Δήλωση Δήμου Λευκωσίας για τη συντήρηση των φώτων τροχαίας

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2014 / Δήλωση Δήμου Λευκωσίας για τη συντήρηση των φώτων τροχαίας
Τετ, 03 Δεκ. 2014 10:20
Με βάση την Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου 21.669 ημερομηνίας 29/4/1982 και τις πρόνοιες σχετικής απόφασης της Ένωσης Δήμων Κύπρου, δημιουργήθηκε από το 1982 μια κεντρική μονάδα συντήρησης των φώτων τροχαίας στο Δήμο Λευκωσίας με παγκύπρια ευθύνη και ταυτόχρονα προσλήφθηκαν από τους Δήμους Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου τρεις Τεχνικοί επιπέδου ΑΤΙ, οι οποίοι με την κατάλληλη εκπαίδευση και τη συνεχή τεχνική υποστήριξη από την κεντρική μονάδα ανάλαβαν την «πρωτοβάθμια»* συντήρηση των φώτων τροχαίας στην περιοχή τους.

Με την πάροδο των χρόνων, ο αριθμός των φώτων τροχαίας αυξήθηκε από τα 38 που ήταν το 1982 στα 564 που είναι σήμερα παγκύπρια. Τα φώτα τροχαίας δεν είναι πλέον εγκατεστημένα μόνο στις πόλεις αλλά επεκτείνονται σε όλες σχεδόν τις περιοχές της ελεύθερης Κύπρου, κάτι που απαιτεί πρόσθετο κόστος και οργάνωση στη συντήρηση. Επιπρόσθετα, λόγω της παλαιότητας πολλών από αυτά, υπάρχει δυσκολία στην εξεύρεση ανταλλακτικών, ενώ για τον ίδιο λόγο έχουν αυξηθεί σημαντικά και οι βλάβες.

Ο Δήμος Λευκωσίας, με βάση τα όσα είχαν συμφωνηθεί και όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω, συντηρεί τα φώτα τροχαίας όλης της Επαρχίας Λευκωσίας με τα δικά του συνεργεία, ενώ για τα φώτα τροχαίας των άλλων πόλεων προσφέρει τη «δευτεροβάθμια»** συντήρηση. Επιπρόσθετα έχει την ευθύνη χειρισμού των διαδικασιών αγοράς μέσω διαγωνισμών ανταλλακτικών για όλους τους τύπους φώτων τροχαίας (13 τύποι παγκύπρια), νοουμένου βεβαίως ότι είναι ακόμη δυνατή η εξεύρεση τους από τα εργοστάσια κατασκευής. Ο Δήμος Λευκωσίας προσφέρει επίσης τακτική εκπαίδευση στη συντήρηση των φώτων τροχαίας στους Τεχνικούς των άλλων πόλεων ενώ προσφέρει σε αυτούς συνεχή τεχνική υποστήριξη, σχεδόν επί καθημερινής βάσης.
Σε συνεργασία με το Τμήμα Δημοσίων Έργων, η κεντρική μονάδα συντήρησης είναι υπεύθυνη για όλες τις νέες εγκαταστάσεις φώτων τροχαίας παγκύπρια.

Μέχρι τον περασμένο Ιούνιο, η κεντρική μονάδα συντήρησης προσέφερε και «πρωτοβάθμια» συντήρηση στα φώτα τροχαίας των άλλων πόλεων, στις περιπτώσεις που υπήρχε αδυναμία στην επίλυση τεχνικών προβλημάτων από άλλους και στις περιπτώσεις που ο κεντρικός Δήμος μιας αστικής περιοχής, δεν ήταν διαθέσιμος να επιδιορθώσει (επί πληρωμή) τα φώτα τροχαίας των γύρω μικρότερων Δήμων.

Η πιο πάνω ακολουθούμενη διαδικασία, λόγω της μη έγκαιρης ή και σε ορισμένες περιπτώσεις της άρνησης κάποιων συνεταίρων Δήμων ή Κοινοτικών Συμβουλίων να καταβάλουν στο Δήμο Λευκωσίας τα οφειλόμενα, οδήγησε σε συσσωρευμένο συνολικό χρέος προς το Δήμο Λευκωσίας της τάξης των 400,000 Ευρώ περίπου, πράγμα που δεν είναι δυνατό να συνεχιστεί.

Ο Δήμος Λευκωσίας μη μπορώντας πλέον να προσφέρει υπηρεσίες σε άλλους Δήμους ή Κοινότητες χωρίς να καταβάλλεται το ανάλογο κόστος έγκαιρα προειδοποιεί για τελευταία φορά όλους τους εμπλεκόμενους ότι προτίθεται να τερματίσει την παροχή «πρωτοβάθμιας*» και «δευτεροβάθμιας**» συντήρησης παγκύπρια από 1/1/15. Όσον αφορά την προμήθεια ανταλλακτικών δεν θα αποστέλλονται χωρίς την εκ των προτέρων εξόφληση τυχόν οφειλών και την εκ των προτέρων προπληρωμή τους.

Σημειώνεται ότι με βάση τη γνωμάτευση του νομικού συμβούλου της Ένωσης Δήμων, η ευθύνη της συντήρησης ανήκει στους Δήμους και Κοινότητες στα διοικητικά όρια των οποίων λειτουργούν τα φώτα τροχαίας.

*Πρωτοβάθμια είναι η συντήρηση που γίνεται επιτόπου στα εγκατεστημένα φώτα τροχαίας. Τα χαλασμένα εξαρτήματα αντικαθίστανται και αποστέλλονται στο Δήμο Λευκωσίας για δευτεροβάθμια συντήρηση.

**Δευτεροβάθμια είναι η συντήρηση που γίνεται μόνο εντός εργαστηρίου ηλεκτρονικών για επιδιόρθωση των χαλασμένων ανταλλακτικών, κυρίως ηλεκτρονικών τυπωμένων κυκλωμάτων των φώτων τροχαίας, για να μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν.

Μαρίνος Μουσιούττας
Δημοτικός Γραμματέας