Ο Δήμος Λευκωσίας υπόγραψε συμφωνία για συγχρηματοδότηση προγραμμάτων ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2016 / Ο Δήμος Λευκωσίας υπόγραψε συμφωνία για συγχρηματοδότηση προγραμμάτων ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών
Τετ, 13 Ιαν. 2016 12:05
Ο Δήμος Λευκωσίας, ως Τελικός Δικαιούχος, υπέγραψε συμφωνία επιδότησης μεταξύ της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών, ως Υπεύθυνης Αρχής, την Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016, για το έργο «Προγράμματα ένταξης από Τοπικές Αρχές».

Η συμφωνία υπογράφηκε από την Αντιδήμαρχο Λευκωσίας Ελένη Λουκαΐδου και τον Επικεφαλής της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων Κωνσταντίνο Κυπριανού, με προϋπολογισμό που ανέρχεται σε €150,000 και έχει διάρκεια 12 μήνες. Ο Τελικός Δικαιούχος επελέγη μετά από διαδικασία πρόσκλησης υποβολής προτάσεων, η οποία προκηρύχθηκε τον Σεπτέμβριο 2015 κάτω από το Ταμείο Ασύλου, Ένταξης και Μετανάστευσης της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020.

Στόχος του έργου είναι η στήριξη της διαδικασίας ένταξης των Υπηκόων Τρίτων Χωρών (ΥΤΧ) στην κυπριακή κοινωνία, βελτιώνοντας την πρόληψη του κοινωνικού αποκλεισμού και προάγοντας την αλληλεπίδραση με τον ντόπιο πληθυσμό.

H πρόταση του Δήμου Λευκωσίας περιλαμβάνει τη δικτύωση των μεταναστευτικών συλλόγων/οργανώσεων με τις τοπικές αρχές για τη συστηματοποίηση δράσεων ένταξης των ΥΤΧ. Μέσω του προγράμματος θα παρέχεται κοινωνική στήριξη προς την ομάδα στόχος, ενώ αναμένεται να οργανωθούν πολιτιστικές / κοινωνικές και αθλητικές δραστηριότητες συγχρωτισμού μέσω τοπικών δομών των Δήμων.

Περαιτέρω το έργο έχει τη δυνατότητα να παράσχει εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά μεταναστών με στόχο τη διατήρηση των πολιτισμικών στοιχείων της καταγωγής τους, καθώς και εργαστήρια/σεμινάρια σε ενήλικες ΥΤΧ.

Η συμμετοχή των Τοπικών Αυτοδιοικήσεων θεωρείται πολύ σημαντική στον σχεδιασμό και υλοποίηση των πολιτικών ένταξης των μεταναστών στην κοινωνία υποδοχής, τόσο για την επίτευξη κοινωνικής συνοχής όσο και για την παρεμπόδιση του κοινωνικού αποκλεισμού και της περιθωριοποίησης.

Εταίροι του Δήμου Λευκωσίας στο έργο είναι ο Δήμος Αγίου Δομετίου, ο Δήμος Λακατάμιας, ο Δήμος Έγκωμης, το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας, η εταιρεία NVK Advent Consulting ltd  και η εταιρεία Losadeal ltd.

Το έργο τελεί υπό τη διαχειριστική εποπτεία της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών.

Το έργο συγχρηματοδοτείται κατά 90% από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της ΕΕ και κατά 10% από την Κυπριακή Δημοκρατία.

EUFundsLogo1.gif

EUFundsLogo2.gif