Διάλεξη: Οι αλλοδαποί μαθητές της Κύπρου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2014 / Διάλεξη: Οι αλλοδαποί μαθητές της Κύπρου
Δευ, 10 Νοε. 2014 11:10
Το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας στο πλαίσιο του «Συμβουλευτικού Κέντρου» και σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Κοινωνιολόγων Κύπρου ανακοινώνουν την διεξαγωγή διάλεξης με θέμα:

«Οι αλλοδαποί μαθητές της Κύπρου. Εξερεύνηση και ανάλυση των απόψεων των καθηγητών για την εκπαίδευση των αλλοδαπών μαθητών στα Ελληνοκυπριακά Σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης».

Στην διάλεξη θα γίνει αναφορά στην κατάσταση που παρουσιάζεται στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης αφότου οι Ελληνοκυπριακή κοινωνία εγκατέλειψε το μονοεθνικό χαρακτήρα της και μετατράπηκε σε μια πολυεθνική, πολυπολιτισμική κοινωνία. Παρατίθενται στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου με το ποσοστό των μαθητών διαφορετικής πολυπολιτισμικής καταγωγής που φοιτούν σ’ αυτά.  Παρουσιάζονται οι απόψεις καθηγητών, για την εκπαίδευση των αλλοδαπών μαθητών στα Ελληνοκυπριακά σχολεία της Κύπρου και σε ποιο βαθμό παρουσιάζεται το φαινόμενο του ρατσισμού σ’ αυτά, μέσα από έρευνα που έγινε σε σχολεία της Λευκωσίας. Ιδιαίτερα, επικεντρωνόμαστε στο πώς  η διαπολιτισμική εκπαίδευση μπορεί να παρέχει ίσες ευκαιρίες σε αλλοδαπούς μαθητές στα ελληνοκυπριακά σχολεία και πώς μπορούν να ενταχθούν ομαλά και δίκαια χωρίς να υπάρχει η απόρριψη λόγω της διαφορετικότητάς τους. Παρουσιάζεται ανάγκη για επαναπροσδιορισμό του ρόλου του σχολείου και ειδικότερα του καθηγητή στα σχολεία Μέσης εκπαίδευσης. Προτείνονται  τρόποι αντιμετώπισης της υφιστάμενης κατάστασης που παρουσιάζεται στα Ελληνοκυπριακά Σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης, μέσα από προγράμματα και θεωρίες Διαπολιτισμικότητας που έχουν εφαρμοστεί σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Ομιλήτρια: Άντρη Χατζηευαγγέλου (Κοινωνιολόγος & Μέλος του Συνδέσμου Κοινωνιολόγων Κύπρου) 

Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014, 18:30-20:30

Η συμμετοχή είναι δωρεάν
Χώρος υλοποίησης: «Παλιά Αγορά Παλλουριώτισσας»,
Αγ. Ανδρέα 7, 1040 Λευκωσία.
Για συμμετοχές τηλεφωνήστε: 22797865, 22797868
email: polidinamo2@nicosiamunicipality.org.cy
Αριθμός θέσεων περιορισμένος
Θα παρέχεται δωρεάν φύλαξη παιδιών ηλικίας άνω των 5 ετών μετά από
ενημέρωση/διευθέτηση

Από το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας