Το Δημαρχείο Λευκωσίας φωτίστηκε μωβ με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για την επιληψία

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2015 / Το Δημαρχείο Λευκωσίας φωτίστηκε μωβ με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για την επιληψία
Δευ, 30 Μαρ. 2015 13:40
Ο Δήμος Λευκωσίας  και ο Σύνδεσμος φοιτητών της Βιολογίας του Ανθρώπου του Πανεπιστημίου Λευκωσίας διοργάνωσαν τελετή φωταγώγησης του Δημοτικού Μεγάρου την Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015 μέσα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Συνδέσμου των φοιτητών της πιο πάνω σχολής με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για περισσότερη γνώση της ασθένειας αυτής.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Κυριάκος Φωτιάδης μιλώντας εκ μέρους του Δημάρχου Λευκωσίας Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη ανάφερε μεταξύ άλλων, ότι η επιληψία είναι μια εγκεφαλική διαταραχή, η οποία παρατηρείται παγκοσμίως ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, χρώματος, κοινωνικής ή οικονομικής κατάστασης και εκδηλώνεται κλινικά με κρίσεις. Ο αριθμός των πασχόντων από επιληψία σε όλο τον κόσμο ανέρχεται στα 65 εκατομμύρια. 

Δυστυχώς, υπάρχει η λανθασμένη εντύπωση  και προκατάληψη ότι το επιληπτικό άτομο είναι επικίνδυνο κατά τη στιγμή του επιληπτικού επεισοδίου και γι’ αυτό το λόγο η επιληψία παραμένει μια πάθηση με έντονο κοινωνικό στίγμα, που οδηγεί πολλά επιληπτικά άτομα στην απομόνωση και την κατάθλιψη.

Παράλληλα, όμως, πρέπει να γίνουν σημαντικά βήματα και από την κοινωνία για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων που έχουν επιληψία, με πρώτιστο την εξάλειψη της προκατάληψης, του φόβου, της παραπληροφόρησης και της άγνοιας για την ασθένεια αυτή.

Η Κατερίνα Στεφάνου, Πρέσβειρα του Purple Day στην Κύπρο αναφέρθηκε στους σκοπούς της διεθνούς οργάνωσης καθώς και στην ιδρύτρια Cassidy Megan από τον Καναδά που δημιούργησε την ιδέα του Purple Day το 2008, παρακινούμενη από τους δικούς της αγώνες με την επιληψία.

Η Πρόεδρος του Συνδέσμου των φοιτητών της Βιολογίας του Ανθρώπου Μυρτώ Νικολαΐδου στην δική της ομιλία αφού ευχαρίστησε το Δήμο Λευκωσίας και προσωπικά τον Δήμαρχο κ. Γιωρκάτζη για τη στήριξη στις εκδηλώσεις κάτω από τον γενικό τίτλο «Ημέρες επιληψίας – Όλα Μωβ», αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται έχουν στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση του κοινού για την επιληψία.  Ελπίζουμε, είπε, ότι έτσι να βάλουμε και εμείς το λιθαράκι μας ενάντια στην προκατάληψη και την ελλιπή πληροφόρηση που υπάρχει στην κοινωνία μας για αυτή τη διαταραχή.  Η ορθή πληροφόρηση είναι αναγκαία για τη στήριξη των ατόμων που πάσχουν από επιληψία και ιδιαίτερα σήμερα που η επιστήμη διαθέτει αρκετά μέσα για την αντιμετώπιση της. Και αφορά ένα σημαντικό αριθμό ατόμων αφού διεθνώς 0.5% μέχρι 1% του πληθυσμού πάσχει από επιληψία. Αυτά τα ποσοστά συναντούνται και στο νησί μας.  

Η 26η Μαρτίου έχει καθοριστεί ως η παγκόσμια μέρα ευαισθητοποίησης για την επιληψία με σημείο αναφοράς το χρώμα μωβ.  Η διάλεξη του δρος Κώστα Μιχαηλίδη στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας έδωσε σημαντικές πληροφορίες σε όσους την παρακολούθησαν. Για να διαδώσουμε το μήνυμα σε ένα ευρύτερο κοινό το Δημαρχείο Λευκωσίας φωτίστηκε την Παρασκευή 27 Μαρτίου μωβ. Το Μωβ Πανηγυράκι που έγινε το Σάββατο 28 Μαρτίου στην Πλατεία Ελευθερίας, στην αρχή των πεζοδρόμων Λήδρας και Ονασαγόρου.