«Προγράμματα Ένταξης Υπηκόων Τρίτων χωρών από Τοπικές Αρχές»

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2014 / «Προγράμματα Ένταξης Υπηκόων Τρίτων χωρών από Τοπικές Αρχές»
Δευ, 30 Ιουν. 2014 12:30
Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών (ΥΤΧ) ο Δήμος Λευκωσίας ως τελικός δικαιούχος για το έργο «Προγράμματα Ένταξης ΥΤΧ από Τοπικές Αρχές» διοργάνωσε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014, δημοσιογραφική διάσκεψη με στόχο τη διάχυση των αποτελεσμάτων του έργου.

H Δράση «Προγράμματα Ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών από Τοπικές Αρχές» υλοποιείται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά από την κοινοπραξία του Δήμου Λευκωσίας, του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου Λευκωσίας, του Δήμου Αγίου Δομετίου, του Δήμου Λακατάμιας και την εταιρεία NVK Advent Consulting  Ltd.

Η Αντιδήμαρχος Λευκωσίας κυρία Ελένη Λουκαϊδου στην εισήγηση της σημείωσε πως «η Τοπική Αυτοδιοίκηση διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην επίτευξη της βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη και στην εφαρμογή της κοινωνικής συνοχής σε μια περίοδο που λόγω της οικονομικής κρίσης παρατηρούνται φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού και πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζει την παρουσία των μεταναστών στις πόλεις μας ως παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης και ενίσχυσης των δημοκρατικών θεσμών». 

Η κυρία Λουκαίδου τόνισε επίσης πως ο Δήμος Λευκωσίας στοχεύει στην εξέλιξη των προγραμμάτων και στην περαιτέρω αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης, διευρύνοντας και εξειδικεύοντας περισσότερο τις υπηρεσίες του.

Η δράση «Προγράμματα Ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών από Τοπικές Αρχές» αφορά στοχευμένα προγράμματα κοινωνικής στήριξης και εκπαίδευσης προς τους Υπηκόους Τρίτων χωρών προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία ένταξής τους στην κυπριακή κοινωνία.

Ο Δήμαρχος Άγιου Δομετίου Δρ Κώστας Πέτρου ανάφερε μεταξύ άλλων, ότι στα στοχευμένα προγράμματα κοινωνικής στήριξης και κατάρτισης των ΥΤΧ στο Δήμο Αγίου Δομετίου, περιλαμβάνονται τα μαθήματα εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών, Αγγλικής Γλώσσας, Ιστορίας και Πολιτισμού της Κύπρου μέσω βιωματικών εμπειριών με ξεναγήσεις σε μουσεία και άλλα αξιοθέατα, αθλητικές δραστηριότητες και δημιουργία ομάδων βόλεϊ, εργαστήρια προσανατολισμού και ενημέρωσης για τους θεσμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, την κοινωνική και ψυχολογική στήριξη των ΥΤΧ σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο και τη διοργάνωση πολυπολιτισμικής εκδήλωσης με γεύσεις πολιτισμών, ως κορύφωση των βιωματικών εργαστηρίων γευσιγνωσίας. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η παροχή των προαναφερόμενων υπηρεσιών και προγραμμάτων σε 100 περίπου ΥΤΧ έγινε με την αξιοποίηση των τοπικών δομών κοινωνικής πρόνοιας, αθλητισμού και πολιτισμού  και με τη συμμετοχή και συνεργασία τοπικών παραγόντων, φορέων αλλά και δημοτών κάθε ηλικίας,  κάτι που επισφραγίζει τη δυναμική για την ένταξη των ΥΤΧ στην τοπική κοινωνία του Αγίου Δομετίου αλλά και ευρύτερα. Με την παροχή αυτών των υπηρεσιών και προγραμμάτων  μαζί και με τις άλλες δραστηριότητες των συνεργαζόμενων φορέων, πιστεύω ότι έχει  γίνει πρόοδος στην κατανόηση και αποδοχή της κυπριακής κοινωνίας  για την διαφορετικότητα ατόμων από Τρίτες Χώρες.

