Κίνητρα σε επιχειρήσεις για ανάκαμψη του εμπορικού κέντρου της Λευκωσίας

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2016 / Κίνητρα σε επιχειρήσεις για ανάκαμψη του εμπορικού κέντρου της Λευκωσίας
Δευ, 26 Σεπ. 2016 12:20
Ο Δήμος Λευκωσίας επιδιώκει την προσέλκυση νέων επενδύσεων

Νέα προοπτική στο κέντρο της Λευκωσίας δίνει το Σχέδιο Ανάκαμψης του Αστικού Εμπορικού Κέντρου που εξήγγειλε ο Δήμος της πρωτεύουσας. Μέσα από την παροχή οικονομικών κινήτρων και διευκολύνσεων σε νέες και υφιστάμενες επιχειρήσεις, ο Δήμος επιδιώκει την αναζωογόνηση των κύριων εμπορικών οδών, την προσέλκυση νέων επενδύσεων και την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Τις λεπτομέρειες του Σχεδίου παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, τονίζοντας ότι οι κεντρικές λεωφόροι και οδοί της πρωτεύουσας μπορούν να επανακτήσουν τη χαμένη τους αίγλη και να καταστούν και πάλι πόλος έλξης για αγορές και ψυχαγωγία.

Το Σχέδιο Ανάκαμψης του Αστικού Εμπορικού Κέντρου εντάσσεται στο πλαίσιο των στοχευμένων δράσεων που υλοποιεί ο Δήμος για ενίσχυση της εμπορικής και επιχειρηματικής ανάπτυξης στο κέντρο της πόλης και καλύπτει τις οδούς: Μακαρίου (τμήμα), Στασικράτους, Μνασιάδου (τμήμα), Ζήνας Κάνθερ, Θεοφάνους Θεοδότου, Ευαγόρου, Αναστάσιου Γ. Λεβέντη (πρώην Λεωνίδου), Αρνάλδας, Αφροδίτης, Στασάνδρου, Αγίας Ελένης, Γρηγορίου Ξενοπούλου, Μπουμπουλίνας, Ήρας και Άννης Κομνηνής.

Ο Δήμος Λευκωσίας θα προσφέρει στις επιχειρήσεις οικονομικά κίνητρα που αφορούν απαλλαγή από το δημοτικό τέλος σκυβάλων, το τέλος επαγγελματικής άδειας και το τέλος άδειας επαγγελματικού υποστατικού για περίοδο δύο χρόνων και επιπρόσθετα οι νέες επιχειρήσεις απαλλάσσονται από την υποχρέωση εξαγοράς χώρων στάθμευσης.

Βασική προϋπόθεση για την παροχή των κινήτρων αυτών είναι το κόστος ενοικίασης του εμπορικού ακινήτου το οποίο δεν πρέπει να υπερβαίνει τα €15 ανά τετραγωνικό μέτρο. Τα υποστατικά που θα ενοικιαστούν θα μπορούν να αξιοποιηθούν για όλες τις επιτρεπόμενες χρήσεις που προβλέπει το τοπικό σχέδιο, εκτός από περίπτερα, αρτοποιεία, υπεραγορές, πρακτορεία στοιχημάτων και σφαιριστήρια. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις μέχρι την 31η Μαρτίου 2017.

Ο κ. Γιωρκάτζης κάλεσε όλους του εμπλεκόμενους φορείς να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τον Δήμο και να στηρίξουν τις προσπάθειες που καταβάλλει για ανάκαμψη του εμπορικού κέντρου της πρωτεύουσας. «Με συλλογική δουλειά η Μακαρίου και οι υπόλοιπες εμπορικές οδοί μπορούν να αποκτήσουν και πάλι την προοπτική και τη δυναμική που τους αξίζει. Είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να κερδίσουμε το στοίχημα αυτό», τόνισε ο κ. Γιωρκάτζης, εκφράζοντας την ελπίδα ότι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια θα είναι και η κυβέρνηση.

