Ευρωπαϊκές Ημέρες Κληρονομιάς (ΕΗΚ) 2016 «Κληρονομιά και Κοινωνία: Άνθρωποι - Τόποι - Ιστορίες»

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2016 / Ευρωπαϊκές Ημέρες Κληρονομιάς (ΕΗΚ) 2016 «Κληρονομιά και Κοινωνία: Άνθρωποι - Τόποι - Ιστορίες»
Πεμ, 06 Οκτ. 2016 10:00
Πραγματοποιούνται και φέτος οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Κληρονομιάς που γιορτάζονται ταυτόχρονα σε όλες τις  χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης κάτω από τον γενικό τίτλο «Ακολουθώντας το Νήμα της Παράδοσης, Άνθρωποι-Τόποι-Ιστορίες» που θα γίνουν την  Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016 από τις 10.30 μέχρι 14.30. Η Λευκωσία όπως κάθε χρόνο συμμετέχει στις εκδηλώσεις αυτές.

Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Κληρονομιάς γιορτάζονται κάτω από τον γενικό τίτλο  «Κληρονομιά και Κοινωνία, Άνθρωποι - Τόποι – Ιστορίες» που επιχειρεί να αναδείξει την υλική και την άυλη πολιτιστική κληρονομία της Κύπρου μέσα από τις τρείς αλληλοσυνδεόμενες κατηγορίες: Άνθρωποι - Τόποι – Ιστορίες.

Ο Δήμος Λευκωσίας θέλοντας να αναδείξει το πλούσιο πολιτιστικό περιβάλλον της πρωτεύουσας, προτείνει μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδρομή που διαμέσου του πολιτιστικού και φυσικού τοπίου της εντός των τειχών πόλη θα αναδείξει ξεχασμένες πτυχές της παράδοσης, διαμέσου των μνημείων, των προσωπικοτήτων, των  ενδυμασιών, των αφηγήσεων και των τραγουδιών. 

Κτήρια και οικίες που παρουσιάζουν ιδιαίτερο Αρχιτεκτονικό και Πολιτιστικό ενδιαφέρον, όπως φωτογραφικά εργαστήρια, μουσικά εργαστήρια και σχολές, το Κέντρο Τεχνών NIMAC, η οικία Χατζηγεωργάκη, το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο, το νέο Μουσείο Λευτέρη Οικονόμου και άλλα κτίρια θα αποτελέσουν  την πηγή και το φως αυτής της Πολιτιστικής διαδρομής. 

Οι ξεναγήσεις στη Λευκωσία θα γίνουν από το προσωπικό του Ενιαίου Ρυθμιστικού Σχεδίου Λευκωσίας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Η διαδρομή έχει ως αφετηρία τον περίβολο του κτηρίου του Δημαρχείου.

Ακολούθως θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας όπου θα γίνει σύντομη περιδιάβαση στους χώρους του και ξενάγηση στην έκθεση «Δαντέλες και Δαντελωτά κεντήματα της Κύπρου».

Επίσκεψη στο χώρο μουσικής διδασκαλίας και συναυλιών “Wind craft” και παρακολούθηση σύντομης συναυλίας και εκδήλωσης από την “Wind craft Band”, στην οδό Ξάνθης Ξενιέρου.

Επίσκεψη στον Πολιτιστικό Φωτογραφικό Όμιλο «Φωτοδός» στην oδό Ξάνθης Ξενιέρου για την έκθεση φωτογραφίας «Λευκωσία», όπου θα εκτεθούν φωτογραφίες με θέμα τα επαγγέλματα, τα κτήρια, τα μνημεία, τις συνήθειες και γενικά την ζωή στην Παλιά Λευκωσία.

Διάβαση από τις οδούς Ξάνθης Ξενιέρου , Αθηνών και Πατριάρχου Γρηγορίου.
Δρόμοι με Πλούσια Αρχιτεκτονικά Οικοδομήματα με πολύ αξιόλογες κατοικίες ιδιαίτερου ενδιαφέροντος.(εκκλησία Αγίου Αντωνίου, κονάτζιην ΧατζηΓιωργάκη Κορνέσιου κ.λ.π.)

Στάση στα Λουτρά Ομεριέ - ξενάγηση στο εσωτερικό του Λουτρού και σύντομη αφήγηση με θέμα τις δραστηριότητες και τις συνήθειες που αφορούν τα Λουτρά, τα παλαιότερα χρόνια.

Περίπατος διαμέσου της Πλατείας Δημαρχίας και των γύρω δρόμων.

Ακολουθεί επίσκεψη στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας για την αναδρομική έκθεση “GLYN HUGHES 1931-2014 @ NiMAC”.

Επίσκεψη και ξενάγηση στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης δια μέσου του καλυμμένου περάσματος, σημείο αναφοράς των παλαιών κατοίκων και επισκεπτών της πόλης.

Ξενάγηση στην νέα Gallery GARAGE όπου φιλοξενούνται έργα της Ζωγράφου Άννας-Μαρίας Χαράλαμπους και μόνιμη έκθεση του σημαντικού Αείμνηστου Ζωγράφου Λευτέρη Οικονόμου.
Διέλευση από την Οδό και την Πύλη Αμμοχώστου, σημεία με ιδιαίτερη Ιστορική και Αρχιτεκτονική αξία και σημασία.

Επιστρέφοντας, ακολουθεί επίσκεψη στο Δημοτικό Κέντρο Σύγχρονων Κοινωνικών και Πολιτιστικών Υπηρεσιών (παλαιό γηροκομείο). Ένα έργο υποδομής για την προσφορά συγχρόνων κοινωνικών και πολιτιστικών υπηρεσιών σε διάφορες ομάδες πληθυσμού.

Σύντομο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Η πολιτιστική διαδρομή στόχο έχει την προβολή της Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής κληρονομιάς στην παλιά πόλη της Λευκωσίας, στους ντόπιους και ξένους επισκέπτες και την ευαισθητοποίηση  τους, κυρίως των νέων, σε θέματα διατήρησης της αρχιτεκτονικής και της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.