Pop-up Festival 2014

Τετ, 12 Νοε. 2014 14:15
Για δεύτερη συνεχή χρονιά ο Δήμος Λευκωσίας διοργανώνει το Pop-up Festival 2014 στη Λεωφόρο Μακαρίου. Για δύο μήνες (15 Νοεμβρίου 2014 - 15 Ιανουαρίου 2015) στην πιο κεντρική αρτηρία της πρωτεύουσας, νέοι επιχειρηματίες, δημιουργοί, καλλιτέχνες, τεχνίτες και άλλοι επαγγελματίες, αλλά και νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) θα παρουσιάσουν τις καινοτόμες ιδέες τους, θα δείξουν τη δουλειά τους και θα έρθουν σε επαφή με το κοινό της Λευκωσίας.

Στόχος του φετινού φεστιβάλ είναι όχι μόνο η τόνωση και η αναζωογόνηση της Λεωφόρου Μακαρίου με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, είτε μέσω της εμπορικής δραστηριότητας είτε μέσω της καινοτομίας, αλλά και η ανάδειξη νέων ταλέντων μέσω της δημιουργίας. Το φεστιβάλ πλαισιώνουν παράλληλες δραστηριότητες (εκπαιδευτικές, πολιτιστικές και ψυχαγωγικές), που εστιάζουν στην ενεργό συμμετοχή του κοινού.

Το Pop-up Festival 2014 είναι εμπνευσμένο από τα Pop-up shops, τα καταστήματα  δηλαδή που «ξεπετάγονται» προσωρινά και για μικρό χρονικό διάστημα σε εμπορικές οδούς, εκθέτουν προϊόντα προς πώληση και παράλληλα φιλοξενούν πολιτιστικά δρώμενα, προκαλώντας το ενδιαφέρον των καταναλωτών. Μετά τη μεγάλη επιτυχία του περυσινού φεστιβάλ, ο Δήμος Λευκωσίας κατάφερε να εξασφαλίσει φέτος πολύ περισσότερα άδεια καταστήματα, που ευγενώς παραχωρήθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους και τα οποία θα δοθούν στους ενδιαφερόμενους. Συγκεκριμένα, το 2013 διατέθηκαν 10 καταστήματα ενώ φέτος θα διατεθούν 27.

Η φετινή διοργάνωση ανατέθηκε στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ιδρυμα Πιερίδη, το οποίο και απηύθηνε ανοικτή πρόσκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής, μέσω της οποίας επελέγησαν οι συμμετέχοντες. Αξίζει να σημειωθεί ότι υποβλήθηκαν περισσότερες από 70 προτάσεις από τις οποίες επελέγησαν τελικά οι 39.

Το φεστιβάλ χορηγούν η Τράπεζα Κύπρου (Μέγας Χορηγός), η CYTA (Επίσημος Τηλεπικοινωνιακός Παροχέας), η Gloria Jeans Coffees, η Flora, η Becel Pro-activ, η Trust Insurance, η Task Audio-Vision, o Θρίαμβος και τα Τυπογραφεία Κασουλίδη.

Αποκλειστικός χορηγός επικοινωνίας είναι ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός «Ο Φιλελεύθερος».

Χαιρετισμός Δημάρχου Λευκωσίας, Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη στη Δημοσιογραφική Διάσκεψη για το Pop up festival 2014 στο City Plaza, Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014, 10:00

Είναι πραγματικά με μεγάλη ικανοποίηση και χαρά που χαιρετίζω σήμερα, λίγες μέρες πριν την έναρξη του δεύτερου φεστιβάλ Pop up 2014. Μια πρωτοβουλία που γεννήθηκε πέρσι στην πόλη μας, διοργανώνεται και φέτος, πλουσιότερη σε περιεχόμενο, ιδέες και δράσεις, με τριπλάσιο αριθμό καταστημάτων και πολλαπλάσιο αριθμό συμμετεχόντων.

Η επιτυχία και η πρωτοτυπία του περσινού φεστιβάλ, η ανάγκη του ντόπιου ταλέντου να ξεδιπλωθεί, οι ρηξικέλευθες ιδέες των νέων της πόλης και του τόπου μας γενικότερα, σε συνδυασμό με τη σκληρή δουλειά και τον ζήλο που επέδειξαν όσοι εργάστηκαν για την υλοποίησή του, είναι που συνέβαλαν στην διοργάνωση ενός ποσοτικά και ποιοτικά μεγαλύτερου φεστιβάλ φέτος.

