Δήμος Λευκωσίας - 22ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ Πανεπιστημίου Κύπρου - Συναυλία μνήμης Σόλωνα Μιχαηλίδη
22ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ Πανεπιστημίου Κύπρου - Συναυλία μνήμης Σόλωνα Μιχαηλίδη

22ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ Πανεπιστημίου Κύπρου - Συναυλία μνήμης Σόλωνα Μιχαηλίδη

12 (Πέμπτη), Σεπτέμβριος 2019 12/09/2019 - 20:30- Αρχοντικό Αξιοθέας

22ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ Πανεπιστημίου Κύπρου
Συναυλία μνήμης Σόλωνα Μιχαηλίδη

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου, 20:30
Στο Αρχοντικό Αξιοθέα

Το Πολιτιστικό Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου τιμά τον μεγάλο Κύπριο συνθέτη, μουσικολόγο, μαέστρο, δάσκαλο και οραματιστή Σόλωνα Μιχαηλίδη με αφορμή τα σαράντα χρόνια της απουσίας του.

Η εκδήλωση, η οποία πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Ιδρύματος «Σόλων Μιχαηλίδης», είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής στην πολύπλευρη προσωπικότητα του κορυφαίου μουσουργού, το έργο του οποίου υπήρξε καθοριστικό για την εξέλιξη της μουσικής παιδείας και της καλλιτεχνικής δραστηριότητας στην Κύπρο με συμφωνικά έργα, όπερες και ορατόρια.

Α’ Μέρος
- Χαιρετισμός από τη Γεωργία Μιχαηλίδου, Πρόεδρο του Πολιτιστικού Ιδρύματος «Σόλων Μιχαηλίδης»
- Παρουσίαση οπτικογραφημένων συνεντεύξεων του Σόλωνα και Καλλιόπης Μιχαηλίδη
- «Σόλων Μιχαηλίδης, ο άνθρωπος και ο καλλιτέχνης» ομιλία από τον Μίκη Μιχαηλίδη, Αντιπρόεδρο του Πολιτιστικού Ιδρύματος «Σόλων Μιχαηλίδης»

Β’ Μέρος
Καλλιτεχνικό πρόγραμμα με έργα του συνθέτη για έγχορδα, φωνή, πιάνο και χορωδία.
Ερμηνεύουν το κουαρτέτο εγχόρδων «Προμηθέας», η σοπράνο Θεοδώρα Ράφτη, η πιανίστα Έλενα Μουζάλα και η χορωδία του Μουσικού Λυκείου Λευκωσίας με την Ρένα Στυλιανού στο πιάνο, υπό την διεύθυνση του Λοΐζου Λοΐζου.

«Θα δουλεύω μέχρι την τελευταία μου πνοή,
μόνο έτσι νικάς τον θάνατο αφήνοντας πίσω σου ένα έργο και ένα όνομα»
Σόλων Μιχαηλίδης

(Λευκωσία 12/11/1905 - Αθήνα 10/9/1979)