Ο Δήμαρχος Λακατάμιας Λουκάς Ιατρού την ομιλία του οποίου είπε εκπρόσωπος του, ανάφερε ότι, επιλέξαμε δράσεις όπως εργαστήρια ιστορίας και Πολιτισμού της Κύπρου επειδή βοηθούν στην ένταξη των ΥΤΧ στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Τέτοιες δράσεις, όπως ξεναγήσεις σε μουσεία, αξιοθέατα και μοναστήρια είναι σχεδιασμένες να βοηθήσουν τους ΥΤΧ, οι οποίοι ζουν ανάμεσά μας, να αντιληφθούν καλύτερα την κουλτούρα των ανθρώπων στην οποία ζουν. Οι πλείστοι των συμμετεχόντων προέρχονται από χώρες όπου η κουλτούρα απέχει κατά παρασάγγας από την Κυπριακή πραγματικότητα.

Τέλος η Αντιπρόεδρος του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου παρουσίασε τις πλούσιες δράσεις που πραγματοποιούνται από το Κέντρο, στις οποίες συμμετέχει μεγάλος αριθμός Υπηκόων Τρίτων Χωρών.
 
Η Δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών,2012, και συγχρηματοδοτείται από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους.

ΟΜΙΛΙΑ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΕΛΕΝΗΣ ΛΟΥΚΑΙΔΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της Δράσης  «Προγράμματα Ένταξης ΥΤΧ από Τοπικές Αρχές»

Αγαπητέ Δήμαρχε Αγίου Δομετίου, εκπρόσωπε του Δημάρχου Δήμου Λακατάμιας, εταίροι στο πρόγραμμα,  φίλοι και φίλες,

Σας καλωσορίζω στη σημερινή μας συνάντηση με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης ενός σημαντικού κατά την άποψή μας προγράμματος για την υποβοήθηση της ομαλής κοινωνικής ένταξης των ΥΤΧ στην Κύπρο.

Συνεχίστηκε με επιτυχία για 3η  συνεχόμενη χρονιά η εφαρμογή της Δράσης «Προγράμματα ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών από Τοπικές Αρχές» που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ετήσιου Προγράμματος 2012 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών.  Η Δράση υλοποιήθηκε από το Δήμο Λευκωσίας ως Τελικό Δικαιούχο, το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας, τους Δήμους Αγίου Δομετίου και Λακατάμιας και την εταιρεία NVK Advent Consulting  Ltd.

Στην Κύπρο ζουν και εργάζονται περισσότεροι από 60.000 μετανάστες υπήκοοι τρίτων χωρών. Μαζί με τους Ευρωπαίους και Κυπρίους πολίτες αποκτούν βιοτικούς δεσμούς με τις τοπικές κοινωνίες και συμμετέχουν ενεργά στην οικονομική και κοινωνική ζωή.  Η τοπική αυτοδιοίκηση διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην επίτευξη της βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης και στην εφαρμογή της κοινωνικής συνοχής  σε μια περίοδο που λόγω της οικονομικής κρίσης παρατηρούνται φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού. Η τοπική αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζει την παρουσία των μεταναστών στις πόλεις μας ως παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης και ενίσχυσης των δημοκρατικών θεσμών.
 
Στο πλαίσιο αυτό αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες και αναπτύσσουμε προγράμματα με στόχο την ένταξη των μεταναστών στην τοπική κοινωνία και την απρόσκοπτη πρόσβαση  τους σε υπηρεσίες και δομές κοινωνικής προστασίας.

Η δράση  «Προγράμματα Ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών από Τοπικές Αρχές» εντάσσεται στο πλαίσιο αυτό και παρέχει στοχευμένα προγράμματα κοινωνικής στήριξης και εκπαίδευσης προς τους Υπηκόους Τρίτων χωρών προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία ένταξής τους στην κυπριακή κοινωνία. Στις δράσεις που υλοποιήθηκαν αυτή την περίοδο περιλαμβάνονται προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, μαθήματα εκμάθησης γλώσσας, ηλεκτρονικών υπολογιστών, σεμινάρια για την ιστορία, τον πολιτισμό και τους θεσμούς της Κύπρου και της Ε.Ε., εργαστήρια προσανατολισμού και καθοδήγησης για θέματα της καθημερινότητας καθώς και ψυχολογική στήριξη.  Ενισχύθηκε η λειτουργία του Κέντρου Πληροφόρησης και Υποστήριξης Μεταναστών που λειτουργεί στην Παλιουριώτισσα, διευρύνοντας περισσότερο τα πεδία παρέμβασης και παροχής υπηρεσιών προς τους μετανάστες, για να καλυφτούν πληρέστερα οι ανάγκες τους. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν εργαστήρια τεχνοθεραπείας, χορού και ζωγραφικής, και «γεύσεις πολιτισμών» καθώς και το Διεθνές Πολιτιστικό Φεστιβάλ.