Ο Δήμος μας σε συνεργασία με το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών, προσβλέποντας στην ενίσχυση της δημιουργικότητας, της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, επεδίωξε για άλλη μια χρονιά να δώσει βήμα στις φρέσκες ιδέες, τους ταλαντούχους δημιουργούς και τους φιλόδοξους επαγγελματίες της πόλης. Αρωγοί στην προσπάθεια υπήρξαν και οι χορηγοί μας, η Τράπεζα Κύπρου (Μέγας Χορηγός), η CYTA (Επίσημος Τηλεπικοινωνιακός Παροχέας), η Gloria Jeans Coffees, η Flora, η Becel Pro-activ, η Trust Insurance, η Task Audio-Vision, o Θρίαμβος, τα Τυπογραφεία Κασουλίδη και ο αποκλειστικός χορηγός επικοινωνίας μας, ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός «Ο Φιλελεύθερος», τους οποίους ευχαριστούμε θερμά για την προσφορά τους.

Έχουμε λοιπόν φέτος την ευκαιρία να γνωρίσουμε πέραν των 70 δημιουργών, καλλιτεχνών, επαγγελματιών και νεοφυών επιχειρήσεων, μέσα από μια σειρά εμπλουτισμένων εκπαιδευτικών, πολιτιστικών και ψυχαγωγικών διαδραστικών δραστηριοτήτων.  Το φεστιβάλ φιλοξενείται και φέτος στα άδεια καταστήματα της Λεωφόρου Μακαρίου, προσδοκώντας να δώσει έστω και για περιορισμένο χρονικό διάστημα ζωή στην υποβαθμισμένη λεωφόρο.

Δεν αιθεροβατούμε. Η πόλη μας όπως και η χώρα μας ζουν τις οδυνηρές συνέπειες μιας τεραστίου μεγέθους κρίσης, οι οποίες για να αντιμετωπιστούν χρειάζονται πολλές και ριζικές αλλαγές, σωστό προγραμματισμό και εφικτούς σχεδιασμούς. Πέρα όμως από τα μακροπρόθεσμα αυτά αποτελέσματα, στα οποία καλό είναι να προσβλέπουμε, δεν πρέπει να παραβλέπουμε και τη σημασία των βραχυπρόθεσμων μέτρων ανάκαμψης. Το να γεμίζεις με κόσμο και εκδηλώσεις περιοχές της πόλης σου που πάσχουν, το να δίνεις ζωή σε χώρους που παραμένουν κλειστοί για αρκετό καιρό, το να περπατάς δρόμους τόσο γνώριμους και συνάμα τόσο ξεχασμένους, συμβάλλει αν μη τι άλλο στην αλλαγή της ψυχολογίας των δημοτών. Και αν δεν καταφέρεις να αλλάξεις πρώτα τη ψυχολογία του κόσμου, εάν δεν καταφέρεις να θυμίσεις στον κόσμο αυτό που ξέχασε, την ομορφιά και τον ρομαντισμό παλιών, γνώριμων συνηθειών, τότε κανένα μέτρο και κανένας σχεδιασμός δεν θα μπορέσει ποτέ να καλύψει το κενό.

Και γι’ αυτό είναι που νιώθω σήμερα ικανοποίηση και χαρά. Γιατί το φετινό φεστιβάλ προβλέπεται ακόμη πιο μεγάλο και επιτυχημένο. Καλώ όλους τους δημότες μας αλλά και τον καθένα ξεχωριστά να επισκεφθεί το Pop up 2014, να ζήσει τη μοναδική αυτή εμπειρία, να γνωρίσει τον δημιουργικό και καινοτόμο πυρήνα της πόλης μας και να βοηθήσει στην κοινή προσπάθεια τόνωσης και αναζωπύρωσης του κέντρου της.

Σας ευχαριστώ.

Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης

Δήμαρχος ΛευκωσίαςΧαιρετισμός Διευθυντή Δημοτικού Κέντρου Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη, Γιάννη Τουμαζή στη Δημοσιογραφική Διάσκεψη για το Pop Up Festival 2014 στο City Plaza,  την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014, 10:00

Κυρίες και κύριοι καλημέρα σας,

Επιτρέψτε μου να σας ευχαριστήσω και γω για την παρουσία σας σήμερα εδώ στην παρουσίαση του 2ου Pop Up festival που διοργανώνει ο Δήμος Λευκωσίας.

