Η χώρα μας βρίσκεται τα τελευταία χρόνια αντιμέτωπη με ένα μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2020 / Η χώρα μας βρίσκεται τα τελευταία χρόνια αντιμέτωπη με ένα μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα
Δευ, 24 Φεβ. 2020 13:30
Η χώρα μας βρίσκεται τα τελευταία χρόνια αντιμέτωπη με ένα μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα. Μεγάλος αριθμός μεταναστών ζουν πλέον μόνιμα στις περιοχές της εντός των τειχών Λευκωσίας, κυρίως λόγω χαμηλού κόστους διαμονής (συνήθως σε ακατάλληλα υποστατικά τα οποία έχουν παραμεληθεί από τους ιδιοκτήτες τους) αλλά και λόγω του γεγονότος ότι στην περιοχή ήδη κατοικεί μεγάλος αριθμός συμπατριωτών τους.
 
Στην Κύπρο οι οικονομικοί μετανάστες αποκλείονται από μία αξιοπρεπή εργασία, γεγονός που οδηγεί σε οικονομική δυσχέρεια με ότι αυτό συνεπάγεται.
 
Ο Δήμος Λευκωσίας καλείται ολοένα και συχνότερα να διαχειριστεί αυξημένα θέματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, παραβατικότητας-εγκληματικότητας και παρουσίας αστέγων,  χωρίς όμως να διαθέτει τα απαραίτητα μέσα για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.
 
Η διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος είναι αρμοδιότητα του κράτους, το οποίο, ωστόσο, διαθέτει ολοένα και λιγότερα κονδύλια στις τοπικές Αρχές για τον σχεδιασμό προγραμμάτων ένταξης.
 
Τι κάνει ο Δήμος
Ο Δήμος Λευκωσίας, μέσω του Πολυδύναμου Κέντρου του, έχει διεκδικήσει και κερδίσει χρηματοδοτήσεις με τις οποίες:
  • υλοποιεί προγράμματα ειδικά σχεδιασμένα για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες (φροντίδα παιδιών μεταναστών, μαθήματα διατήρησης πολυπολιτισμικής ταυτότητας παιδιών αραβικής και κινεζικής προέλευσης, Γραφείο Πληροφόρησης, Ψυχοκοινωνικής στήριξης και Δικτύωσης μεταναστών ΚΕΠΛΥΜ, Εκμάθηση ελληνικής γλώσσας σε ενήλικες, διοργάνωση MINGLING εμπειριών μεταξύ μεταναστών και ντόπιων, εκπαίδευση μεντόρων μεταναστών, εργοθεραπεία σε αιτούντες άσυλο κλπ).
  • προωθεί την κοινωνική ένταξη μέσω της απασχόλησης και επιχειρηματικότητας των μεταναστών, προσφύγων και άλλων ευάλωτων ομάδων
Παράλληλα ο Δήμος διενεργεί αυξημένους υγειονομικούς ελέγχους σε υποστατικά για να διασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και να περιοριστεί το φαινόμενο διαβίωσης μεγάλου αριθμού ατόμων σε υποστατικά, όπως και ελέγχους σε εγκαταλελειμμένα υποστατικά.
 
Δημιουργία συνθηκών οικονομικής προοπτικής
Παράλληλα, ο Δήμος Λευκωσίας τα τελευταία χρόνια υλοποιεί ένα πολύπλευρο πρόγραμμα αναζωογόνησης του ιστορικού Κέντρου της Λευκωσίας το οποίο επικεντρώνεται στη δημιουργία των απαραίτητων ελάχιστων υποδομών και του περιβάλλοντος που θα προσελκύσει ιδιοκτήτες και ιδιώτες επενδυτές.
 
  • Αναπλάσεις οδών και συντήρηση-αποκατάσταση προσόψεων όλων των οικοδομών σε αυτές τις οδούς
  • Ολοκλήρωση του Νέου Δημαρχείου και στέγαση όλων των Δημοτικών Υπηρεσιών
  • Στέγαση και λειτουργία του Κέντρου Έρευνας (RISE) στην ΣΤΟΑ και αργότερα στην αγορά του παλαιού Δημαρχείου
  • Δημιουργία της Συνοικίας Δημιουργικών Επιχειρήσεων
  • Πολιτιστικές χρήσεις: Εμπλουτισμός της λειτουργίας του Δημοτικού Κέντρου Τεχνών με το Θέατρο Πόλης και δημιουργία του μουσείου Χαρακτικής Χαμπή
  • Κάλεσμα προς ιδιοκτήτες ακινήτων στην περιοχή (ειδικά ανενεργών κτηρίων) να προχωρήσουν σε συντήρηση και αποκατάστασή τους. 
 
Χρειάζονται περισσότερα
Είναι αποδεδειγμένο ότι όλες οι πιο πάνω δράσεις και έλεγχοι αποδίδουν εάν υπάρχει σταθερή χρηματοδότηση και αυξημένη συχνότητα τους.

Ο Δήμος Λευκωσίας απευθύνθηκε κατ’ επανάληψη στα αρμόδια υπουργεία με προτάσεις και αιτήματα.
 
  • Αύξηση των κονδυλίων για την καθιέρωση Κοινωνικών Λειτουργών στο δρόμο, οι οποίοι σε συνεργασία με τους παρατηρητές της γειτονιάς καθώς και τον αστυνομικό της γειτονιάς θα μπορούσαν να εκπαιδεύουν, ενημερώνουν και να προλαμβάνουν παραβατικές συμπεριφορές και κατ’ επέκταση εγκληματικές ενέργειες.
  • Πρακτικές Στέγασης: Θεωρούμε, ότι επιβάλλεται άμεσα, η δια νόμου καθιέρωση βασικών προδιαγραφών για την ενοικίαση υποστατικών, τα οποία να είναι κατάλληλα για αξιοπρεπή διαβίωση και ο παράλληλος έλεγχος των οικογενειών/ατόμων που θα φιλοξενούνται σε αυτά. Καταδικάζουμε την τακτική της πρόχειρης μαζικής προσωρινής φιλοξενίας αιτούντων άσυλο σε παλιές πολυκατοικίες του Κέντρου της Λευκωσίας ως μέτρο του κράτους για την αντιμετώπιση της στέγασης των αιτούντων άσυλο.
  • Αναβάθμιση του ρόλου των φορέων της ΤΑ στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής και ανάθεση ξεκάθαρων αρμοδιοτήτων στις Τοπικές Αρχές για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές. Ευελπιστούμε ότι στο Σχέδιο Δράσης για την ένταξη των μεταναστών που ετοιμάζεται με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου, θα ληφθεί σοβαρά υπόψη ο ρόλος των Τοπικών Αρχών.