Δήμος Λευκωσίας - Μεταμορφώσεις - Βελγική Τέχνη 1860-1930
Μεταμορφώσεις - Βελγική Τέχνη 1860-1930

Μεταμορφώσεις - Βελγική Τέχνη 1860-1930

31 (Πέμπτη), Οκτώβριος 2019 31/10/2019 - 27/01/2020 20:30-23:30 Λεβέντειος Πινακοθήκη

Μια νέα προσωρινή έκθεση αφιερωμένη στους πρωτεργάτες του Βελγικού Ιμπρεσιονισμού καθώς και των κινημάτων που ακολούθησαν μετά από αυτό. Επιλεγμένα έργα από Μουσεία και ιδιωτικές συλλογές του Βελγίου αλλά και την Ελλάδα και την Κύπρο παρουσιάζουν την εξέλιξη της Βελγικής Τέχνης. Η έκθεση συνιστά μια αναφορά και αναδρομή στους Βέλγους Ιμπρεσιονιστές και στην ομάδα που είναι γνωστή για τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονταν το φως, προσδίδοντας έμφαση στην αίσθηση παρά στην εντύπωση, στην προσπάθειά τους να ανακτήσουν και να «κλέψουν» λίγο τα φώτα της δημοσιότητας από τους Γάλλους συναδέλφους τους.

Η έκθεση θα επικεντρωθεί στις πιο σημαντικές εκφάνσεις του κινήματος και θα συμπεριλαμβάνει έργα από μεγάλα βελγικά μουσεία και ιδιωτικές συλλογές, πολλά από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό παγκοσμίως. Ως επακόλουθο των πρωτεργατών του βελγικού ρεαλισμού, όπως οι Hippolyte Boulenger και Charles Hermans, η έκθεση περιλαμβάνει έργα, μεταξύ άλλων, των Félicien Rops, Théo van Rysselberghe, Guillaume Vogels και James Ensor, από την περίοδο ζωγραφικής στην ύπαιθρο που άνθισε ιδιαίτερα στο Βέλγιο στο τέλος του 19ου αιώνα. Θα παρουσιάσει επίσης το πνεύμα των καλλιτεχνικών κύκλων της εποχής, όπως οι ομάδες των κύκλων

Χρυσαλλίδα και Είκοσι, και θα διανθιστεί με τις ποιητικές δημιουργίες του Louis Artan μαζί με τα έντονα τοπία του Isidore Verheyden και τους πανέμορφους ουρανούς του Περικλή Πανταζή – του μοναδικού Έλληνα που ανήκε στον κλειστό αυτόν κύκλο των Βέλγων Ιμπρεσιονιστών.

Επιμελητές:
Εβίτα Αράπογλου, Επιμελήτρια της Ελληνικής Συλλογής, Λεβέντειος Πινακοθήκη
Κωνσταντίνος Οικονομίδης, Ιστορικός Τέχνης
Μυρτώ Χατζάκη, Επιμελήτρια της Συλλογής του Παρισιού, Λεβέντειος Πινακοθήκη