Πρώτη «Πύλη Διαμεσολάβησης» στη Λευκωσία από το Πολυδύναμο Κέντρο

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2016 / Πρώτη «Πύλη Διαμεσολάβησης» στη Λευκωσία από το Πολυδύναμο Κέντρο
Τρι, 01 Νοε. 2016 11:55
Με το σύνθημα «Λύνω τις διαφορές μου πολιτισμένα! Κερδίζω χρόνο και εξοικονομώ!» ο Δήμος Λευκωσίας στο πλαίσιο της πλούσιας κοινωνικής του δράσης, την οποία ασκεί μέσω του Πολυδύναμου Κέντρου, ανακοινώνει τη λειτουργία της Πρώτης Πύλης Διαμεσολάβησης, παγκύπρια.

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης ανάφερε ότι, «από σήμερα όλοι οι δημότες Λευκωσίας έχουν την ευκαιρία να λαμβάνουν δωρεάν ενημέρωση από την ιστοσελίδα του Δήμου Λευκωσίας, ενώ κάθε πρώτη Τετάρτη του μήνα θα είναι στη διάθεση του κοινού ένας διαμεσολαβητής στο «Συμβουλευτικό Κέντρο» του Πολυδύναμου, ο οποίος θα ενημερώνει λεπτομερώς, όποιον επιθυμεί για τη διαδικασία της διαμεσολάβησης. Επιπλέον, δωρεάν υπηρεσίες διαμεσολάβησης θα λαμβάνουν οι ευάλωτοι δημότες, στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων, ενώ οι υπόλοιποι δημότες θα έχουν πρόσβαση σε χαμηλού κόστους υπηρεσίες διαμεσολάβησης.»

Η διαμεσολάβηση είναι ένας θεσμός, ο οποίος εισήλθε στην κυπριακή έννομη τάξη το 2012 και παρά την τεράστια κοινωνική του χρησιμότητα, δυστυχώς, παραμένει ακόμη άγνωστος προς το ευρύ κοινό. Πρόκειται για μια απλή διαδικασία εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών - αστικών και εμπορικών- μια λύση πολιτισμού, χωρίς δίκες, χωρίς καθυστερήσεις, χωρίς τεράστια έξοδα, χωρίς εντάσεις και χωρίς αβέβαιο αποτέλεσμα.

Τα αστικά αδικήματα συνδέονται εκ της φύσεως τους με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σκοπεύουν στην προστασία της ατομικής προσωπικότητας, προστατεύουν την επέμβαση σε περιουσία, λίβελο, δικαίωμα στην υγεία, αμέλεια και γενικά σε ότι αποτελεί αντικείμενο καθημερινών συναλλαγών π.χ. σχέση ενοικιαστή-ιδιοκτήτη κτλ.

Τα εμπορικά αδικήματα συνδέονται με εμπορικές συναλλαγές και εμπόρους (φυσικά ή νομικά πρόσωπα). Κυριότερες εμπορικές πράξεις είναι η αγορά προς μεταπώληση, η επιχείρηση χειροτεχνίας, η επιχείρηση προμήθειας. Εμπορικές διαφορές προκύπτουν μεταξύ εταιριών ή εταιρίας και πελάτη π.χ. εκτέλεση ή ερμηνεία συμφωνίας.

Για την υλοποίηση της «Πύλης Διαμεσολάβησης» το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας, συνεργάζεται με επαγγελματίες διαμεσολαβητές εγγεγραμμένους στα μητρώα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης (Μητρώο Διαμεσολαβητών για Αστικές άλλες από Εμπορικές Διαφορές - Μητρώο Διαμεσολαβητών για Εμπορικές Διαφορές) οι οποίοι πολύ πρόθυμα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας για συνεργασία και θα παρέχονται:

α) Δωρεάν πληροφορίες για το θεσμό της διαμεσολάβησης και τον τρόπο που αυτός εφαρμόζεται στις διαφορές των πολιτών. Εφόσον τα μέρη επιθυμούν να δοκιμάσουν να λύσουν τη διαφορά τους με διαμεσολάβηση,  θα παρέχεται και σχετική ενημέρωση για τα συγκεκριμένα βήματα προετοιμασίας που πρέπει να ακολουθηθούν.

β) Δωρεάν υπηρεσίες διαμεσολάβησης, σε ευπαθείς ομάδες πολιτών με βάση κοινωνικά κριτήρια της υπηρεσίας του Πoλυδύναμου Δημοτικού Κέντρου Λευκωσίας.

γ) Χαμηλού κόστους υπηρεσίες Διαμεσολάβησης: κόστος ανά ώρα διαμεσολάβησης €80 ανά ώρα, πλέον ΦΠΑ. Το κόστος καλύπτεται και από τα 2 μέρη κατά το ήμισυ.

Στις 22 Νοεμβρίου 2016 το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την πρώτη δωρεάν ενημερωτική διάλεξη στο «Συμβουλευτικό Κέντρο» του πολυδύναμου στην «Παλιά Αγορά Παλλουριώτισσας», οδός Αγίου Αντρέου 7, καθώς και κάθε πρώτη Τετάρτη εκάστου μήνα. Oι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο 22797870 ή στο 22797850 ή στο mail: polidinamo@nicosiamunicipality.org.cy ή να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του Δήμου Λευκωσίας www.nicosia.org.cy.

Από το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας
 
Χαιρετισμός Δημάρχου Λευκωσίας Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη,
Δημοσιογραφική Διάσκεψη
Πρώτη Πύλη Διαμεσολάβησης
Τρίτη 1η Νοεμβρίου 2016, 11:00 π.μ. Δημαρχείο Λευκωσίας

Με χαρά σας καλωσορίζω στη δημοσιογραφική διάσκεψη για την ανακοίνωση της πρωτοποριακής λειτουργίας της πρώτης «Πύλης Διαμεσολάβησης» Παγκύπρια.

Ο Δήμος Λευκωσίας στο πλαίσιο της πλούσιας κοινωνικής του δράσης που υλοποιείται από το Πολυδύναμο Κέντρο του, ανέλαβε την πρωτοβουλία να διαδώσει το θεσμό της διαμεσολάβησης και να εφαρμόσει την πιλοτική λειτουργία της «Πύλης Διαμεσολάβησης».

Η διαμεσολάβηση είναι ένας θεσμός, ο οποίος εισήλθε στην κυπριακή έννομη τάξη το 2012 και παρά την τεράστια κοινωνική του χρησιμότητα, δυστυχώς, παραμένει ακόμη άγνωστος προς το ευρύ κοινό. Πρόκειται για μια απλή διαδικασία εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών μας- αστικών και εμπορικών- μια λύση πολιτισμού, χωρίς δίκες, χωρίς καθυστερήσεις, χωρίς τεράστια έξοδα, χωρίς εντάσεις και χωρίς αβέβαιο αποτέλεσμα.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στις χώρες που εφαρμόζεται, οι υποθέσεις που πηγαίνουν σε διαμεσολάβηση έχουν ποσοστά επιτυχίας πάνω από 85%.

Εντυπωσιακή επίσης ήταν η ανταπόκριση των επαγγελματιών διαμεσολαβητών, διαπιστευμένων και εγγεγραμμένων στα μητρώα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, στο κάλεσμα μας για συνεργασία, ώστε να υλοποιηθεί η ιδέα της «Πύλης Διαμεσολάβησης».

Χωρίς εσάς αγαπητοί μου δεν θα ήταν εφικτό και σας ευχαριστούμε θερμά γι΄ αυτό. 

Από σήμερα λοιπόν όλοι οι δημότες Λευκωσίας θα έχουν την ευκαιρία να λαμβάνουν δωρεάν ενημέρωση από την ιστοσελίδα του Δήμου Λευκωσίας, ενώ κάθε 1η Τετάρτη του μήνα θα είναι στη διάθεση του κοινού ένας διαμεσολαβητής στο «Συμβουλευτικό Κέντρο» του Πολυδύναμου, οποίος θα ενημερώνει λεπτομερώς, όποιον επιθυμεί για τη διαδικασία της διαμεσολάβησης.

Επιπλέον, δωρεάν υπηρεσίες διαμεσολάβησης θα λαμβάνουν οι ευάλωτοι δημότες, κατόπιν αξιολόγησης, ενώ οι υπόλοιποι δημότες θα έχουν πρόσβαση σε χαμηλού κόστους υπηρεσίες διαμεσολάβησης.

