Εγκαινιάστηκε το Θέατρο Πόλης ΟΠΑΠ από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Πολιτισμού Tibor Navracsics

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2016 / Εγκαινιάστηκε το Θέατρο Πόλης ΟΠΑΠ από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Πολιτισμού Tibor Navracsics
Πεμ, 15 Δεκ. 2016 12:30
«Το Θέατρο Πόλης, μαζί με αντίστοιχους πολιτιστικούς χώρους της Ευρώπης, ζωντανεύει τις κοινές μας Ευρωπαϊκές αξίες μέσω της τέχνης, του πολιτισμού, του διαλόγου και της συμμετοχής.  Είναι ένας χώρος όπου οι άνθρωποι θα μπορούν από τώρα και στο εξής να μοιράζονται εμπειρίες, να καταλαβαίνουν και να σέβονται ο ένας τον άλλο και να εκτιμούν αυτά που έχουν από κοινού.
 
Ουσιαστικά, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα κοινωνικό και πολιτιστικό πρότζεκτ, που ενώνει διαφορετικούς ανθρώπους, γλώσσες και πολιτισμούς, που μοιράζονται κοινές αξίες. Εργαζόμαστε από κοινού για να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον, ειδικότερα τώρα, που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μεγάλες, σύνθετες προκλήσεις. Η αποδοχή και η συνεργασία είναι τα δυνατά μας σημεία και πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε τώρα περισσότερο παρά ποτέ.»

Με αυτά τα λόγια και συγχαίροντας τον Δήμο Λευκωσίας και όλους όσοι δούλεψαν για τη δημιουργία του χώρου, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, τη Νεολαία και τον Αθλητισμό Tibor Navracsics τέλεσε τα εγκαίνια του Θεάτρου Πόλης OΠΑΠ την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016.

Το Θέατρο Πόλης OΠΑΠ φιλοδοξεί να αναπτύξει γέφυρες δημιουργικού διαλόγου μεταξύ της εικαστικής και της θεατρικής έκφρασης, δημιουργώντας έτσι ένα ακόμη καλλιτεχνικό και δημιουργικό πυρήνα, στην εντός των τειχών πόλη, λίγα μέτρα από την Πράσινη Γραμμή. Το έργο θα δώσει βήμα καλλιτεχνικής έκφρασης σε νέους επαγγελματίες του θεάτρου και των εικαστικών και συνάμα να προωθήσει πειραματικές και παιδαγωγικές πρακτικές στον τομέα του θεάτρου, των εικαστικών και της περφόρμανς.
Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης στον χαιρετισμό του ανάφερε, ότι «η Λευκωσία κοιτάζει προς το μέλλον με αισιοδοξία και ελπίδα. Μια πόλη, η πρωτεύουσα της Κύπρου, που μέσα από έργα πολιτισμού σαν κι αυτό δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες και προϋποθέσεις για τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων της.»

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής στον χαιρετισμό του, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «χωρίς αμφιβολία, το Θέατρο Πόλης ΟΠΑΠ θα αποτελέσει πόλο έλξης για κάθε πολίτη, αφού θα του παρέχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί παραστάσεις και να συμμετέχει σε επιμορφωτικά προγράμματα, τα οποία θα περιέχουν παιδαγωγικής φύσεως πρακτικές σχετικές με τον τομέα του θεάτρου, των εικαστικών και της περφόρμανς. Επιπρόσθετα, θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης και ελεύθερης δημιουργίας για τους νέους επαγγελματίες του θεάτρου και των εικαστικών, οι οποίοι θα μπορούν, μέσα στον κατάλληλα διαμορφωμένο αυτό χώρο, να εκφράσουν την καλλιτεχνική τους φλέβα και ταλέντο.»

«Είμαστε πεπεισμένοι πως ο χώρος αυτός θα σηματοδοτήσει μια καινούργια αφετηρία στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης. Ευελπιστούμε πως το μέλλον θα είναι ακόμη πιο δημιουργικό και ελπιδοφόρο για όλους τους κατοίκους της Λευκωσίας και της Κύπρου και είμαστε σίγουροι πως το Θέατρο Πόλης ΟΠΑΠ θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτό», τόνισε στον χαιρετισμό του ο Διευθυντής του Ιδρύματος Πιερίδη Γιάννης Τουμαζής.

Η εκδήλωση των εγκαινίων ολοκληρώθηκε με περφόρμανς από τη Λία Χαράκη, Plan B.
Το Θέατρο Πόλης Οπάπ είναι ένα καινούργιο έργο, στην καρδιά της παλιάς πόλης της Λευκωσίας ακριβώς απέναντι από την Παλιά Ηλεκτρική, που στεγάζει το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη. Βρίσκεται στην οδό Τεμπών σε πολύ μικρή απόσταση από την Πλατεία Αρχιεπισκοπής.

Στοχεύει ακόμα να αναδειχθεί σε χώρο διαπολιτισμικού διάλογου όπου άτομα και ομάδες με διαφορετικά εθνοτικά, πολιτισμικά, θρησκευτικά και γλωσσικά υπόβαθρα και κληρονομιά, θα συναντώνται για να δημιουργούν.

Οι εργασίες ανακαίνισης και επιδιόρθωσης είχαν ως στόχο τη δημιουργία ενός μικρού εναλλακτικού θεατρικού χώρου που θα ανταποκρίνεται στις πολλαπλές ψυχαγωγικές, εκπαιδευτικές και παιδαγωγικές του χρήσεις.

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Τετραετές Πρόγραμμα Αναζωογόνησης Περιοχών Πράσινης Γραμμής Λευκωσίας 2009 – 2012, το Σχέδιο Στήριξης των Τοπικών Αρχών για τη Δημιουργία Έργων Πολιτιστικής Υποδομής του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και την ΟΠΑΠ Κύπρου.