Αναφερόμενος στους λόγους που οδήγησαν στην υποβάθμιση του αστικού κέντρου, ο Δήμαρχος επισήμανε ότι κύρια αιτία ήταν η ελλιπής πολεοδομική στρατηγική των τελευταίων χρόνων και η αδυναμία της Πολιτείας να δημιουργήσει ένα σύγχρονο κέντρο πόλης. Το πρόβλημα επιδείνωσε η οικονομική κρίση καθώς και το γεγονός ότι οι τιμές ενοικίασης των ακινήτων διατηρήθηκαν σε ψηλά επίπεδα, ξεπερνώντας κατά πολύ το μέσο όρο. Οι παράγοντες αυτοί, όπως εξήγησε, συνέβαλαν ώστε πολλά καταστήματα να παραμένουν άδεια για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ενδεικτικά ανέφερε ότι το 30% των καταστημάτων στο εμπορικό κέντρο είναι σήμερα αναξιοποίητα.

Ομιλία Δημάρχου Λευκωσίας Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη στην ανακοίνωση του Σχεδίου Ανάκαμψης του Αστικού Εμπορικού Κέντρου  και της Παροχής Κινήτρων στις Επιχειρήσεις 26 Σεπτεμβρίου 2016

Σας καλωσορίζω και σας ευχαριστώ για την εδώ παρουσία σας.

Θέμα της σημερινής συνέντευξης τύπου είναι η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης Αστικού Εμπορικού Κέντρου, το οποίο ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκωσίας στο πλαίσιο των στοχευμένων δράσεων που υλοποιεί για ενίσχυση της εμπορικής και επιχειρηματικής ανάπτυξης στο κέντρο της πόλης.

Η συνεχιζόμενη οριζόντια επέκταση των πόλεων μας και η συνεχιζόμενη δημιουργία νέων εμπορικών ζωνών, ενώ υπάρχουν χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα και εμπορικά τεμάχια αδιάθετα στο Εμπορικό Κέντρο, δημιούργησαν πλεόνασμα, ενώ η ζήτηση είτε παρέμεινε σταθερή είτε μειωνόταν.

Τα ψηλά ενοίκια και η οικονομική κρίση επιδείνωσαν το πρόβλημα με αποτέλεσμα η κίνηση να μειωθεί και οι κύριες εμπορικές αρτηρίες, που άλλοτε έσφυζαν από ζωή, να ατονήσουν και να χάσουν την εμπορικότητά τους.

Ο Δήμος Λευκωσίας αναγνώρισε έγκαιρα το πρόβλημα και δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια. Προσπαθήσαμε να αναστρέψουμε την απογοητευτική αυτή εικόνα λαμβάνοντας μέτρα. 

Ο Δήμος της Λευκωσίας προχώρησε σε πολυεπίπεδο σχέδιο δράσης με βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

1. Διοργανώσαμε εκδηλώσεις, όπως το POP_UP Festival, η Λεωφόρος Χριστουγέννων καθώς και άλλες ψυχαγωγικές και αθλητικές δραστηριότητες που είχαν στόχο την προσέλκυση κόσμου στο κέντρο της πόλης.

2. Ασκήσαμε πίεση προ την Εκτελεστική Εξουσία για τη στέγαση κρατικών υπηρεσιών στο αστικό κέντρο όπως για παράδειγμα τη δημιουργία Κέντρου Εξυπηρέτησης του Πολίτη το οποίο εγκαινιάζεται σύντομα στη Λεωφόρο Μακαρίου.

3. Διεκδικήσαμε την ανάπλαση του παλιού ΓΣΠ από το Υπουργείο Εσωτερικών και του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου. Όπως όλοι γνωρίζετε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήδη έχει εξαγγείλει τη δημιουργία του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου.

4. Σε σχέση με το παλιό ΓΣΠ ο Δήμος έχει αποστείλει επιστολή στο Υπουργείο Εσωτερικών με την οποία ζητά να του δοθεί η διαχείριση του χώρου ώστε να δημιουργήσει υπόγειο χώρο στάθμευσης και πάρκο.

5. Επιχειρηματολογήσαμε ενάντια στην επέκταση νέων εμπορικών χρήσεων στην περιφέρεια, όπως το MALL, κάτι που δυστυχώς δεν στέφθηκε με επιτυχία.

6. Ζητήσαμε με γραπτή επιστολή στο Υπουργείο Εσωτερικών αντισταθμιστικά μέτρα για το Εμπορικό Κέντρο.