Ο συνθέτης, μαέστρος και μουσικολόγος Σόλων Μιχαηλίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 12 Νοεμβρίου 1905. Αριστούχος απόφοιτος του Παγκυπρίου Γυμνασίου, σπούδασε το 1927–1930 στο Τrinity College of Music του Λονδίνου πιάνο, σύνθεση και διεύθυνση ορχήστρας. Συνέχισε το 1930–1934 στην École Normale de Musique, το Institut de Pédagogie Musicale και το Schola Cantorum του Παρισιού, ανώτερα θεωρητικά, πιάνο, σύνθεση και διεύθυνση ορχήστρας με κορυφαίους καθηγητές όπως τη Nadia Boulanger τον Alfred Cortot, Guy de Lioncourt και άλλους.
Μετά το τέλος των σπουδών του, παρά τις προτάσεις μεγάλων Γάλλων συνθετών να μείνει και να διδάξει στο Παρίσι, επέστρεψε στην Κύπρο το 1934. Ίδρυσε αμέσως το Ωδείο Λεμεσού, τον Σύλλογο Συναυλιών Λεμεσού και το 1935, την πρώτη Συμφωνική Ορχήστρα, δημιουργώντας έτσι μια εξαιρετικά σημαντική μουσική κίνηση στην πόλη και σε ολόκληρο το νησί. Από το 1941 μέχρι το 1956 δίδαξε μουσική στο Λανίτειο Γυμνάσιο Λεμεσού.
Το 1957, ύστερα από επανειλημμένες προσκλήσεις του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας της Ελλάδας, ανέλαβε τη διεύθυνση του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, όπου ταυτόχρονα δίδασκε ανώτερα θεωρητικά, σύνθεση και διεύθυνση ορχήστρας. Το 1959 ίδρυσε τη Συμφωνική Ορχήστρα Βορείου Ελλάδος (τη μετέπειτα Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης) της οποίας υπήρξε Αρχιμουσικός και Γενικός Διευθυντής μέχρι την αφυπηρέτησή του το 1970.
Μετακόμισε στην Αθήνα όπου συνέχισε τις καλλιτεχνικές του δραστηριότητες. Άφησε την τελευταία του πνοή στις 10 Σεπτεμβρίου 1979.
Κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής του ζωής, προσκλήθηκε επανειλημμένως να διευθύνει ορχήστρες στην Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία. Από το 1946 υπήρξε συνεργάτης του BBC και φιλοξενούμενος ομιλητής σε αμερικανικά πανεπιστήμια (Γέιλ, Μάρσαλ κ.ά.). Έδωσε διαλέξεις σε μουσικά συνέδρια στην Ευρώπη (Βασιλεία, Βενετία, Βιέννη, Βρυξέλλες, Λιέγη, Λονδίνο, Όσλο), Καναδά (Κεμπέκ) και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (Νέα Υόρκη κ.α.).
Οι συνθέσεις του Σόλωνα Μιχαηλίδη έτυχαν διεθνούς αναγνώρισης και πολλά έργα του, κυρίως συμφωνικά, έχουν εκτελεστεί στην Ευρώπη (Ελλάδα, Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ιταλία, Ρουμανία), την Αμερική και την Ασία. Έργα του έχουν εκδοθεί από την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας της Ελλάδας και από ξένους μουσικούς οίκους. Τα μουσικολογικά του άρθρα έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά, γαλλικά και αγγλικά περιοδικά.
Από το 1948 μέχρι το 1968 υπήρξε μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Δημοτικής Μουσικής στο Λονδίνο. Διετέλεσε επίσης μέλος κριτικών επιτροπών σε διεθνείς μουσικούς διαγωνισμούς (Arrezo, Bolzano, Varna, Montreux).
Το 1952 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Honorary Fellow του Τrinity College of Music του Λονδίνου και το 1996 της Αμερικανικής Εθνομουσικολογικής Εταιρείας.
Το 1965 τιμήθηκε από το ελληνικό κράτος με το Παράσημο του Ταξιάρχη του Φοίνικος.
Βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών το 1974 για τη γενική μουσική του δραστηριότητα στην Ελλάδα και το 1977 για την εγκυκλοπαίδειά του Τhe Music of Ancient Greece.
Ο Σόλων Μιχαηλίδης ως συνθέτης συνεχίζει την ελληνική παράδοση της Εθνικής Σχολής. Χρησιμοποιεί τους αρχαίους ελληνικούς τρόπους και παίρνει στοιχεία από τη δημοτική και τη βυζαντινή μουσική. Στη μουσική του είναι εμφανής η επίδραση του γαλλικού ιμπρεσιονισμού.
Έγραψε πολλά μουσικολογικά έργα για τη δημοτική μουσική τόσο της Ελλάδας, όσο και άλλων χωρών. Στα πιο σημαντικά του έργα συγκαταλέγονται η Αρμονία της Σύγχρονης Μουσικής (1945) και η Εγκυκλοπαίδεια της Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής (1982).
Το συνθετικό του έργο περιλαμβάνει συμφωνικά έργα, καντάτες, όπερα, κονσέρτο για πιάνο, μουσική δωματίου, τραγούδια και έργα για χορωδία. Είναι ο πρώτος συνθέτης που μελοποίησε στίχους για τετράφωνη χορωδία από τη Ρωμιοσύνη του Βασίλη Μιχαηλίδη (1975).
Τα πιο σημαντικά από τα έργα του είναι: δύο συμφωνικές εικόνες Αυγή στον Παρθενώνα και Το Πανηγύρι της Κακάβας (1936), τα συμφωνικά ποιήματα Η Ζωή εν Τάφω (1933) και τα Κυπριακά Ελευθέρια (1957), η Αρχαϊκή Σουίτα (1954), In Memoriam (1974), η όπερα Οδυσσέας (1950), το μπαλέτο Ναυσικά (1950), οι καντάτες Ο Τάφος (1936) και Ύμνος και Θρήνος για την Κύπρο (1974), το Κονσέρτο για πιάνο (1966).
Από τη μουσική δωματίου ξεχωρίζουν το Κουαρτέτο εγχόρδων, το Τρίο με πιάνο και από τα τραγούδια του Η προσευχή του ταπεινού και το Κερύνεια μου.
Γεωργία Μιχαηλίδου
 
Όλες οι εκδηλώσεις αρχίζουν στις 20:30. Το ταμείο ανοίγει μισή ώρα πριν από την κάθε εκδήλωση.

Το πλήρες πρόγραμμα του δεύτερου μέρους του 22ου Πολιτιστικού Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι διαθέσιμο σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου: www.ucy.ac.cy

Εισιτήρια: κανονικό €10, φοιτητικό/μειωμένο €5. Εισιτήριο διαρκείας για όλες τις παραστάσεις Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου: €40.
Το Πολιτιστικό Φεστιβάλ στηρίζουν ο ΟΠΑΠ (Κύπρου), η εταιρεία Medochemie και η Πρεσβεία της Πορτογαλίας. Χορηγός επικοινωνίας είναι το ΡΙΚ.

Για πληροφορίες και κρατήσεις:
τηλ. 22894531-2 | Email: culture@ucy.ac.cy | FB: https://www.facebook.com/ucyculturalcentre/