Θα ήθελα κατ’ αρχήν να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Δήμαρχο Λευκωσίας Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη, αναθέτοντας του την φετεινή διοργάνωση.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω θερμά την Πολιτιστική Επιτροπή του Δήμου Λευκωσίας και ιδιαίτερα τις Λεώνη Ορφανίδου, Πρόεδρο της Επιτροπής, την Ελένη Λουκαίδου, Αντιδήμαρχο και την Μέλια Αβραάμ, για τη στενή μας συνεργασία.

Η περσινή ενεργός και επιτυχημένη εμπλοκή του Κέντρου Τεχνών στο πρώτο Pop Up Festival μας έδωσε τόσο την εμπειρία όσο και το έναυσμα να ασχοληθούμε ενεργά και φέτος. Πέρσι, μέσα από την εξαιρετική ιδέα του Project Nicosia, φυτεύθηκε ο σπόρος για το φεστιβάλ, ελπίζω και φέτος η πορεία του να είναι τόσο γόνιμη ώστε να  στεριώσει ένας σημαντικός θεσμός που στόχο έχει την αναζωογόνηση της Λεωφόρου Μακαρίου με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας μέσω της εμπορικής δραστηριότητας, της καινοτομίας και της δημιουργίας.

Επιτρέψτε μου να αναφερθώ σε συντομία στην φετεινή διαδικασία η οποία ήταν κάπως διαφορετική από την περσινή όπου τα δέκα μαγαζιά δόθηκαν σε επιλεγμένους νέους και ταλαντούχους δημιουργούς.

Φέτος, καθώς εξασφαλίσαμε σχεδόν τριπλάσια μαγαζιά από πέρσι (από 10 έγιναν 27) αποφασίσαμε να απευθύνουμε ανοικτή πρόσκληση ενδιαφέροντος καθώς τα μηνύματα που παίρναμε λόγω της επιτυχίας της πρώτης διοργάνωσης ήταν πολλά και ενθαρυντικά. 

Στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους ιδιοκτήτες των κενών καταστημάτων που και πάλι τα πρόσφεραν ευγενικά και γενναιόδωρα στον Δήμο για περίοδο δύο μηνών. Χωρίς την προσφορά τους αναπόφευκτα το φεστιβάλ δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί.

Στην ανοικτή πρόσκληση καθορίσαμε τέσσερις κύριους άξονες ενδιαφέροντος:  α. Την Καινοτομία, δηλαδή προτάσεις που αφορούν καινοτόμες ιδέες από νεοφυείς επιχειρήσεις (start ups) β. Το Εμπόριο, δηλαδή προτάσεις από επαγγελματίες ή νέους επιχειρηματίες και δημιουργούς σε σχέση με
το λιανικό εμπόριο γ. Την Τέχνη, δηλαδή προτάσεις που αφορούν την τέχνη και τον πολιτισμό (π.χ. εικαστικές εκθέσεις, εγκαταστάσεις, θέατρο, μουσική, performances, χορός) και δ. Την Εκπαίδευση, δηλαδή προτάσεις που θα έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα (π.χ. εργαστήρια, μαθήματα, διαλέξεις και άλλες δραστηριότητες).

Πρέπει να πω πως η ανταπόκριση ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Τόσο για παραχώρηση καταστημάτων όσο και για διοργάνωση γεγονότων σε καθορισμένες ημερομηνίες, είχαμε περισσότερες από 70 προτάσεις, αριθμός που ξεπέρασε κάθε προσδοκία και που αφορούσαν σε όλους τους άξονες που θα κινηθεί το Pop Up.

Η επταμελής επιτροπή προσπάθησε να συμπεριλάβει ένα μεγάλο αριθμό προτάσεων καθώς πάρα πολλές ανταποκρίνονταν στα κριτήρια που θέσαμε και είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Τελικά επιλέγηκαν συνλικά 39 προτάσεις.

Αναφέρω ενδεικτικά πως μεταξύ άλλων φέτος θα έχουμε  δημιουργικά εργαστήρια κατασκευών, τοπικές ανεξάρτητες πρωτοβουλίες καινοτομίας, πανεπστημιακό campus, σχολές, εργαστήρια και γκαλερί τέχνης, Κύπριους ντιζάινερς, καλλιτέχνες και δημιουργούς μόδας, νέους επιχειρηματίες, φωτογράφους, χορευτές, μουσικά και θεατρικά σχήματα, κυπριακά σπιτικά σκευάσματα, περφόρμανς, θέατρο για παιδιά, θέατρο σκιών, προσομοιωτές φόρμουλα 1, χορευτική ψυχοθεραπεία, θρεπτικά προγεύματα για παιδιά, διαδρομές καρδιάς με δωρεάν ιατρικά τεστς, ως και μια μεγάλη Χριστουγεννιάτική παρέλαση εμπνευσμένη από την Κολομβία.

