GETTING ACROSS - μια έκθεση για τα σύνορα

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2020 / GETTING ACROSS - μια έκθεση για τα σύνορα
Πεμ, 28 Μαϊ. 2020 13:25
Το NiMAC [Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη] και το Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου οργανώνουν και παρουσιάζουν την έκθεση Getting Across στο NiMAC από 11 Ιουνίου μέχρι 1 Αυγούστου 2020.

Η έκθεση πραγματεύεται τα κρίσιμα ζητήματα της μετανάστευσης, των διελεύσεων και των συνόρων και παρουσιάζει έργα σημαντικών καλλιτεχνών της διεθνούς σκηνής, από ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα πολιτισμών και διαφορετικών ιστορικών καταστάσεων.

Η επιμέλεια του πρότζεκτ γίνεται με την προϋπόθεση ότι τα σύνορα είναι ανθρωπογενείς οριοθετήσεις, με βάση αυθαίρετες αποφάσεις και μόνο, που ασκούν παρόλα αυτά μια τεράστια, μερικές φορές φρικτή επίδραση σε άτομα. Ο κόσμος φαίνεται να είναι όλο και περισσότερο παγκοσμιοποιημένος οικονομικά, αλλά συγχρόνως, κατακερματισμένος από εθνική, θρησκευτική και πολιτική άποψη. Επιπλέον, η πανδημία του κοροναϊού που ταλανίζει ολόκληρο τον πλανήτη δημιουργεί εκ των πραγμάτων ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στην ελεύθερη και απρόσκοπτη διακίνηση των ανθρώπων.

Από το καλοκαίρι του 2015, ένα θέμα επισκιάζει όλα τα άλλα πολιτικά ζητήματα στην Ευρώπη: η εισροή προσφύγων που αναζητούν καταφύγιο από δολοφονικούς εμφύλιους πολέμους σε χώρες όπως η Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Κοσσυφοπέδιο, η Ερυθραία, η Νιγηρία και η Ουκρανία, καθώς επίσης και από την κοινωνική και πολιτική αδικία, την καταπίεση και τις φρικαλεότητες που γίνονται στο όνομα της θρησκείας. Πολλοί έγιναν δεκτοί από κάποιες κυβερνήσεις, αλλά η είσοδος πολύ περισσοτέρων απορρίφθηκε από άλλες.

Η μετανάστευση αποτελεί μέρος της ανθρώπινης ιστορίας. Οι μετακινήσεις μεταξύ ηπείρων, η εισβολή, ο αποικισμός, η υποταγή ανθρώπων σε ξένη κυριαρχία, η αντίσταση εναντίον εισβολέων, η κατασκευή τειχών, η οχύρωση συνόρων, ο υβριδισμός των ταυτοτήτων, η εμφάνιση ενός νέου πληθυσμού – όλα αυτά σχετίζονται με τη μετανάστευση. Όχι μόνο τη μετανάστευση ανθρώπων, αλλά και τη μετανάστευση της γνώσης, των δεξιοτήτων και των αξιών και νέων τρόπων αντίληψης του κόσμου. Σχετίζεται με τις κακουχίες και τις απρόβλεπτες ευκαιρίες, με τη αποτρόπαιη βία και με νέες συμμαχίες, συνασπισμούς ακόμη και με φιλίες. Οι μετανάστες, οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο αντιμετωπίζονται με εχθρότητα και αντίσταση ή καλωσορίζονται με κατανόηση και αλληλεγγύη.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: André Lützen (Γερμανία), Eva Leitolf (Γερμανία), Kishor Parekh (Ινδία), Sumit Dayal (Ινδία), Kimsooja (Κορέα/ΗΠΑ/Γαλλία), Roman Signer (Ελβετία), Mike Parr (Αυστραλία), Erik Levine (ΗΠΑ), Halil Altindere (Τουρκία), Adrian Paci (Αλβανία/Ιταλία), Francis Alÿs (Βέλγιο/Μεξικό), Javier Téllez (Βενεζουέλα), Bani Abidi (Πακιστάν/Γερμανία), Raqs Media Collective (Ινδία),  Έφη Σαββίδη (Κύπρος), Elizabeth Hoak-Doering (Κύπρος), Nurtane Karagil (Κύπρος).

Επιμελητές: Δρ. Leonhard Emmerling, Kanika Kuthiala (Ινστιτούτο Γκαίτε Νέου Δελχί)
Επιμελητής κυπριακής συμμετοχής: Δρ. Γιάννης Τουμαζής (NiMAC)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Απογευματινές ξεναγήσεις:
Τετάρτες, 18:00
17 [ΕΛ] Ιουνίου | 1 [ΕΛ], 15 [ΑΓ], 29 [ΕΛ] Ιουλίου 2020

Πρωινές ξεναγήσεις:
Παρασκευές, 10:00
26 [ΕΛ] Ιουνίου | 10 [ΑΓ], 24 [ΕΛ] Ιουλίου 2020

Απαραίτητη κράτηση: Τηλ. 22797400 (Δευ - Παρ 08:30-14:30) ή στο info@nimac.org.cy

Κατά τη διάρκεια των ξεναγήσεων θα τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και ατομικής προστασίας. Παρακαλούμε όπως οι συμμετέχοντες φορούν μάσκες και κρατούν την απαραίτητη απόσταση μεταξύ τους.

Διαδικτυακά εκπαιδευτικά προγράμματα:
Για παιδιά ηλικίας 6 - 11 ετών
Σάββατα, 10:00 - 11:30
20 Ιουνίου | 4, 18 Ιουλίου | 1 Αυγούστου 2020
Απαραίτητη κράτηση: Τηλ. 22797400 (Δευ - Παρ 08:30 - 14:30) ή στο info@nimac.org.cy

Ωράριο έκθεσης:
Τρίτη - Σάββατο: 10:00 - 21:00

NiMAC                                                                                  
Παλιάς Ηλεκτρικής 19, 1016 Λευκωσία, T: 22797400
info@nimac.org.cy , www.nimac.org.cy, www.facebook.com/NiMACnicosia/
www.goethe.de/cyprus / https://www.facebook.com/goetheinstitutzypern

Διοργάνωση

NIMAC.JPG