Ενημέρωση σε σχέση με το εν εξελίξει έργο ανάπλασης του εμπορικού τριγώνου Μακαρίου-Στασικράτους-Ευα

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2019 / Ενημέρωση σε σχέση με το εν εξελίξει έργο ανάπλασης του εμπορικού τριγώνου Μακαρίου-Στασικράτους-Ευα
Τετ, 20 Νοε. 2019 13:05
Υπενθυμίζουμε ότι το εμπορικό κέντρο της Λευκωσίας κάποτε εξυπηρετούσε σχεδόν όλο τον πληθυσμό της επαρχίας αφού εκεί βρισκόντουσαν οι περισσότερες κρατικές υπηρεσίες, πολιτιστικοί χώροι, επαγγελματικές και εμπορικές χρήσεις, σχεδόν όλοι οι κινηματογράφοι της Λευκωσίας και το κυρίως αθλητικό στάδιο της Λευκωσίας, το Γ.Σ.Π..

Για δεκαετίες η πολιτεία και οι Αρχές συναινούσαν και προωθούσαν την άναρχη οριζόντια εξάπλωση της πόλης και τη χωρίς σχεδιασμό δημιουργία εμπορικών αξόνων και εμπορικών κέντρων στην περιφέρεια, στην απουσία της προαπαιτούμενης αύξησης του πληθυσμού και χωρίς αντισταθμιστικά μέτρα για το κέντρο. Αυτή η πολιτική οδηγούσε σιωπηλά, με την ανοχή όλων σταδιακά στην υποβάθμιση της εμπορικότητας του αστικού κέντρου.

Το 2013 ήρθε η οικονομική κρίση και επίσπευσε τη φθορά του κέντρου. Η περιοχή ερήμωσε και πολλές επιχειρήσεις έκλεισαν. Συγκεκριμένα με βάση στοιχεία που έχει στην κατοχή του ο Δήμος το 2016, 192 από τα 552 καταστήματα της περιοχής Εμπορικού Τριγώνου (34.5%) ήταν κλειστά.

Εκείνη την περίοδο ο Δήμος ήδη προωθούσε τα σχέδια του για μακροπρόθεσμη, μόνιμη, συνολική και ριζική αναβάθμιση της περιοχής, ώστε να είναι σε θέση να ανταγωνιστεί την περιφέρεια. Αυτό, άλλωστε, ήταν πάγιο και έντονο αίτημα των επηρεαζομένων ιδιοκτητών και καταστηματαρχών

Βραχυπρόθεσμα και μέχρι την υλοποίηση του έργου, σε μια προσπάθεια αναζωπύρωσης του επιχειρηματικού ενδιαφέροντος, το 2016 ο Δήμος παρείχε, για συγκεκριμένη χρονική περίοδο, οικονομικά κίνητρα (όπως απαλλαγή διαφόρων δημοτικών τελών καθώς και απαλλαγή της εξαγοράς χώρων στάθμευσης) για προσέλκυση επιχειρήσεων στην περιοχή. Η προσπάθεια απέφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα και το 2017 πολύ λίγα υποστατικά παρέμεναν άδεια.

Σήμερα, για πρώτη φορά υλοποιείται αυτό το μεγάλο έργο αναβάθμισης του Εμπορικού Κέντρου.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του σχεδιασμού του έργου, αλλά και μετά την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών, η υπηρεσία του Δήμου ήταν και είναι σε επαφή με τους επηρεαζόμενους ιδιοκτήτες και καταστηματάρχες. Έγκαιρα ενημέρωσε για τα έργα –και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης– και προσάρμοσε τις εργασίες, στο βαθμό που ήταν δυνατόν, βάσει των αιτημάτων των καταστηματαρχών.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι το παρόν Δημοτικό Συμβούλιο, αναγνωρίζοντας τη σημασία της στήριξης των επιχειρήσεων του κέντρου κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών, προχώρησε σε αναστολή όλων των δημοτικών τελών και φόρων για τους επηρεαζόμενους επιχειρηματίες στο ισόγειο και ζήτησε δύο φορές από τα αρμόδια Υπουργεία την απαλλαγή τους από όλες τις φορολογίες. Ταυτόχρονα, με δικά του έξοδα, ο Δήμος δημιούργησε δωρεάν χώρους στάθμευσης για τις ανάγκες των επηρεαζόμενων καταστηματαρχών και κατοίκων.

