Δήμος Λευκωσίας - ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕΤΡΟ του Ουίλιαμ Σαίξπηρ
ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕΤΡΟ του Ουίλιαμ Σαίξπηρ

ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕΤΡΟ του Ουίλιαμ Σαίξπηρ

09 (Παρασκευή), Νοέμβριος 2018 09/11/2018 - 20:30- Αίθουσα Εκδηλώσεων Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ´

Το Φανταστικό Θέατρο παρουσιάζει το έργο ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕΤΡΟ του Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

Μὴ κρίνετε, ἵνα μὴ κριθῆτε· ἐν ᾧ γὰρ κρίματι κρίνετε κριθήσεσθε,
καὶ ἐν ᾧ μέτρῳ μετρεῖτε μετρηθήσεται ὑμῖν.
Ματθ. 7, 1-2

Μπορεί ο έρωτας να υποταχθεί σε οποιαδήποτε εξουσία; Σε ένα σύμπαν όπου ο ερωτικός πόθος καταλογίζεται ως θανάσιμο αμάρτημα, τα πάθη βασανίζουν τους ανθρώπους με ακόμα μεγαλύτερη αγριότητα. Όταν η ανθρώπινη ανάγκη για ελευθερία συγκρούεται με την τυραννία, οι μάσκες πέφτουν και οι χαρακτήρες περνούν από την πιο σκληρή δοκιμασία.

Το Φανταστικό Θέατρο παρουσιάζει το έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ Με το Ίδιο Μέτρο· ένα έργο για την δικαιοσύνη, την συγχώρεση, την ελευθερία, τον έρωτα, την ψυχή, τον σώμα· ένα έργο που θεωρείται ύψιστο παράδειγμα της Σαιξπηρικής ιδιοφυίας, καθώς συνδυάζει το ιερό με το γήινο, το υπερβατικό με το χωματένιο· ένα έργο που βάζει την φθορά απέναντι στην αιωνιότητα.

Τραγωδία, αλληγορία ή κωμωδία; Το έργο αψηφά κατηγοριοποιήσεις και ξεδιπλώνεται μέσα από μια καταιγιστική, γεμάτη ανατροπές δράση. Ένας διεφθαρμένος δικαστής, ένας άρχοντας που κατασκοπεύει τον λαό του και μια νεαρή γυναίκα αντιμέτωπη με ένα εφιαλτικό αδιέξοδο είναι τα βασικά πρόσωπα, που βρίσκονται σε μια μοιραία πορεία σύγκρουσης. Μαζί τους ένα πλήθος χαρακτήρων από όλα τα κοινωνικά στρώματα, που αγωνίζονται να επιβιώσουν καθώς ο κόσμος που ξέρουν καταρρέει.

Οι συντηρητικοί άρχοντες πάντα προσπαθούσαν να κλείσουν τα θέατρα, αυτούς του πυρήνες αναρχίας και επανάστασης. Ο Σαίξπηρ σ’ αυτό το έργο δείχνει με το δάχτυλο τις μάσκες που οι ίδιοι οι εξουσιαστές φορούν, το «θέατρο» που οι ίδιοι παίζουν, όταν παίρνουν στα χέρια τους την εξουσία.

Ταυτότητα παράστασης:
Μετάφραση: Βάιος Λιαπής
Σκηνοθεσία: Μαγδαλένα Ζήρα
Σκηνικά-κοστούμια: Έλενα Κατσούρη
Χορογραφία: Αλέξης Βασιλείου
Μουσική επιμέλεια: Αντώνης Αντωνίου
Σχεδιασμός Φωτισμού: Μαρίνος Χαραλάμπους
Βοηθός σκηνοθέτη: Βάρσια Αδάμου
Φωτογραφίες: Σωκράτης Σωκράτους
Παραγωγή: Φανταστικό Θέατρο

Πρωταγωνιστούν (με αλφαβητική σειρά): Πόπη Αβραάμ, Φώτης Αποστολίδης, Έλενα Καλλινίκου, Φώτης Καράλης, Ανδρέας Κέντης, Μυρτώ Κουγιάλη, Ανδρέας Λουκά, Ηρόδοτος Μιλτιάδους, Ελένη Μολέσκη, Πολυξένη Σάββα.

Πρεμιέρα: 2 Νοεμβρίου. Παραστάσεις: 3,4,9,10,11,16,17Νοεμβρίου.
Ώρα έναρξης: 8:30 μμ.
Αίθουσα Εκδηλώσεων Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ´  (δίπλα από το Βυζαντινό Μουσείο και την Ιερά Αρχιεπισκοπή, έναντι Παγκυπρίου Γυμνασίου)
Πλατεία Αρχ. Κυπριανού, 1505 Λευκωσία (είσοδος από το προαύλιο του καθεδρικού ναού Αγίου Ιωάννη).
Πληροφορίες: 99602428, Facebook Φανταστικό Θέατρο και στο blog https://magdalenazira.wordpress.com