Έρευνα εναντίον λειτουργού του Δήμου Λευκωσίας

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2014 / Έρευνα εναντίον λειτουργού του Δήμου Λευκωσίας
Πεμ, 11 Δεκ. 2014 13:20
Αναφορικά με τις δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικου, ότι «υπάλληλος του Δήμου Λευκωσίας μείωνε αυθαίρετα φορολογίες», ο Δήμος Λευκωσίας δηλώνει ότι είναι στη διάθεση κάθε αρμόδιου φορέα για έλεγχο και ότι θα συνεργαστεί πλήρως για την εξέταση των πραγματικών γεγονότων.

Παρά το γεγονός ότι ο Δήμος δεν έχει λάβει επίσημη ενημέρωση, ο Δήμαρχος Λευκωσίας έχει επικοινωνήσει με τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας και θα βρίσκεται σε συνεχή επαφή και συντονισμό μαζί του, με στόχο η καταγγελία να διερευνηθεί άμεσα, ουσιαστικά και σε βάθος, μόλις δοθεί ακριβής πληροφόρηση για το περιεχόμενό της.

Ο Δήμος Λευκωσίας λαμβάνει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα ούτως ώστε να ασκείται αποτελεσματικός έλεγχος σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας του. Συγκεκριμένα:

- Συνεργάζεται με τον Γενικό Ελεγκτή, λειτουργοί του Γραφείου του οποίου ελέγχουν όλες τις δοσοληψίες και διαδικασίες του Δήμου Λευκωσίας κάθε χρόνο.
- Οι παρατηρήσεις του Γενικού Ελεγκτή γίνονται σεβαστές και λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για τη βελτίωση όλων των σχετικών διαδικασιών.
- Επιπρόσθετα εδώ και δύο χρόνια ο Δήμος Λευκωσίας έχει συνάψει συμφωνία με ιδιωτικό οίκο για συνεχή έλεγχο των εσωτερικών του διαδικασιών.
- Το Δημοτικό Συμβούλιο παρακολουθεί κάθε τρίμηνο τις καταστάσεις και τα πορίσματα των Εσωτερικών Ελεγκτών καθώς και τις διορθωτικές ενέργειες που προτείνει η υπηρεσία.

Όσον αφορά τις ενστάσεις για τέλη ή φορολογίες και την πιθανότητα παραχώρησης εκπτώσεων, η ακολουθούμενη διαδικασία προβλέπει έλεγχο από πέραν των 3 λειτουργών και ελέγχεται ετησίως από την υπηρεσία του Γενικού Ελεγκτή.

Θεωρούμε θετικό το γεγονός ότι πολίτες, εργαζόμενοι στον Δήμο και μη, άρχισαν να καταγγέλλουν συμπεριφορές ή πρακτικές τις οποίες θεωρούν προβληματικές, κάτι που δεν συνέβαινε στο παρελθόν. Επίσης θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε ότι όλοι οι πολίτες, είτε εργαζόμενοι στο Δήμο είτε όχι, μπορούν να απευθύνονται χωρίς φόβο σε όποια υπηρεσία ή άτομο επιλέγουν για να καταγγέλλουν τέτοιες συμπεριφορές.

Την ίδια στιγμή, θεωρούμε τουλάχιστον ατυχή την προσπάθεια σύγκρισης της συγκεκριμένης καταγγελίας για ενδεχόμενη παρατυπία ή αυθαιρεσία ενός υπαλλήλου, με άλλες υπό διερεύνηση υποθέσεις που αφορούν υπεξαίρεση εκατομμυρίων.