Λύνω λοιπόν τις διαφορές μου πολιτισμένα! Κερδίζω χρόνο και εξοικονομώ! 

Με αυτές τις φράσεις προσκαλούμε όλους τους ενδιαφερόμενους να παρακολουθήσουν την πρώτη ενημερωτική διάλεξη, την Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016, από τον επαγγελματία διαμεσολαβητή, κο Στέλιο Ασπρόφτα, τον οποίο θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως, διότι μοιράστηκε το όραμα του μαζί μας και με τη βοήθεια του σήμερα γίνεται πράξη!

Θερμές ευχαριστίες, επίσης, θα ήθελα να απευθύνω στον Σύνδεσμο Διαμεσολάβησης Κύπρου για την πρόθεση στήριξης της προσπάθειας του Δήμου μας. Μάλιστα, σύντομα διοργανώνεται το 1ο Συνέδριο του Συνδέσμου Διαμεσολάβησης γεγονός που μας χαροποιεί ιδιαίτερα, διότι η από κοινού προσπάθεια θα φέρει το κοινό επιθυμητό αποτέλεσμα, που είναι η διάδοση του θεσμού της διαμεσολάβησης ανά το παγκύπριο.

Σας ευχαριστώ για στην προσοχή σας!

Χαιρετισμός του Προέδρου του Συνδέσμου Διαμεσολάβησης Κύπρου,
Λουκά Μαυροκορδάτου
Δημοσιογραφική Διάσκεψη
Πρώτη Πύλη Διαμεσολάβησης
Τρίτη 1η Νοεμβρίου 2016, 11:00 π.μ. Δημαρχείο Λευκωσίας


Κατ’ αρχάς  να σας ευχαριστήσω τόσο προσωπικά όσο και εκ μέρους του Συνδέσμου Διαμεσολάβησης Κύπρου για την πρόσκληση σας να παραστούμε στην δημοσιογραφική διάσκεψη ανακοίνωσης της έναρξης λειτουργίας της πύλης διαμεσολάβησης· πρόσκληση η οποία μας τιμά ιδιαίτερα.

Όπως έχετε προαναφέρει, και έχουμε και εμείς σε πολλές περιπτώσεις επισημάνει, η δημιουργία πύλης διαμεσολάβησης αποτελεί πρωτοποριακή κίνηση εκ μέρους σας. Η πρωτοβουλία σας αυτή όχι μόνο μας βρίσκει σύμφωνους αλλά και υπεύθυνους να υποστηρίξουμε τη λειτουργία της πύλης διαμεσολάβησης και να σταθούμε δίπλα σας στην προσπάθεια σας να προσφέρετε μια επιπλέον επιλογή στους Δημότες του Δήμου Λευκωσίας για την επίλυση των διαφορών ή συγκρούσεων που αντιμετωπίζουν· μια επιλογή που, όπως ορθά θέσατε,  έχει αποδειχθεί να έχει ποσοστό επιτυχίας 80%· φέρει χαμηλότερο κόστος από άλλες μορφές εξώδικης επίλυσης διαφορών· επιφέρει πιο γρήγορα αποτελέσματα· και προωθεί την ενδυνάμωση των σχέσεων των μερών και όχι την διάλυση τους.

Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της διαδικασίας διαμεσολάβησης, το οποίο συμβάλλει σημαντικά στην επιτυχία των προαναφερθέντων πλεονεκτημάτων του θεσμού, αποτελεί το γεγονός ότι η διαμεσολάβηση είναι η μοναδική μέθοδος εξώδικης επίλυσης διαφορών στην οποία τα μέρη, τα οποία βρίσκονται σε διαφωνία ή σύγκρουση, λαμβάνουν ενεργό ρόλο, με την διευκόλυνση εγγεγραμμένου διαμεσολαβητή, στην εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης.

