Δήμος Λευκωσίας - Στη «Συνάντηση των Δημάρχων των 28 Πρωτευουσών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» συμμετείχε η Αντιδήμαρχος
Στη «Συνάντηση των Δημάρχων των 28 Πρωτευουσών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» συμμετείχε η Αντιδήμαρχος

Στη «Συνάντηση των Δημάρχων των 28 Πρωτευουσών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» συμμετείχε η Αντιδήμαρχος


16 Οκτ. 2014 09:30
Η Αντιδήμαρχος Λευκωσίας Ελένη Λουκαΐδου συμμετείχε στη «Συνάντηση των Δημάρχων των 28 Πρωτευουσών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», παρουσία του Επιτρόπου  για την Περιφερειακή Πολιτική, κ. Γιοχάνες Χαν που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη την 1η  Οκτωβρίου 2014 μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Ρώμης Δρ. Ignazio R. Marino.

Η συνάντηση είχε τίτλο «Δημιουργώντας μία Αστική Ατζέντα για την Ευρωπαϊκή Ένωση». Θέματα της συνάντησης της Ρώμης, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ιταλικής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ήταν οι ανάγκες των πρωτευουσών πόλεων και οι προτάσεις για κοινή δράση, θέμα για το οποίο μίλησε και η Αντιδήμαρχος Λευκωσίας για τα περιθώρια βελτίωσης σε πολυεπίπεδα ζητήματα τοπικής  διακυβέρνησης,  σε σχέση με την ατζέντα αστικής ανάπτυξης της Ε.Ε.

Η κα Λουκαίδου ανέφερε στην ομιλία της μεταξύ άλλων, ότι είναι αναγκαία η ύπαρξη ολοκληρωμένου συντονισμού μεταξύ των διαφόρων επιπέδων διακυβέρνησης που θα παρέχει αρκετές διασυνδέσεις μεταξύ ευρωπαϊκών, εθνικών και τοπικών στρατηγικών, και μεταξύ διαφόρων τομέων πολιτικής, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν κοινωνικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές ανησυχίες των πόλεων.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι, «η Ευρωπαϊκή Αστική Ατζέντα πρέπει να είναι το εργαλείο για τη βελτίωση των πολιτικών που απευθύνονται στις πόλεις. Ταυτόχρονα πρέπει να λαμβάνει υπόψη ότι υπάρχουν διαφορετικές ανάγκες και διαφορετικών ταχυτήτων πόλεις, που αφορούν το μέγεθος, την κατάσταση τους αλλά και τη δομή των σχετικών εξουσιών και των πόρων που έχουν στη διάθεση τους».

Ο Επίτροπος Χαν στη ομιλία αναφέρθηκε στο ρόλο των πρωτευουσών στην Αστική Ατζέντα της Ε.Ε. και σημείωσε ότι για πρώτη φορά για την περίοδο 2014-2020 οι πόλεις παίρνουν ένα σαφές, ξεχωριστό μερίδιο κονδυλίων, για την ανάπτυξή τους.

Η επόμενη συνάντηση των Δημάρχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί την άνοιξη του 2015 στη Βιέννη.