Δήμος Λευκωσίας - "Προσωπογραφία αλλιώς" - Ζωγραφική Κυριάκου Θουκή
"Προσωπογραφία αλλιώς" - Ζωγραφική Κυριάκου Θουκή

"Προσωπογραφία αλλιώς" - Ζωγραφική Κυριάκου Θουκή

20 (Παρασκευή), Σεπτέμβριος 2019 20/09/2019 - 02/10/2019 19:30-23:30 Γκαλερύ Αποκάλυψη

Με την έκθεση ζωγραφικής του Κυριάκου Θουκή ανοίγει η γκαλερί Αποκάλυψη την φετινή χρονιά των εκθέσεων της.

"Προσωπογραφία αλλιώς" τιτλοφορείται η σειρά των έργων που θα παρουσιάσει στην Αποκάλυψη ο Λεμεσιανός καλλιτέχνης.
Πρόκειται για μια σειρά από ελεύθερα πορτραίτα, με κύριο χαρακτηριστικό τον έντονο χρωματισμό και την διαστρέβλωση των χαρακτηριστικών. Ο καλλιτέχνης δεν ακολουθεί την ακαδημαϊκή πεπατημένη οδό, προχωρά ένα βήμα μπροστά και παράγει πρόσωπα άλλοτε φανταστικά άλλοτε υπαρκτά με πολλές παρεμβολές,  αλλαγές, διαστρεβλώσεις στα χαρακτηριστικά. Καμιά φορά αφήνεται να δώσει έκφραση τρόμου ή σαρκαστικού γέλωτα. Αφήνει γκριμάτσες να κυριαρχούν παραπέμποντας πολλές φορές σε πρόσωπα grotesque.

Είναι όλοι άνθρωποι της διπλανής πόρτας μέσα όμως από τα μάτια του ζωγράφου περιγράφοντας με το δικό του τρόπο συναισθήματα και στιγμές.

Ο Κυριάκος Θουκή έχει κάνει Ισπανικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης στην Ισπανία, για ένα χρόνο. Ακολούθως το 2000-04 απέκτησε πτυχίο στις καλές τέχνες από τη σχολή καλών τεχνών του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης στην Ισπανία.Το 2002-2003 πήρε υποτροφία Seneca ανταλλαγή φοιτητών μεταξύ Ισπανικών Πανεπιστημίων. Φοιτά το 3ο έτος των σπουδών του στη σχολή καλών τεχνών του Πανεπιστημίου της Γρανάδας, Ισπανία. Το 2009-2010 πήρε μαθήματα χαρακτικής στο εργαστήρι χαρακτικής του ΕΚΑΤΕ στη Λ/σια. Ο Κυριάκος Θουκή έχει λάβει μέρος σε πάμπολλες ομαδικές εκθέσεις και συμμετοχές σε σημαντικές international art fairs στη Κύπρο και στο εξωτερικό.

Το έργο του έχει βραβευτεί το ’96 με 3ο βραβείο σε διαγωνισμό ζωγραφικής της Ελληνικής Τράπεζας. Το 2015 βραβεύτηκαν από τον Δήμο Λεμεσού σε φωτογραφική έκθεση 2 από τις φωτογραφίες του.

Η Ισπανική εφημερίδα “EMPORDA” και η ρωσική εφημερίδα Вестник Кипрa (cover) έχουν αναφερθεί σε άρθρα τους στη δουλειά του Θουκή. Έργα του υπάρχουν σε συλλογές στην Κύπρο, Ισπανία, Ιταλία, Αγγλία και Ελλάδα.

Η παρούσα έκθεση που θα γίνει στην Αποκάλυψη, αποτελεί τη τρίτη ατομική του καλλιτέχνη με το τίτλο «Προσωπογραφία αλλιώς» και θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 20 του Σεπτέμβρη στις 19:30 το βράδυ. Το κοινό μπορεί να επισκεφτεί την έκθεση εώς και τις 2 του Οκτώβρη.