Συνάντηση Δημάρχου Λευκωσίας με τους συμπροέδρους της ARLEM για την 7η Σύνοδο της Ολομέλειας της Ευρ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2016 / Συνάντηση Δημάρχου Λευκωσίας με τους συμπροέδρους της ARLEM για την 7η Σύνοδο της Ολομέλειας της Ευρ
Δευ, 18 Ιαν. 2016 14:00
Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης συναντήθηκε  με τους συμπροέδρους της ARLEM, τον κ. Markku MARKKULA, Πρόεδρο της Επιτροπής Περιφερειών (ΕτΠ) και τον κ.Hani ABDELMASIH AL HAYEK Δήμαρχο του Beit Sahour της Παλαιστίνης, τον κ. Rauf BEITELMAL, Δήμαρχο της Τρίπολης και επικεφαλής των Δήμων της Λιβύης, τον κ. Mustafa AL BARUNI, Δήμαρχο του Zintan της Λιβύης και τον κ. Isam AKEL, Επικεφαλής της Ένωσης Παλαιστινιακών Τοπικών Αρχών, οι οποίοι βρίσκονται στην Κύπρο με την ευκαιρία της 7ης Συνόδου της Ολομέλειας της Ευρωμεσογειακής Περιφερειακής και Τοπικής Συνέλευσης (ARLEM) στις 18 και 19 Ιανουαρίου 2016 στη Λευκωσία. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην παρουσία της Αντιδημάρχου Λευκωσίας κ. Ελένης Λουκαΐδου τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016 στο Δημαρχείο Λευκωσίας.

Αντιπροσωπεία των Λύβιων Δημάρχων, παρευρείσκεται για πρώτη φορά στη Σύνοδο ως παρατηρητές μετά από πρόσκληση της ARLEM. Κύριο ενδιαφέρον και στόχος της συμμετοχής των Λύβιων Δημάρχων είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας και για διαχείριση των τοπικών θεμάτων.

Ο Δήμαρχος κ. Γιωρκάτζης μετά τη συνάντηση ανέφερε ότι «η Λευκωσία φιλοξενεί την 7η Σύνοδο της Ολομέλειας της ARLEM σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής αβεβαιότητας και σημαντικών πολιτικών εξελίξεων στη νότια γειτονιά της Ευρώπης.

Ως εκ τούτου χαιρετίζω το γεγονός ότι αυτή η ολομέλεια φέρνει σε επαφή εταίρους από τις τρεις ακτές της Μεσογείου για να συζητήσουμε εποικοδομητικά όλες τις σημερινές προκλήσεις.

Στο πλαίσιο αυτής της Συνόδου, ο Δήμαρχος της Τρίπολης έχει καταχωρήσει πρόταση για δημιουργία μιας Πλατφόρμας Συνεργασίας των Δημοτικών Αρχών (Municipal Working Platform) όπου εγείρονται διάφορα θέματα που τους απασχολούν και θα ήθελαν ενημέρωση καλών πρακτικών και μεταφορά τεχνογνωσίας.
Από αυτά υπάρχουν τρεις τομείς στους οποίους θεωρούμε ότι μπορούμε να προσφέρουμε τεχνογνωσία βάση των εμπειριών μας και των καλών πρακτικών, όπως για παράδειγμα:
• Στον άξονα δημόσιες μεταφορές με την εμπειρία που αποκτήσαμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων στην κατάρτιση ενός Ολοκληρωμένου Σχεδίου Κινητικότητας για την Λευκωσία το οποίο όπως γνωρίζεται συμπεριλαμβάνει αναπλάσεις και μονοδρομήσεις κυρίων αξόνων (Καλλιπόλεως-Μακαρίου) δημιουργία ποδηλατοδρόμων, δημιουργία ανεξάρτητου διχτύου μικρών λεωφορείων στην εντός των τειχών πόλη και μελέτη βιωσιμότητας για δίχτυα μεταφορών σταθερής τροχιάς (ΤΡΑΜ).
• Στον άξονα αστυνόμευσης. Εδώ θα μπορούσαμε να επικεντρωθούμε στην εμπειρία που αποκτήσαμε στη δημιουργία στάθμευσης μόνο για κατοίκους, και
• Στον άξονα διαχείρισης στερεών αποβλήτων (Solid waste management)

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών και συμπρόεδρος της ARLEM, εκπροσωπώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση κ. MARKΚULA επεσήμανε ότι η ARLEM είναι μια μεσογειακή πρωτοβουλία για ανταλλαγή απόψεων, τεχνογνωσίας και πολιτικού διαλόγου με τους Μεσογειακούς Εταίρους σε τοπικό επίπεδο. Η 7η Σύνοδος είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να βοηθηθούν οι Δήμοι της Λιβυής με τις ανάγκες που έχουν οι πόλεις τους.     

Ο Συμπρόεδρος της ARLEM και Δήμαρχος του Beit Sahour της Παλαιστίνης εκπρόσωπος των Μεσογειακών Μελών, κ.Hani ABDELMASIH AL HAYEK, δήλωσε ενθουσιασμένος που βρίσκεται στην Κύπρο και ότι έχει την ευκαιρία να συζητήσει με τους εταίρους της ARLEM για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Παλαιστίνη.

Ο Επικεφαλής των Δήμων της Λιβύης και Δήμαρχος της Τρίπολης  κ. Rauf BEITELMAL εξέφρασε τη χαρά που του δόθηκε η ευκαιρία να βρίσκεται στην Κύπρο και να παραστεί για πρώτη φορά σε σύνοδο της ARLEM ως Παρατηρητής, το οποίο είναι μεγάλο βήμα για τη Λιβύη και τους Δήμους της.