Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς 2017

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2017 / Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς 2017
Τετ, 27 Σεπ. 2017 10:55
Δύο χιλιάδες θάνατοι από καρδιοπάθειες κάθε χρόνο στην Κύπρο

Στην Κύπρο, 40.000 καρδιοπαθείς νοσηλεύονται ετησίως στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ από τις καρδιαγγειακές παθήσεις χάνουν τη ζωή τους παγκύπρια 2.000 συνάνθρωποι μας. Τελευταίες επιδημιολογικές μελέτες στην Κύπρο, κατέδειξαν ότι το 27.8% των ενηλίκων είναι παχύσαρκοι και το 36.1% είναι υπέρβαροι, ενώ όσον αφορά στα παιδιά κάτω των 16 ετών το 8.1% είναι παχύσαρκα και το 20.1% υπέρβαρα.

Τα καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν την κυριότερη αιτία θανάτου ανά την υφήλιο, με περισσότερους από 17 εκατομμύρια θανάτους ετησίως. Εάν η κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, υπολογίζεται ότι ο αριθμός αυτός θα εκτοξευτεί στα 23 εκατομμύρια μέχρι το 2030, προειδοποιεί ο Πρόεδρος της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου Δρ. Γιώργος Γεωργίου.

Μιλώντας στη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς που φέτος στέλνει το μήνυμα «Δώσε Δύναμη στην Καρδιά σου» ο Δρ. Γεωργίου υπογράμμισε ότι στόχος της Εκστρατείας Διαφώτισης που διοργανώνει η Καρδιολογική Εταιρεία σε όλες τις πόλεις της Κύπρου την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου, είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, που τις τελευταίες δεκαετίες αποτελούν μάστιγα για τις αναπτυγμένες χώρες παγκόσμια και τείνουν να μετατραπούν σε «πανδημία» για τον πλανήτη, αγγίζοντας και τους πληθυσμούς των αναπτυσσόμενων χωρών.

Διεθνή στοιχεία:

• Ένας στους τρείς θανάτους παγκοσμίως οφείλεται ή σχετίζεται άμεσα με τις καρδιαγγειακές παθήσεις.
• Σε απόλυτο αριθμό, οι θάνατοι στην Ευρώπη ξεπερνούν τα 4.5 εκατομμύρια  ετησίως.
• Κάθε 4 δευτερόλεπτα σημειώνεται μια καρδιακή προσβολή ανά το παγκόσμιο, ενώ κάθε 5 δευτερόλεπτα καταγράφεται ένα νέο εγκεφαλικό επεισόδιο.

Μέτρα πρόληψης:

• Περιορισμός τροφών με υψηλή  περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι.
• Κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών.
• Διατήρηση κανονικού βάρους και περιορισμός της πρόσληψης αλατιού οδηγεί σε μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η υπέρταση αποτελεί παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο και πρόκληση εμφράγματος μυοκαρδίου.  
• Απαγόρευση καπνίσματος.
• Μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ. Η κατάχρηση αυξάνει την αρτηριακή πίεση και το σωματικό βάρος.
• Άσκηση και σωματική δραστηριότητα, ποδηλασία, τρέξιμο, πεζοπορία.

Εκστρατεία Διαφώτισης: «Δώσε Δύναμη στην Καρδιά σου»

Η Εκστρατεία Διαφώτισης της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου, που τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργού Υγείας Δρος Γιώργου Παμπορίδη, υλοποιεί μια σειρά από δράσεις με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Χορηγός όλων των εκδηλώσεων της Εκστρατείας Διαφώτισης είναι η εταιρεία Medochemie.

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων:

• Διάλεξη του διακεκριμένου Καρδιολόγου Δρος Σταύρου Δράκου 
Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου / 18:00 - 19:00, Δημοσιογραφική Εστία, Λευκωσία

- Θέμα Διάλεξης: Σύγχρονη Αντιμετώπιση της Καρδιακής Ανεπάρκειας και καινοτόμες κατευθύνσεις
-  Ο Δρ. Σταύρος Δράκος είναι Καθηγητής Καρδιολογίας με εξειδίκευση στην καρδιακή ανεπάρκεια, Ιατρικός Διευθυντής του Προγράμματος Μηχανικής Υποστήριξης και Υπεύθυνος του Τμήματος Μεταμοσχεύσεων Καρδιάς, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πολιτείας Utah των ΗΠΑ.

• Εκστρατεία Διαφώτισης του κοινού σε όλες τις πόλεις
Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου / 17:00 - 19:00

Χώροι διεξαγωγής:
Λευκωσία: The Mall of Cyprus
Λεμεσός: My Mall Limassol
Πάφος: Kings Avenue Mall
Λάρνακα Πλατεία Ερμού

Στη διάρκεια της Εκστρατείας Διαφώτισης, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ενημερώνεται από καρδιολόγους για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων και να υποβάλλεται σε δωρεάν μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, ενώ ταυτόχρονα θα διανέμεται διαφωτιστικό υλικό.