Επείγουσα έκκληση για πληροφόρηση

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2014 / Επείγουσα έκκληση για πληροφόρηση
Παρ, 12 Δεκ. 2014 11:00
Θεωρούμε αδιανόητο και απαράδεκτο ότι, για τρίτη συνεχόμενη μέρα, ο Δήμος Λευκωσίας δεν έχει τύχει επίσημης ενημέρωσης για τις καταγγελίες για «αυθαίρετες» μειώσεις τελών και φορολογιών.

Παρά το λυπηρό αυτό γεγονός, που αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας την αναποτελεσματικότητα του Κεντρικού Κράτους, έχουμε προβεί από την πρώτη στιγμή σε λήψη συγκεκριμένων μέτρων διαφύλαξης τόσο του ηλεκτρονικού αρχείου όσο και του αρχείου έντυπης μορφής του Τμήματος Φόρων με την τοποθέτηση σκοπών έξω από το συγκεκριμένο Τμήμα για όλο το 24ωρο.  Αντιλαμβάνεσθε όμως ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχίσει εσαεί και τα έκτακτα αυτά μέτρα θα παύσουν στις 3.00 το απόγευμα σήμερα.

Καλούμε τον Γενικό Ελεγκτή ή λειτουργούς του Υπουργείου Εσωτερικών να ξεκινήσουν άμεσα έρευνα για να διαλευκανθεί η υπόθεση.  Την ίδια ώρα ζητούμε από όλα τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας να μας αποστείλουν τις όποιες πληροφορίες κατέχουν ώστε να μπορέσουμε, ως η άμεσα εμπλεκόμενη αρμόδια αρχή, να διερευνήσουμε τις συγκεκριμένες καταγγελίες.

Και ενώ θεωρούμε θετικό ότι οι πολίτες άρχισαν να καταγγέλλουν συμπεριφορές ή πρακτικές τις οποίες θεωρούν προβληματικές, θεωρούμε εξαιρετικά αρνητικό τον τρόπο που επέλεξε να λειτουργήσει το Κεντρικό Κράτος.

Έχω επικοινωνήσει άμεσα με τον Γενικό Ελεγκτή και θα βρίσκομαι σε συνεχή επικοινωνία μαζί του.  Διαβεβαιώνουμε  ότι ο Δήμος Λευκωσίας θα παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια στη διερεύνηση της καταγγελίας. 

Την ίδια ώρα θέλω να ξεκαθαρίσω ότι ως Τοπική Αρχή θεωρούμε ότι έχουμε ηθικό δικαίωμα να λειτουργούμε με ταχύτητα, ευαισθησία και ευελιξία κάτι που δεν γίνεται από το Κεντρικό Κράτος, ώστε να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών έγκαιρα.

Εδώ και 10ετίες οι Τοπικές Αρχές εξετάζουν ενστάσεις πολιτών για μειώσεις τελών και φορολογιών οι οποίες βασίζονται σε ομοιόμορφα κριτήρια εγκεκριμένα από τα Δημοτικά Συμβούλια τους. Ακόμη και το Υπουργείο Εσωτερικών σε επιστολή του ημερομηνίας 25 Απριλίου 2013, προς τον Δημοτικό Γραμματέα της Πόλεως Χρυσοχούς, αναφέρει πως θεωρεί ότι αυτή η διαδικασία εξέτασης εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα των Δήμων.