Στα χέρια σας έχετε το πρόγραμμα εκδηλώσεων μόνο για τον πρώτο μήνα του φεστιβάλ. Θα δείτε πάνω από 200 εκδηλώσεις που οργανώνονται από όλους τους συμμετέχοντες αλλά και από εμάς τους διοργανωτές.  Φετεινή καινοτομία είναι πως το φεστιβάλ διαθέτει δύο δικούς του χώρους οι οποίοι και θα φιλοξενήσουν μεταξύ άλλων διάφορες εκδηλώσεις όπως διαλέξεις, περφόρμανς, χορό και θέατρο.

Ο ένας χώρος βρίσκεται στο υπόγειο του City Plaza και ο άλλος στο πανέμορφο παλιό κατάστημα της Τράπεζας Κύπρου επί της Μακαρίου.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους χορηγούς μας που η βοήθεια τους ήταν πολύτιμη και ουσιαστική. Αρχικά τον μεγάλο χορηγό μας την Τράπεζα Κύπρου που μας στήριξε ενεργά και με πολλούς τρόπους. Η Τράπεζα θα δώσει δυναμικά το παρόν της στο Pop Up με διάφορες εκδηλώσεις.

Οπως και πέρσι η CYTA μας στάθηκε από την αρχή. Ως Eπίσημος Tηλεπικοινωνιακός Παροχέας μας παρέχει δωρεάν wi fi σε όλα τα καταστήματα του Pop Up. Την ευχαριστούμε θερμά. 

Το Συγκρότημα του Φιλελευθερου είναι ο χορηγός επικοινωνίας του Pop UP Festival 2014. Το συγκρότημα θα δώσει δυναμικά το παρόν του και επί τόπου με ένα πολύ πρωτότυπο κατάστημα το οποίο θα αποκαλυφθεί εντός των ημερών.

Χορηγοί μας είναι επίσης οι Gloria Jeans Coffees, η Flora, οι Διαδρομές Καρδιάς της becel proactive, η Trust Insurance, η Task Trading και τα Μακαρόνια Θρίαμβος.

Ευχαριστούμε επίσης ιδιαίτερα τους ιδιοκτήτες του City Plaza, οι οποίοι πέρα από την παραχώρηση των καταστημάτων μας παραχωρούν και το χώρο για τη σημερινή διάσκεψη.

Θέλω επίσης να αναφερθώ στην ομάδα του Pop Up και του Κέντρου Τεχνών που παρά το πολύ σύντομο του χρόνου προετοιμασίας υπερέβαλαν εαυτόν ώστε να υλοποιηθεί η μεγάλη αυτή διοργάνωση και το πλούσιο πρόγραμμα που την συνοδεύει:

Τον Ξένιο Συμεωνίδη που έχει τη γενική εποπτεία του Pop Up, την Μαργαρίτα Παπαθεοδούλου για την οργανωτική επιμέλεια, τον Κωνσταντίνο Φιλιώτη, την Μαρίκα Ιωάννου, τους τεχνικούς του Κέντρου Τεχνών και του Δήμου Λευκωσίας για τη σκληρή και αποτελεσματική τους δουλειά τόσο στη διοργάνωση όσο και στο στήσιμο. Επίσης την Μύρια Κονναρή για το γραφικό σχεδιασμό και την Μαρία Μιχαήλ για την καμπάνια στα social media.

Ευχαριστώ επίσης τον Δημοτικό Γραμματέα Μαρίνο Μουσιούτα και τους λειτουργούς Κατερίνα Ανδρέου και Μάκη Νικολαϊδη για την πολύπλευρη στήριξη τους.

Τελειώνοντας όμως θέλω να απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους φετεινούς συμμετέχοντες οι οποίοι αποτελούν την ψυχή και το σώμα του Pop Up. Τους ευχόμαστε καλή επιτυχία και ευελπιστούμε σε μια δυναμική και γόνιμη δίμηνη παρουσία στην ιστορική κεντρική αρτηρία της πρωτεύουσας.