Μέτρα για τη ριζική αντιμετώπιση των ηχητικών οχληριών από κέντρα αναψυχής στον Δήμο Λευκωσίας

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2016 / Μέτρα για τη ριζική αντιμετώπιση των ηχητικών οχληριών από κέντρα αναψυχής στον Δήμο Λευκωσίας
Παρ, 24 Ιουν. 2016 11:45
Σειρά μέτρων εφαρμόζει ο Δήμος Λευκωσίας για τη ριζική αντιμετώπιση της ηχητικής οχληρίας από κέντρα αναψυχής. Η ανάγκη αυτή γίνεται πιο επιτακτική κατά την καλοκαιρινή περίοδο κατά την οποία η ηχητική ρύπανση εντείνεται λόγω και της επέκτασης της λειτουργίας των κέντρων αναψυχής και της εξωτερικής εστίασης. Η διαφοροποίηση της κατάστασης σε διάφορες περιοχές του κέντρου της πόλης και η συνύπαρξη κέντρων αναψυχής και κατοικιών οδηγεί σε κάποιες περιπτώσεις στην υποβάθμιση των ανέσεων των κατοίκων εξαιτίας των έντονων ηχητικών απωλειών από τη χρήση υψηλής έντασης μουσικής.

Για την αποτελεσματικότερη διαχείριση αυτών των περιστατικών και την προστασία της ποιότητας ζωής των δημοτών, με σεβασμό πάντα στην επιχειρηματική ανάπτυξη, ο Δήμος έχει συστήσει ειδική Επιτροπή Προβληματικών Υποστατικών. Η εν λόγω Επιτροπή εξετάζει σχετικά περιστατικά και καθορίζει σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς και Κυβερνητικές υπηρεσίες (Έπαρχος, Αστυνομία κ.α.) δράσεις, που αποσκοπούν στον βέλτιστο χειρισμό και βοηθούν στην αποτελεσματική άρση θεμάτων ηχητικής περιβαλλοντικής παρέμβασης.

Ενδεικτικά αναφέρονται μέτρα τα οποία ο Δήμος Λευκωσίας έθεσε σε εφαρμογή για σκοπούς περαιτέρω ελέγχου, αμεσότερης συμμόρφωσης των επιχειρήσεων που παρανομούν και αποδοτικότερο συντονισμό:

1. Έχουν γίνει έντονες παραστάσεις στην Αστυνομία για μηδενική ανοχή και επιβολή σε σχέση με κέντρα αναψυχής που κατ’ εξακολούθηση προκαλούν προβλήματα ηχητικής οχληρίας ή/και παραβίασης του ωραρίου λειτουργίας, ενώ έχει ζητηθεί από την Αστυνομική Δύναμη η εντατικοποίηση των ελέγχων. Για καλύτερο συντονισμό ο Δήμος προωθεί σε τακτική βάση στην Αστυνομία (ΟΠΕ), κατάλογο με τα προβληματικά υποστατικά σε θέματα οχληρίας,για εφαρμογή μέτρων επιβολής, όπως π.χ. την κατάσχεση μεγαφώνων.

2. Σε περίπτωση πρόκλησης ηχητικής οχληρίας από κάποιο υποστατικό ο Δήμος δεν δίνει θετική σύσταση προς τον Έπαρχο για την έκδοση άδειας μεγαφώνων.

3. Σε περιπτώσεις πρόκλησης ηχητικής οχληρίας από αδειούχα υποστατικά που κατέχουν τις απαιτούμενες πολεοδομικές άδειες ο Δήμος προβαίνει στη λήψη δικαστικών μέτρων Δημόσιας Οχληρίας ενώ στις περιπτώσεις παράνομων / μη αδειούχων υποστατικών που προκαλούν οχληρία ενημερώνεται η Πολεοδομική Επιτροπή για τη λήψη άμεσων μέτρων ή/και την προώθηση δικαστικών μέτρων από τον τομέα επιβολής της Τεχνικής Υπηρεσίας.

4. Περιπτώσεις αδειούχων υποστατικών τα οποία κατ’ επανάληψη προκαλούν ηχητική οχληρία, η οποία έχει τεκμηριωθεί και επιστημονικά με μετρήσεις ειδικού ακουστικολόγου, προωθούνται στην Πολεοδομική Επιτροπή για ανάκληση της άδειας του υποστατικού.

5. Στο πλαίσιο της καθοδήγησης για συμμόρφωση που δίδει ο Δήμος προς τις επιχειρήσεις που προκαλούν οχληρίες, συστήνεται και το κλείδωμα του ηχητικού συστήματος σε «αποδεκτά ηχητικά επίπεδα» μετά από οδηγίες του ακουστικολόγου τους, ούτως ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρχει αυξομείωση της μουσικής κατά τη λειτουργία της επιχείρησης.

6. Πέραν των πιο πάνω αποφασίστηκε όπως σταλεί αίτημα στο Υπουργείο Εσωτερικών, μέσω της Ένωσης Δήμων, για έγκριση του θεσμού της Δημοτικής Αστυνομίας, η οποία θα έχει τα μέσα και τη δικαιοδοσία να επιβάλλει, ανάμεσα σε άλλα και τον Νόμο που σχετίζεται με τις ηχητικές οχληρίες.

Ως εκ τούτου, η πιστή εφαρμογή όλων των προαναφερόμενων μέτρων που έχουν εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκωσίας και τα οποία αφορούν τις περιπτώσεις κέντρων αναψυχής που δεν συμμορφώνονται με τις επανειλημμένες υποδείξεις και συνεχίζουν να προκαλούν ηχητική οχληρία, αποτελεί μονόδρομο, για τη διασφάλιση της υγείας και της ποιότητας ζωής των δημοτών μας.

Επισημαίνεται ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει ψηφίσει τον Περί Κέντρων Αναψυχής (Άδειες Εκπομπής Ήχου) Νόμο του 2016, ο οποίος λόγω διαφόρων διαδικαστικών και άλλων τεχνικών θεμάτων ενδέχεται να μην τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2017 όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί.

Τονίζεται εν κατακλείδι πως για να λειτουργήσει σωστά και αποτελεσματικά η νέα νομοθεσία, επιβάλλεται όπως δοθούν στους Δήμους πρόσθετες αρμοδιότητες και συγκεκριμένα όπως το Υπουργείο Δικαιοσύνης εγκρίνει τη μεταφορά αυτών των αρμοδιοτήτων, που σήμερα έχει αποκλειστικά η Αστυνομία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών εγκρίνουν την ανάλογη αύξηση των πόρων της Τοπικής Αρχής. Για να λυθεί και ελεγχθεί ορθά το θέμα των ηχητικών οχληριών χρειάζεται επιτέλους να εμπλακεί το Κράτος πιο ενεργά, χρειαζόμαστε ισχυρές αρμοδιότητες, προσωπικό και πόρους.