Εκστρατεία «Ένα στα Πέντε»

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Εκστρατείες & Προγράμματα / Εκστρατεία «Ένα στα Πέντε»
Λεπτομέρειες μιας σειράς εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων που αποσκοπούν στην εξάλειψη της σεξουαλικής βίας κατά των παιδιών στην Κύπρο - ξεκινώντας με μια ουσιαστική κοινοβουλευτική ψηφοφορία - θα παρουσιαστούν σε συνέντευξη τύπου στις 11 π.μ. την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014 στη Γκαλερί Τέχνης Α.Γ. Λεβέντη στη Λευκωσία.
 
Την επόμενη μέρα, Πέμπτη 13 Νοεμβρίου η Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται να επικυρώσει την πρωτοποριακή «Σύμβαση του Lanzarote» του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία εξηγεί τους τρόπους αντιμετώπισης νέων εγκλημάτων, όπως η διαδικτυακή παιδική πορνογραφία, το «grooming» και το σεξουαλικό τουρισμό και ενθαρρύνει την αναφορά υποψίας κακοποίησης.  34 άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν μέχρι στιγμής επικυρώσει τη Σύμβαση.
 
Τις παραμονές της Παγκόσμιας Ημέρας των Παιδιών στις 20 Νοεμβρίου 2014,  εκπρόσωποι μιας πλειάδας ξένων και κυπριακών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών θα περιγράψουν τον αντίκτυπο αυτής της ιστορικής ψηφοφορίας και θα δώσουν λεπτομέρειες για μια σειρά εκδηλώσεων κι δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης που λαμβάνουν χώρα τις επόμενες ημέρες για να τονίσουν το μήνυμα και συμπεριλαμβάνουν:
  • μια σειρά από τοπικές εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης σε όλο το νησί - που ποικίλουν από ένα σεμινάριο για τη βία στην οικογένεια στη Λάρνακα μέχρι μια διάλεξη για τους γονείς στη Λευκωσία και επιμορφωτική ημερίδα για εκπαιδευτικούς.
  • μια νέα ειδική ιστοσελίδα ελληνικής γλώσσας για το κυπριακό κοινό, το οποίο έχει ως στόχο να παρουσιάσει τις βασικές πτυχές της εκστρατείας ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ  στην Κύπρο
  • ένα σεμινάριο από τον δημιουργό του επιτυχημένου προγράμματος «Sweetie», το οποίο ξεσκεπάζει τους σεξουαλικούς εγκληματίες του διαδικτύου που δρουν κατά των παιδιών χρησιμοποιώντας ένα εικονικό κορίτσι
  • την παρουσίαση, στις 10 Δεκεμβρίου, μιας εις βάθος μελέτης του Πανεπιστημίου Κύπρου σχετικά με την πραγματική έκταση της σεξουαλικής βίας κατά των παιδιών στο νησί  
«Η Κύπρος είναι έτοιμη να κάνει ένα δραστικό άλμα προς τα εμπρός στις προσπάθειες της για την προστασία των παιδιών», δήλωσε η Γενική Εισηγήτρια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Παιδιά (PACE), Στέλλα Κυριακίδη (Κύπρος, EPP / CD). «Στόχος μας δεν είναι τίποτα λιγότερο από την εξάλειψη, μια για πάντα, αυτού του άθλιου εγκλήματος το οποίο προξενεί τέτοιες τρομερές βλάβες, καταστρέφοντας τις ζωές των νέων και αφανίζοντας το μέλλον μας.  Μέρος της απάντησης είναι ισχυρό νέο μας δίκαιο, αλλά θα πρέπει επίσης να ενθαρρύνουμε τους νέους - και τους γύρω τους - να «σπάσουν τη σιωπή» και να μιλήσουν εάν υποπτεύονται την ύπαρξη κακοποίησης, όπως φαίνεται στο βίντεο κλιπ «Η λίμνη».
 
Στους συμμετέχοντες θα περιλαμβάνεται η Συντονιστική Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης και οι τοπικοί του εταίροι, συμπεριλαμβανομένου του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη, του Πανεπιστημίου Κύπρου, του Κέντρου Πολιτικής UNCRC Ελπίδα για τα Παιδιά, του Γραφείου του Επιτρόπου για τα Δικαιώματα των Παιδιών, του Δήμου Λευκωσίας, της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO και της Ανεξάρτητης Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια.
 
Η συνέντευξη Τύπου θα πραγματοποιηθεί, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, στις 11 π.μ. την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου στην Γκαλερί Τέχνης Α.Γ. Λεβέντη, Οδός Α.Γ. Λεβέντη 5 (πρώην Οδός Λεωνίδου), 1097 Λευκωσία, Κύπρος. Για περισσότερες πληροφορίες ή πιστοποίηση: Anne Godfrey, Συμβούλιο Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, anne.godfrey@coe.int, τοπικό κινητό +357 991 830 59.