τους μπορεί να είναι καταλυτικός και συνεκτικός, συμβάλλοντας στην αλλαγή κουλτούρας, στην συνένωση των δυνάμεων διαφορετικών φορέων και στη διασφάλιση πόρων για τη δημιουργία διευκολύνσεων και υπηρεσιών στήριξης σε νέους επιχειρηματίες. Ως Δήμος της πρωτεύουσας, αυτόν ακριβώς το ρόλο αναλαμβάνουμε.
 
 Ο Δήμος Λευκωσίας στηρίζει την εκστρατεία της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας (GEW) στην Κύπρο στο πλαίσιο της στρατηγικής που έχει χαράξει για  τη βιώσιμη οικονομική ανασυγκρότηση και ολοκληρωμένη αναγέννηση της πρωτεύουσας. Βασικός πυλώνας αυτής της στρατηγικής είναι η ανάδειξη της πόλης ως πόλου επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, με οφέλη μεγάλης τοπικής και υπερτοπικής σημασίας, αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα της σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. 
 
Εν μέσω των δραματικών επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, που είναι ιδιαίτερα εμφανείς στην πρωτεύουσα, αναγνωρίσαμε τη σημασία της παραγωγικής αξιοποίησης του πλούσιου ακαδημαϊκού, ερευνητικού, επαγγελματικού και  επιχειρηματικού δυναμικού της πόλης για να τη θέσουμε σε μια νέα δυναμική και διαρκή τροχιά ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης. Η Λευκωσία δεν είναι παραθαλάσσιος τουριστικός προορισμός, δεν διαθέτει αεροδρόμιο, λιμάνι και μαρίνες. Όμως, ως κέντρο ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων και έδρα επιχειρηματικών και διοικητικών φορέων διαθέτει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα και στρατηγικό ρόλο στην ανάπτυξη ενός συστήματος επιχειρηματικής καινοτομίας.
 
Οι σχεδιασμοί που αναπτύσσει ο Δήμος στοχεύουν ακριβώς στη διάνοιξη νέων προοπτικών απασχόλησης και ανάπτυξης, αγκαλιάζοντας το πρωτοπόρο δυναμικό που διαθέτει και την αναδυόμενη κοινότητα νεοφυών επιχειρήσεων, κτίζοντας συνεργασίες με φορείς του επιστημονικού και επιχειρηματικού κόσμου και δημιουργώντας υποδομές, υπηρεσίες και εργαλεία που θα στηρίξουν καινοτόμες και εξωστρεφείς επιχειρηματικές δραστηριότητες. 
 
Οι σχεδιασμοί αυτοί συμπληρώνονται και ενισχύονται από εκτενείς σχεδιασμούς που περιλαμβάνουν την ολοκληρωμένη αναμόρφωση σημαντικών τμημάτων του αστικού χώρου,  με ισχυρά στοιχεία καινοτομίας και αειφόρου διαχείρισης των πόρων, ενίσχυση της προσβασιμότητας του κέντρου της πόλης και της βιώσιμης αστικής κινητικότητας και επαναδραστηριοποίηση περιοχών του ιστορικού κέντρου κοντά στην πράσινη γραμμή στην κατεύθυνση της ανάπτυξης της δημιουργικής βιομηχανίας, των τοπικών προϊόντων, του πολιτιστικού τουρισμού και των νέων τεχνολογιών.
 
Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης έχει θέσει υπό την αιγίδα του την εκστρατεία της 2ης Παγκόσμιας Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας στην Κύπρο, ως πρωτοβουλία  που απευθύνεται στα πιο νέα και ζωντανά παραγωγικά κύτταρα της κοινωνίας μας και συμβάλλει ουσιαστικά τόσο στην προαγωγή ενός σύγχρονου οικοσυστήματος επιχειρηματικότητας και καινοτομίας στον τόπο μας, όσο και στην ένταξη του στο παγκόσμιο επιχειρηματικό γίγνεσθαι.
 
Εύχομαι κάθε επιτυχία στην εκστρατεία και συγχαίρω ειλικρινά τους οργανωτές.
 
Ευχαριστώ.
 
Ελένη Λουκαΐδου
Αντιδήμαρχος Λευκωσίας