Καλοκαιρινά Φεστιβάλ / εκδηλώσεις στην Τάφρο Πύλης Αμμοχώστου και Κωνστάντζα, Γήπεδο Ορφέα και Δημοτ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2016 / Καλοκαιρινά Φεστιβάλ / εκδηλώσεις στην Τάφρο Πύλης Αμμοχώστου και Κωνστάντζα, Γήπεδο Ορφέα και Δημοτ
Δευ, 23 Μαϊ. 2016 11:45
Με αφορμή τον ανοικτό διάλογο που έχουμε εγκαινιάσει σε σχέση με τη διαχείριση των οποιωνδήποτε προβλημάτων / παραλείψεων που ενδεχομένως προκύπτουν από τη διενέργεια εκδηλώσεων στην περιοχή και αφού έχουμε λάβει σοβαρά υπόψη εισηγήσεις και προβληματισμούς από όλα τα επηρεαζόμενα μέρη, απευθυνόμαστε προς εσάς για τα ακόλουθα:

Γνώμονάς μας στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων του Δήμου για αναζωογόνηση του κέντρου της πόλης αλλά και διασφάλιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Λευκωσίας, είναι η ολοκλήρωση των σχεδιασμών που έχουμε εκπονήσει σε σχέση με τη διαμόρφωση πολιτικής για τη διοργάνωση και εύρυθμη λειτουργία εκδηλώσεων στους χώρους του Δήμου με την ελάχιστη δυνατή όχληση, λαμβάνοντας υπόψη τυχόν παρεμβάσεις και θετική συνεισφορά απόψεων για την τελική μορφή του σχεδίου δράσης. Ως εκ τούτου, οποιεσδήποτε εισηγήσεις είναι ευπρόσδεκτες.

Θα πρέπει να τονίσουμε εμφαντικά ότι η αναφερόμενη μελέτη εκπονήθηκε μέσω ειδικού επιστήμονα και μετά από διερεύνηση των εφαρμοσμένων διεθνών πρακτικών, ακουστικών μετρήσεων, εισηγήσεις δημοτών, καθώς και εμπειριών του Δήμου.

Ως αποτέλεσμα, έχουν πλέον κατηγοριοποιηθεί οι εκδηλώσεις βάσει των εκπομπών ήχου σε χαμηλής, μέτριας και υψηλής εντάσεως. Ανά τύπο εκδήλωσης και περιοχής καθορίζονται επίσης μέσω της μελέτης όρια εκπομπής ήχου, επιτρεπόμενο ωράριο και συχνότητα εκδηλώσεων. Επιπρόσθετα, έχουν τεθεί διαδικασίες ελέγχου που περιλαμβάνουν παρουσία εξωτερικού μελετητή, ο οποίος θα μεριμνά για τον καθορισμό των ορίων της μουσικής και επιτόπιο έλεγχο / παρακολούθηση κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Όσον αφορά δε, την τήρηση του ωραρίου αυτό θα επιβάλλεται τόσο από Αστυνομικό του Δήμου όσο και από την Αστυνομία Κύπρου.

Όπως έχουμε αναφέρει ξανά, η δήλωση πολιτικής για τις υπαίθριες εκδηλώσεις έχει γνωστοποιηθεί στην Επαρχιακή Διοίκηση και την Αστυνομία με θετικά σχόλια, καθότι για πρώτη φορά επιχειρήθηκε τέτοια προσπάθεια επί του συγκεκριμένου θέματος.

Αναμφίβολα, ζητούμε την κατανόηση όλων ωσότου η εφαρμογή των πιο πάνω μέτρων αρχίσει να αποδίδει στο μέγιστο αναμενόμενο βαθμό. Πέραν τούτου, όποτε εντοπίζονται παραλείψεις διορθώνονται και όταν υπάρχουν αιτιολογημένα αιτήματα / εισηγήσεις, αυτά ενσωματώνονται στον κώδικα. 

Βάσει και των παραδοχών της μελέτης, καθίσταται εξαιρετικά σημαντική η εκ των προτέρων επικοινωνία και με τους δημότες σε σχέση με επικείμενες εκδηλώσεις, οι οποίες θα περιοριστούν.  Στην ευρύτερη περιοχή της Τάφρου είναι προγραμματισμένες μέχρι τώρα οι πιο κάτω εκδηλώσεις υψηλής όχλησης:

Τάφρος Πύλης Αμμοχώστου
Παγκόσμια Μέρα Αιμοδότη 23 Ιουνίου 2016
Φεστιβάλ ΕΔΟΝ 6 - 8 Ιουλίου 2016
Super Music Awards 12 Ιουλίου 2016

Τάφρος Κωνστάνζα
Φεστιβάλ Μπύρας 2 - 7 Σεπτεμβρίου 2016

Γήπεδο Ορφέα
Συναυλία Σ. Μάλαμα-Θ. Παπακωνσταντίνου, Nicosia Down Town 24 Μαΐου 2016

Δημοτικός Κήπος
Μουσική εκδήλωση ΛΟΑΤ 28 Μαΐου 2016
Μουσική εκδήλωση LMF 10 - 12 Ιουνίου 2016
Συναυλία - Φεστιβάλ Δήμου Λευκωσίας  23 Ιουλίου 2016
Συναυλία - Φεστιβάλ Δήμου Λευκωσίας  30 Ιουλίου 2016
Μουσική εκδήλωση Οργανισμού Νεολαίας 17 Σεπτεμβρίου 2016

Είναι από όλους μας παραδεκτό ότι η πόλη μας, ως η τελευταία μοιρασμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης και χωρίς τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των άλλων παραλιακών πόλεων της Κύπρου, θα πρέπει να προβληθεί μέσω επιλεκτικής στοχοθέτησης ως το ιστορικό και πολιτιστικό κέντρο της χώρας.

Ως εκ τούτου, η στρατηγική ανάδειξης της Λευκωσίας μέσω εκδηλώσεων και επίλεκτων πολιτιστικών δραστηριοτήτων θα πρέπει να στηριχθεί από όλους μας.