Θεωρούμε υπερβολικές τις τοποθετήσεις ότι το έργο «δεν ολοκληρώνεται», αφού τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησής του τηρούνται ικανοποιητικά, λαμβάνοντας υπόψη τις ήδη εγκεκριμένες, από τα αρμόδια τμήματα του Κράτους, δικαιολογημένες παρατάσεις οι οποίες προνοούνται και στο Συμβόλαιο.

Ο Δήμος είχε υποσχεθεί ότι το τμήμα της Στασικράτους μεταξύ Μνασιάδου και Σπύρου Κυπριανού, μέχρι τα Χριστούγεννα θα βρισκόταν στο στάδιο ολοκλήρωσης του υποστρώματος από οπλισμένο σκυρόδεμα. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται ήδη σε πολύ πιο προχωρημένο στάδιο.

Σε σχέση με το θέμα της τμηματικής παραλαβής του έργου, διευκρινίζουμε ότι το Συμβόλαιο με τον εργολάβο δεν προνοούσε τμηματική παραλαβή, αφού αυτό θα απαιτούσε αρκετά μεγαλύτερο χρόνο υλοποίησης του έργου στο σύνολο του. Μετά όμως από αιτήματα των καταστηματαρχών, επιχειρηματιών και κατοίκων της περιοχής, ο Δήμος προχώρησε στην επανεξέταση του θέματος, διεκδίκησε και η Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων ενέκρινε την τμηματική παραλαβή. Ο Δήμος αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε συζήτηση με τον εργολάβο για τον καθορισμό των λεπτομερειών.

Παρ’ όλα αυτά η προσπάθεια για διευκόλυνση των κατοίκων και επιχειρήσεων της περιοχής είναι συνεχής. Λαμβάνοντας υπόψη την εορταστική περίοδο Δεκεμβρίου, στόχος του Δήμου, μετά από συνεννόηση με τον εργολάβο, είναι μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου στα τμήματα του έργου όπου έχουν ολοκληρωθεί τα δάπεδα, δηλ. στις οδούς Μνασιάδου, Πριγκιπίσσης Ντε Τύρας, Στασικράτους (μεταξύ Μνασιάδου & Θ. Δέρβη), Θεοφάνη Θεοδότου που αφορούν περίπου το 70% της περιοχής να γίνουν διευθετήσεις ώστε:

• να κλείσουν προσωρινά όλα τα στόμια φρεατίων, λασάνια και άλλες πρόνοιες (για δέντρα, αστική επίπλωση κ.α.),
• να αφαιρεθούν τα κιγκλιδώματα και να διευκολυνθεί η κυκλοφορία των πεζών.

Παράλληλα, στο τμήμα της Στασικράτους, μεταξύ Μνασιάδου και Σπύρου Κυπριανού, θα είναι ολοκληρωμένο το υπόστρωμα από μπετόν, όπως είχε υποσχεθεί ο Δήμος στους καταστηματάρχες, και επιπλέον θα είναι τοποθετημένα πέραν του 40% των δαπέδων. Στο τμήμα αυτό θα γίνουν διευκολύνσεις για την ασφαλή κυκλοφορία των πεζών αλλά θα υπάρχουν προστατευτικά κιγκλιδώματα ασφαλείας διότι ο εργολάβος θα συνεχίζει να εργάζεται απρόσκοπτα στο συγκεκριμένο τμήμα του έργου.

Τέλος, η φύτευση των ώριμων δέντρων και η τοποθέτηση της αστικής επίπλωσης θα γίνονται σταδιακά/εξελικτικά μέχρι την ολοκλήρωση του έργου.