7. Θέσαμε ήδη σε εφαρμογή το Σχέδιο Περιοχής του Κέντρου, το οποίο προβλέπει την αύξηση των συντελεστών κάλυψης και δόμησης, την παροχή πολεοδομικών κινήτρων και την απλοποίηση των διαδικασιών που θα συμβάλουν στην προσέλκυση νέων επενδύσεων.

8. Ταυτόχρονα προωθούμε την ολοκληρωμένη ανάπλαση και αναβάθμιση των εμπορικών δρόμων στο πλαίσιο του έργου Αναβάθμισης του Εμπορικού Τριγώνου, που θα κοστίζει 28.8 εκατομμύρια ευρώ.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής εντάσσεται το Σχέδιο Ανάκαμψης Αστικού Εμπορικού Κέντρου, τις λεπτομέρειες  του οποίου ανακοινώνουμε σήμερα.

Το Σχέδιο θα ισχύσει για περίοδο έξι μηνών και εκτιμάται ότι θα αναζωπυρώσει το επιχειρηματικό ενδιαφέρον, δίνοντας νέα προοπτική στο κέντρο της πόλης. Αξιοποιώντας τα οικονομικά κίνητρα που θα παρέχει ο Δήμος Λευκωσίας, οι νέες αλλά και υφιστάμενες επιχειρήσεις που θα αποφασίσουν να αξιοποιήσουν τη μοναδική αυτή ευκαιρία θα έχουν πολλαπλά οφέλη.

Οικονομικά κίνητρα

Το Σχέδιο καλύπτει τμήμα της λεωφόρου Μακαρίου και τις οδούς Στασικράτους, Ευαγόρου, Αναστάσιου Λεβέντη (πρώην Λεωνίδου), Μνασιάδου (τμήμα), Πριγκιπίσσης Ζήνας Ντε Τύρας και Θεοφάνους Θεοδότου καθώς και όλη την έκταση των οδών Αρνάλδας, Αφροδίτης, Στασάνδρου, Αγίας Ελένης, Γρηγορίου Ξενοπούλου, Μπουμπουλίνα, Ήρας και Άννης Κομνηνής.

Τα κίνητρα αφορούν:
- Απαλλαγή από την επιβολή εξαγοράς χώρων στάθμευσης (ισχύει για νέες επιχειρήσεις)
- Απαλλαγή από το δημοτικό τέλος σκυβάλων για περίοδο δύο χρόνων
- Απαλλαγή από το τέλος επαγγελματικής άδειας για δύο χρόνια
- Απαλλαγή από το τέλος άδειας επαγγελματικού υποστατικού επίσης για δύο χρόνια

Για να ισχύσουν οι πιο πάνω όροι απαλλαγής ο ενοικιαστής θα πρέπει να προσκομίσει αίτηση υπογραμμένη από τον ίδιο και τον ιδιοκτήτη του ακινήτου και υπογραμμένο ενοικιαστήριο έγγραφο με μέγιστο ποσό ενοικίου €15/τ.μ., διάρκειας δύο χρόνων, με δικαίωμα ανανέωσης γι’ ακόμη δύο χρόνια.

Χρήσεις καταστημάτων

Τα καταστήματα που θα ενοικιαστούν θα μπορούν να αξιοποιηθούν για όλες τις επιτρεπόμενες χρήσεις που προβλέπει το τοπικό σχέδιο εκτός από περίπτερα, αρτοποιεία, υπεραγορές, πρακτορεία στοιχημάτων και σφαιριστήρια.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι αιτήσεις που θα υποβάλλουν για πολεοδομική άδεια είναι απαραίτητο να συνοδεύονται από τις απόψεις όλων των εμπλεκομένων φορέων και τα σχετικά έγγραφα. Εντός 60 εργάσιμων ημερών από την ημέρα υποβολής τους θα εξετάζονται και θα εκδίδεται απόφαση. Ελλιπείς αιτήσεις δεν θα γίνονται αποδεχτές.

Ως τελευταία ημέρα υποβολής αιτήσεων έχει οριστεί η 31η Μαρτίου 2017.

Θέλουμε η πρωτεύουσα να αποκτήσει ένα σύγχρονο και ελκυστικό αστικό κέντρο, που να αποτελεί σημείο αναφοράς και συγκέντρωσης, να εξυπηρετεί τις ανάγκες κάθε συμπολίτη μας και κάθε ξένου επισκέπτη και να σφύζει από ζωή. Είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να κερδίσουμε το στοίχημα αυτό.