Δήμος Λευκωσίας - Berlinale Selection 2019
Berlinale Selection 2019

Berlinale Selection 2019

19 (Τρίτη), Νοέμβριος 2019 19/11/2019 - 20:00- Ίδρυμα Άρτος

Στα πλαίσια των «Εβδομάδων της γερμανικής γλώσσας»

Με το Berlinale Selection 2019, το Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου εγκαινιάζει μια νέα σειρά κινηματογραφικών προβολών, που θα παρουσιάζει κάθε φθινόπωρο στην Κύπρο μια επιλογή από τις πιο αξιόλογες νέες γερμανόφωνες ταινίες τις χρονιάς.

Πρόκειται για ταινίες που αξιολογήθηκαν θετικά από διεθνείς κριτικές και διακρίθηκαν από την κριτική επιτροπή. Ταινίες που αγγίζουν κοινωνικά θέματα στη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία και δίνουν μια γεύση της ζωής σε αυτές τις χώρες μέσα από τον κινηματογράφο. Ταινίες που προβληματίζουν και δείχνουν νέες προοπτικές, ή ταινίες που είναι απλά διασκεδαστικές και ωραίες.

Η διαφορετικότητα και η πολυμορφία είναι χαρακτηριστικά τόσο των κοινωνιών, όσο και των σκηνοθετών και σκηνοθετριών, των ηθοποιών και τον τοποθεσιών των ταινιών αυτών.

Τέσσερις από τις πέντε ταινίες του Berlinale Selection 2019 πραγματεύονται διαφορετικές οικογενειακές καταστάσεις και δείχνουν, με συναρπαστικό, δραματικό ή κωμικοτραγικό τρόπο, πώς οι άνθρωποι χειρίζονται την οικογενειακή τους μοίρα.

SYSTEMSPRENGER (SYSTEM CRASHER)

Δράμα // 125 λεπτά // 2019
Σκηνοθεσία: Nora Fingscheidt

Η Μπένι δύσκολα συμμαζεύεται. Είναι ένα παιδί που «συντρίβει το σύστημα» - καταπατά ριζοσπαστικά κάθε κανόνα. Τέτοια άτομα παραβλέπονται από το γερμανικό σύστημα κοινωνικής ευημερίας για παιδιά και εφήβους. Όπου και να βρεθεί η Μπένι, μετά από λίγο καιρό την πετούν έξω. Και αυτός ακριβώς είναι και ο σκοπός της, αφού νοσταλγεί να βρεθεί στο πλευρό της μητέρας της - μιας γυναίκας που δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με τον ασυμβίβαστο χαρακτήρα της κόρης της. Πρόκειται για μια ταινία που παρουσιάζει τη σφοδρή ανάγκη ενός παιδιού για αγάπη και προστασία.

„Το «System Crasher» είναι το θαύμα αυτής της Berlinale!“ έγραψε η εφημερίδα WELT. Από το σπουδαίο καστ εντυπωσιάζει ιδιαίτερα η Helena Zengel, που με σφοδρή κινησιολογία χαρίζει στην εκφραστική οργή της Μπέννυ ένα τρυφερό πρόσωπο. Μετά την Berlinale, το «System Crasher» προβλήθηκε σε πολυάριθμα φεστιβάλ αποσπώντας διάφορα βραβεία, όπως το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας στο 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σόφιας, το βραβείο της οικουμενικής κριτικής επιτροπής στο Molodist – 47ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κιέβου, τέσσερα βραβεία στο 29ο Φεστιβάλ Τέχνης Κινηματογράφου του Mecklenburg-Vorpommern και δύο βραβεία στο 30ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Emden-Norderney. Στη Berlinale η ταινία συμμετείχε στη Διαγωνιστική Κατηγορία και απέσπασε την Ασημένια Άρκτο – Βραβείο Alfred Bauer.

Η Nora Fingscheidt ολοκλήρωσε της σπουδές της στη σκηνοθεσία στην Ακαδημία Κινηματογράφου του Μπάντεν-Βούτεμπεργκ με το ντοκυμαντέρ Ohne diese Welt (Χωρίς αυτό τον κόσμο). Η ταινία απέσπασε το Βραβείο Ντοκυμαντέρ στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Max Ophüls, καθώς και το βραβείο First Steps Award. Ωστόσο, κατάφερε να εντυπωσιάσει πολύ νωρίτερα με τα ντοκυμαντέρ και τις ταινίες μικρού μήκους Das Haus neben den Gleisen (Το σπίτι δίπλα στις ράγες), Synkope (Συγκοπή), και Zwischen den Zeilen (Ανάμεσα στις γραμμές). Στο κινηματογραφικό ντεμπούτο της Systemsprenger (System Crasher) υπογράφει όχι μόνο τη σκηνοθεσία αλλά και το σενάριο. Για το σενάριο βραβεύτηκε πριν ακόμα ολοκληρωθεί η παραγωγή της ταινίας. Το Systemsprenger (System Crasher) απέσπασε μια Ασημένια Άρκτο στην Μπερλινάλε και είναι η προτεινόμενη γερμανική συμμετοχή για τα Βραβεία Όσκαρ 2020 στην κατηγορία Καλύτερης Ξένης Ταινίας