Συνεχίστηκαν οι δραστηριότητες του Δικτύου Συνεργασίας Μεταναστευτικών Οργανώσεων, μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και Τοπικών Φορέων με τη διοργάνωση Φόρουμ σε μια προσπάθεια άμεσης συμμετοχής των μεταναστών για την  συνεργασία στην προώθηση των προγραμμάτων προς τις επωφελούμενες ομάδες. Η διοργάνωση των Φόρουμ, έδωσε επίσης τη δυνατότητα διαλόγου και προβληματισμού για θέματα δικαιωμάτων των μεταναστών και ποιοτικών χαρακτηριστικών της ένταξης, ενώ  συζητήθηκαν πρωτοβουλίες που μπορούν να αναληφθούν από κοινού με θεσμικά όργανα, και την κοινωνία των πολιτών. 

Ως Δήμος Λευκωσίας, μαζί και οι υπόλοιποι εταίροι, στοχεύουμε στην εξέλιξη των προγραμμάτων και την περαιτέρω αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης, διευρύνοντας και εξειδικεύοντας περισσότερο τις υπηρεσίες μας.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω για άλλη μια χρονιά για τη συνεργασία, τον Κλάδο Ταμείων Αλληλεγγύης που είναι η Υπεύθυνη Αρχή για τις δράσεις του Ταμείου Ένταξης. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους εταίρους μας για την πολύτιμη συμβολή τους στην υλοποίηση των δράσεων, τους Δήμους Αγίου Δομετίου και Λακατάμιας , το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας και την εταιρεία NVK Advent Ltd.

Επιπλέον ευχαριστίες στα μέλη της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Δήμου Λευκωσίας και στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου Λευκωσίας για την ουσιαστική συνεισφορά τους. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τα μέλη Γραφείου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων που ανέλαβαν τη διαχείριση του προγράμματος εκ μέρους του Δήμου Λευκωσίας.

Ευχαριστώ όλους για την παρουσία σας.


ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ  ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΟΜΕΤΙΟΥ ΔΡ. ΚΩΣΤΑ ΠΕΤΡΟΥ
Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της Δράσης
«Προγράμματα Ένταξης ΥΤΧ από Τοπικές Αρχές»
Αξιότιμη κυρία Αντιδήμαρχε Λευκωσίας, Αγαπητοί εκπρόσωποι του Δήμου Λακατάμιας, του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου Λευκωσίας και της Εταιρείας NVK Advent Consulting  Ltd, αγαπητοί προσκεκλημένοι καλημέρα σας!
Είναι με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση που απευθύνω χαιρετισμό με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της Δράσης Β1 « Προγράμματα Ένταξης ΥΤΧ  από Τοπικές Αρχές» που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ετήσιου Προγράμματος 2012 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών. Στη δράση αυτή ο Δήμος Αγίου Δομετίου συμμετείχε ως Εταίρος της κοινοπραξίας, μαζί με το Δήμο Λακατάμιας, το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας, την Εταιρεία NVK Advent Consulting  Ltd και με τελικό Δικαιούχο το Δήμο Λευκωσίας.    
                                    
Το Πρόγραμμα αυτό, ως γνωστό βασίστηκε στην ανάγκη των Υπηκόων Τρίτων Χωρών που έρχονται στην Κύπρο για μια καλύτερη ζωή, να νοιώσουν ευπρόσδεκτοι και αποδεκτοί από την Κυπριακή κοινωνία.

Οι Νέοι δρόμοι για την ένταξη Υπηκόων Τρίτων Χωρών στην τοπική κοινωνία έχουν ανοίξει, γιατί η ενεργός συμμετοχή των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων τοπικών Φορέων στη διαδικασία ένταξης γενικά των μεταναστών είναι μια πραγματικότητα. Οι πολυδιάστατες αυτές προσεγγίσεις για την κοινωνική ένταξη των ΥΤΧ, δίνουν έμπρακτα ευκαιρίες αλληλεπίδρασης και κοινωνικοποίησης με τους Κύπριους πολίτες. Η συλλογική αυτή δράση με επικεφαλής το Δήμο Λευκωσίας και τη στήριξη της Υπεύθυνης  Αρχής, υλοποίησε καινοτόμα προγράμματα και κάλυψε τους στόχους, ευελπιστώντας στη συνέχιση της συνεργασίας για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών  των υπηκόων τρίτων χωρών αλλά και της κοινωνίας μας.