Η διαμεσολάβηση είναι μια διαδικασία η οποία έχει αποδεδειγμένα εφαρμοστεί στην επίλυση πολλών τύπων διαφορών, μεταξύ άλλων και αστικών, εμπορικών, οικογενειακών, ενδοεπιχειρισιακών και διεπιχειρησιακών, πάντα με το ίδιο ποσοστό επιτυχίας. Η μέχρι σήμερα εφαρμογή της διαδικασίας διαμεσολάβησης έχει τύχει ρύθμισης μόνο όσον αφορά τις εμπορικές και αστικές διαφορές. Είναι όμως σημαντικό να αναφερθεί ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η εναρμόνιση του νομοθετικού πλαισίου με την Ευρωπαϊκή Οδηγία για αξιοποίηση εξωδικαστικών μεθόδων επίλυσης διαφορών σε καταναλωτικές υποθέσεις, όπως επίσης και ότι έχει κατατεθεί νομοσχέδιο για ρύθμιση της διαμεσολάβησης σε οικογενειακές διαφορές το οποίο τυγχάνει κατά άρθρο συζήτησης.

Ως Σύνδεσμος που έχει κάνει και εξακολουθεί να κάνει σημαντικές προσπάθειες  στην προώθηση του θεσμού της διαμεσολάβησης για πέραν των 15 χρόνων, με αριθμό μελών ο οποίος πλησιάζει τους 100 διαμεσολαβητές, έχουμε, μεταξύ άλλων, κληθεί επανειλημμένα στις συνεδριάσεις της Βουλής για να προσφέρουμε τις γνώσεις, εμπειρίες, και απόψεις κατά την συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου για διαμεσολάβηση σε οικογενειακές διαφορές, μέλη μας έχουν κληθεί, σε συνεργασία με το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, να ενημερώσουν τους Δικαστές όλων των επαρχιών για τον θεσμό και την εφαρμογή του θεσμού της διαμεσολάβησης, έχουμε διοργανώσει εκπαιδεύσεις με εκπαιδευτές από την Κύπρο και το εξωτερικό, και έχουμε συμμετάσχει σε δικοινοτικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ζώνης για δεξιότητες στην διαπραγμάτευση και διαμεσολάβηση, στα πλαίσια του οποίου έγιναν εκπαιδεύσεις διαφόρων ομάδων στην Κύπρο, και μέλη του τότε Διοικητικού Συμβουλίου επισκέφθηκαν τις κρατικές Υπηρεσίες Διαμεσολάβησης στο Όσλο στη Νορβηγία, για ενημέρωση και δημιουργία Εκπαιδευτικού Εγχειριδίου Διαμεσολάβησης.

Στα πλαίσια της προώθησης του θεσμού και της γενικότερης ενημέρωσης ο Σύνδεσμος διοργανώνει το 1ο  Συνέδριο Διαμεσολάβησης με τίτλο «Διαμεσολάβηση: Η μέθοδος προσέγγιση στην επίλυση διαφορών» στο οποίο, εισηγητές τόσο από το εξωτερικό αλλά και από την Κύπρο, έχουν κληθεί να αναπτύξουν τις διάφορες εφαρμογές και τις καλές πρακτικές του θεσμού, αλλά και να διεξάγουν πρακτικά εργαστήρια. Το Συνέδριο θα γίνει στην Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία το Σάββατο 05 Νοεμβρίου. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αποταθείτε στην Γραμματεία του Συνεδρίου ή στην υπεύθυνη της διοργάνωσης κα. Ηρώ Μιχαήλ.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να ευχηθώ να δούμε σύντομα και άλλες πρωτοβουλίες όπως η δική σας για την προώθηση και αξιοποίηση του θεσμού της διαμεσολάβησης, και να σας συγχαρώ ακόμα μια φορά για αυτή την προσπάθεια σας. 

Σας Ευχαριστώ.

Παραδείγματα για εφαρμογές (σε περίπτωση διευκρινιστικής ερώτησης):
Αστικές Διαφορές: Σχέσεις Γειτονίας, Ηχορύπανση, Οχληρία, Οριοθέτηση Συνόρων
Εμπορικές Διαφορές: Οικονομικές διαφορές επιχειρήσεων/εμπορευόμενων,  απώλειες εμπορευμάτων, μη πληρωμή, καθυστέρηση στην παραλαβή, μη ικανοποιητικά τα εμπορεύματα βάσει τα προκαθορισμένα πρότυπα.