Σημαντική Ευρωμεσογειακή Περιφερειακή Συνέλευση φιλοξενεί ο Δήμος Λευκωσίας

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2016 / Σημαντική Ευρωμεσογειακή Περιφερειακή Συνέλευση φιλοξενεί ο Δήμος Λευκωσίας
Τετ, 13 Ιαν. 2016 15:35
Θα συζητηθούν και οι εξελίξεις στο μεταναστευτικό

Ο Δήμος Λευκωσίας φιλοξενεί, ύστερα από πρόσκληση του Δημάρχου της πρωτεύουσας Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη, την 7η Σύνοδο της Ολομέλειας της Ευρωμεσογειακής Περιφερειακής και Τοπικής Συνέλευσης (ARLEM).

Για το σκοπό αυτό, θα βρίσκονται στην Κύπρο οι δύο συμπρόεδροι της ARLEM, ο Πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών Marku Markkula, ως Ευρωπαϊκό μέλος και ο Δήμαρχος Hani Abdelmasih, ως μέλος από τη Μεσόγειο.

Στην 7η σύνοδο της ARLEM, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 18 και 19 Ιανουαρίου 2016 στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», συμμετέχουν περισσότεροι από 100, Δήμαρχοι  και εκπρόσωποι από τοπικές και περιφερειακές Αρχές από τις τρεις ακτές της Μεσογείου. Τα θέματα που θα συζητηθούν την καθιστούν μια από τις σημαντικότερες συνόδους δεδομένων και των μεγάλων μεταναστευτικών κυμάτων προς την Ευρώπη.

Κατά την Ολομέλεια της ARLEM θα συζητηθεί η εδαφική διάσταση της Ένωσης για τη Μεσόγειο, με σκοπό την αντιμετώπιση των επιτακτικών κοινωνικών, πολιτικών και ανθρωπιστικών προκλήσεων που προκύπτουν και από το έντονο μεταναστευτικό κύμα της εποχής, την ενίσχυση της ευρωμεσογειακής συνεργασίας και την υποστήριξη των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών στη νότια Μεσόγειο, περιλαμβανομένης της Λιβύης. Σημειώνεται ότι Δήμαρχοι της Λιβύης θα παραστούν στη συνεδρίαση, ως παρατηρητές.

Η Ολομέλεια θα υιοθετήσει δύο νέες γνωμοδοτήσεις. Η πρώτη αφορά την απασχόληση και την εδαφική ανάπτυξη στην περιοχή της Μεσογείου, με εισηγήτρια την Αντιδήμαρχο Λευκωσίας και μέλος της ARLEM Ελένη Λουκαΐδου και η δεύτερη ένα βιώσιμο αστικό περιβάλλον για την περιοχή της Μεσογείου, με εισηγητή τον Fawzi Masad, μέλος της ARLEM από την Ιορδανία.

Η Σύνοδος θα ασχοληθεί επίσης με την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, κάτω από το πρίσμα της Κοινής Ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ύπατου Εκπροσώπου για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας.

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης σε δηλώσεις του για τη Σύνοδο είπε ότι, «Η Κύπρος λόγω της γεωγραφικής της θέσης αποτελεί γέφυρα πολιτισμών και έχει ιδιαίτερο ρόλο να διαδραματίσει στη νότια γειτονιά της Ευρώπης, ακόμη περισσότερο τώρα λόγω των σημαντικών πολιτικών εξελίξεων. Κατ’ επέκταση, η Λευκωσία, ως πρωτεύουσα έχει το δικό της σημαντικό ρόλο σε τοπικό επίπεδο. Οι τοπικές αρχές γενικότερα, ως οι αρχές που βρίσκονται πιο κοντά στον πολίτη, επηρεάζονται άμεσα από τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε κεντρικό επίπεδο και διαδραματίζουν τον πρώτο ρόλο στις ζωές των δημοτών τους.»

Η ARLEM

Η Ευρωμεσογειακή Περιφερειακή και Τοπική Συνέλευση (ARLEM), ιδρύθηκε το 2010 και είναι η συνέλευση των περιφερειακών και τοπικών εκλεγμένων εκπροσώπων από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των μεσογειακών εταίρων της. Η ARLEM γίνεται το βήμα για τους εκλεγμένους τοπικούς άρχοντες της Μεσογείου ώστε να εκπροσωπούν τις τοπικές και περιφερειακές αρχές σε πολιτικό επίπεδο, να διατηρούν ένα πολιτικό διάλογο και να προωθούν τη διπεριφερειακή συνεργασία. Η ARLEM έχει θεσμικές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, η οποία έχει την ιδιότητα του παρατηρητή στις συνεδριάσεις της ARLEM.