Η οικονομική κρίση που βιώνει ο τόπος μας  είχε πολλές αρνητικές συνέπειες μεταξύ των οποίων και την έξαρση σε κάποιες περιπτώσεις φαινομένων όπως του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Ως Τοπικές Αρχές ενδείκνυται να αντικρίζουμε τους μετανάστες ως παράγοντες  που συμβάλλουν  στην  οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας, παρέχοντας τις υπηρεσίες τους κυρίως  στην κυπριακή οικογένεια αλλά και  ως  πρόκληση για καλλιέργεια της αμοιβαίας κατανόησης των υποχρεώσεων και δικαιωμάτων όλων των πολιτών, διατηρώντας την κοινωνική συνοχή των τοπικών κοινωνιών.

Χαρακτηριστικά να αναφέρω ότι στα στοχευμένα προγράμματα κοινωνικής στήριξης και κατάρτισης  των ΥΤΧ  στο Δήμο  Αγίου Δομετίου,  περιλαμβάνονται  τα μαθήματα εκμάθησης Ηλεκτρονικών υπολογιστών, Αγγλικής Γλώσσας, Ιστορίας και Πολιτισμού της Κύπρου μέσω βιωματικών εμπειριών με ξεναγήσεις σε  μουσεία και άλλα αξιοθέατα, αθλητικές δραστηριότητες και δημιουργία ομάδων βόλεϊ, εργαστήρια  προσανατολισμού  και ενημέρωσης για τους θεσμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, η  κοινωνική και ψυχολογική στήριξη των ΥΤΧ σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο και η   διοργάνωση πολυπολιτισμικής εκδήλωσης με γεύσεις πολιτισμών,   ως κορύφωση των βιωματικών εργαστηρίων γευσιγνωσίας. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η  παροχή των προαναφερόμενων υπηρεσιών και προγραμμάτων σε 100 περίπου ΥΤΧ έγινε με την αξιοποίηση των τοπικών δομών κοινωνικής πρόνοιας, αθλητισμού και πολιτισμού  και με τη συμμετοχή και συνεργασία τοπικών παραγόντων, φορέων αλλά και δημοτών κάθε ηλικίας,  κάτι που επισφραγίζει τη δυναμική για την ένταξη των ΥΤΧ στην τοπική κοινωνία του Αγίου Δομετίου αλλά και ευρύτερα. Με την παροχή αυτών των υπηρεσιών και προγραμμάτων μαζί και με τις άλλες δραστηριότητες  των  συνεργαζόμενων φορέων, πιστεύω ότι έχει  γίνει  πρόοδος στην κατανόηση και αποδοχή της κυπριακής κοινωνίας  για την διαφορετικότητα ατόμων από  Τρίτες Χώρες.

Εκφράζω τις εγκάρδιες ευχαριστίες στον τελικό δικαιούχο , στους εταίρους αυτής της συνεργασίας , στη Σχολική Εφορεία Αγίου Δομετίου  για την παραχώρηση της Αίθουσας Αθλοπαιδιών, στο Πολυδύναμο Κέντρο Αγίου Δομετίου για τις εγκαταστάσεις που χρησιμοποιήθηκαν  κυρίως για τη διεξαγωγή των βιωματικών εργαστηρίων γευσιγνωσίας  και άλλων δραστηριοτήτων και για τη φιλοξενία της  πολυπολιτισμικής εκδήλωσης.

Τόσον εγώ, όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο και οι άνθρωποι που εργάστηκαν στο Πρόγραμμα αυτό  για τρίτη συνεχή περίοδο είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για την εξέλιξή του προγράμματος. Την ευθύνη υλοποίησης  του προγράμματος  από πλευράς του Δήμου Αγίου Δομετίου  είχε  η Πολιτιστική και Κοινωνική Υπηρεσία μαζί με συνεργάτες και εκπαιδευτές υπό το συντονισμό της Πολιτιστικής και Κοινωνικής Λειτουργού του Δήμου μας, ως Υπεύθυνης της συγκεκριμένης Δράσης. Σε όλη την ομάδα  εκφράζω τα συγχαρητήρια μου για το ζήλο που έδειξαν  για την επιτυχία του προγράμματος.  
 
Σας ευχαριστώ  για την προσοχή σας!!


ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΛΑΚΑΤΑΜΙΑΣ ΛΟΥΚΑ ΙΑΤΡΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014
Με την ευκαιρία την ολοκλήρωσης της Δράσης
«Προγράμματα Ένταξης ΥΤΧ από Τοπικές Αρχές»
Κα. Αντιδήμαρχε Λευκωσίας, κ. Δήμαρχε Αγίου Δομετίου, εταίροι στο πρόγραμμα, φίλοι και φίλες.
Θα ήθελα καταρχήν να ευχαριστήσω το Δήμο Λευκωσίας για τη σημερινή πρόσκληση με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του χρηματοδοτούμενου έργου Νέοι Δρόμοι για την Ένταξη των ΥΤΧ στην τοπική κοινωνία, ένα έργο που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ένταξης.

Θεωρούμε ως Δήμος Λακατάμιας πολύ σημαντικές τις ενέργειες που γίνονται για την ενσωμάτωση των υπηκόων τρίτων χωρών με διαφορετικό οικονομικό, κοινωνικό, θρησκευτικό, γλωσσικό και εθνικό υπόβαθρο στην Κυπριακή κοινωνία.
Επιλέξαμε δράσεις όπως εργαστήρια ιστορίας και Πολιτισμού της Κύπρου επειδή βοηθούν στην ένταξη των ΥΤΧ στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Τέτοιες δράσεις, όπως ξεναγήσεις σε μουσεία, αξιοθέατα και μοναστήρια είναι σχεδιασμένες να βοηθήσουν τους ΥΤΧ, οι οποίοι ζουν ανάμεσά μας, να αντιληφθούν καλύτερα την κουλτούρα των ανθρώπων στην οποία ζουν. Οι πλείστοι των συμμετεχόντων προέρχονται από χώρες όπου η κουλτούρα απέχει κατά παρασάγγας από την Κυπριακή πραγματικότητα.

Διεκπεραιώσαμε αυτή τη περίοδο σεμινάρια παροχής Πρώτων Βοηθειών. Αυτά τα σεμινάρια βοήθησαν τους ΥΤΧ να αναπτύξουν δεξιότητες και να γίνουν πιο χρήσιμοι στην κοινωνία μας. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί φροντίζουν ηλικιωμένα άτομα και μωρά. Εμείς τους δίνουμε τα εργαλεία για να γίνουν καλύτεροι.

Με το μάθημα των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, τους βοηθήσαμε να αποκτήσουν καινούργιες δεξιότητες για τη μετέπειτα σταδιοδρομία τους αλλά σε πιο πρακτικό επίπεδο τους βοηθήσαμε να εκμεταλλευτούν τα σύγχρονα εργαλεία που προσφέρει η τεχνολογία για επικοινωνία με τα προσφιλή τους πρόσωπα.

Με το μάθημα των Αγγλικών βελτιώσαμε τη δυνατότητα επικοινωνίας τόσο με τους εργοδότες τους όσο και γενικά με την κοινωνία της Κύπρου. Όπως γνωρίζουμε η καλή επικοινωνία είναι η βάση για μια σωστή επαγγελματική ή/και προσωπική σχέση.  Το γλωσσικό χάσμα μπορεί να προκαλέσει παρεξηγήσεις.

Πρέπει να αντιληφθούμε ότι πρόκειται για ανθρώπους οι οποίοι έρχονται από μακριά, αφήνουν τις οικογένειες τους, τον τρόπο ζωής που ξέρουν. Παρέχοντάς τους ψυχοκοινωνική στήριξη, βεβαιωνόμαστε ότι διαχειρίζονται τα αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να δημιουργηθούν λόγων διαφορετικής κουλτούρας, άγχους και λόγω φόρτου εργασίας.
Τέλος με το διεθνές λαογραφικό φεστιβάλ, στο οποίο φέτος συμμετείχαν περισσότερα από 500 άτομα από 7 εθνικότητες, τους προσφέραμε μια πλατφόρμα έκφρασης, κοινωνικοποίησης και αλληλεπίδρασης.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω την Υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Θεμάτων, τον Πολιτιστικό και Κοινωνικό Λειτουργό, το Πολυδύναμο Κέντρο Λακατάμιας, τους εκπαιδευτές, τους οδηγούς, τους ίδιους τους εξυπηρετούμενους αλλά και τον Κλάδο Ταμείων Αλληλεγγύης για τη σκληρή δουλειά και να εκφράσω την ευχή να συνεχίσουν το σημαντικό έργο που επιτελούν.
Ευχαριστώ.
 
Λουκάς Ιατρού
Δήμαρχος Λακατάμιας