Δήμος Λευκωσίας - Berlinale Selection 2019
Berlinale Selection 2019

Berlinale Selection 2019

21 (Πέμπτη), Νοέμβριος 2019 21/11/2019 - 20:00- Ίδρυμα Άρτος

Στα πλαίσια των «Εβδομάδων της γερμανικής γλώσσας»

Με το Berlinale Selection 2019, το Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου εγκαινιάζει μια νέα σειρά κινηματογραφικών προβολών, που θα παρουσιάζει κάθε φθινόπωρο στην Κύπρο μια επιλογή από τις πιο αξιόλογες νέες γερμανόφωνες ταινίες τις χρονιάς.

Πρόκειται για ταινίες που αξιολογήθηκαν θετικά από διεθνείς κριτικές και διακρίθηκαν από την κριτική επιτροπή. Ταινίες που αγγίζουν κοινωνικά θέματα στη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία και δίνουν μια γεύση της ζωής σε αυτές τις χώρες μέσα από τον κινηματογράφο. Ταινίες που προβληματίζουν και δείχνουν νέες προοπτικές, ή ταινίες που είναι απλά διασκεδαστικές και ωραίες.

Η διαφορετικότητα και η πολυμορφία είναι χαρακτηριστικά τόσο των κοινωνιών, όσο και των σκηνοθετών και σκηνοθετριών, των ηθοποιών και τον τοποθεσιών των ταινιών αυτών.

Τέσσερις από τις πέντε ταινίες του Berlinale Selection 2019 πραγματεύονται διαφορετικές οικογενειακές καταστάσεις και δείχνουν, με συναρπαστικό, δραματικό ή κωμικοτραγικό τρόπο, πώς οι άνθρωποι χειρίζονται την οικογενειακή τους μοίρα.

ΗΜΟΥΝ ΣΠΙΤΙ ΑΛΛΑ... (ICH WAR ZU HAUSE ABER…)

Δράμα // 105 λεπτά // 2019
Σκηνοθεσία: Angela Schanelec

Ο 13χρονος Φίλιπ εξαφανίζεται χωρίς ίχνη. Μόλις μια βδομάδα μετά ο νεαρός εμφανίζεται ξανά – χωρίς να πει λέξη. Τι ακριβώς συνέβη δεν ξέρει κανένας – ούτε καν η ανύπαντρη μητέρα του Άστριντ. Ο θάνατος του πατέρα του μπορεί να ήταν μια πιθανή αιτία. Μετά από αυτό το συμβάν η συμπεριφορά του Φίλιπ παραμένει αινιγματική. Ο περίγυρός του είναι όλο και περισσότερο αντιμέτωπος με υπαρξιακά ερωτήματα, που αλλάζουν όλη την στάση του απέναντι στη ζωή.

Για την ηθοποιό Maren Eggert στο «I was at home, but...» το UPCOMING γράφει: «Η Maren Eggert στον ρόλο της Astrid συλλαμβάνει ολόκληρο το συναισθηματικό φάσμα της μητρότητας και της ύπαρξης, της αγανάκτησης, της άμυνας, της αγάπης.» Το VARIETY γράφει για τη σκηνοθέτρια Angela Schandelec: «Κομψή και συνοπτική... Όποιος ακολουθήσει, θα ανταμειφθεί επάξια από το ξεχωριστό στυλ της Schanelec: Βινιέτες συγκλονιστικής ανθρώπινης αλήθειας και ψυχρό, εριστικό χιούμορ. Υπέροχες φθινοπωρινές εικόνες και ένας ακαταμάχητα ήρεμος ρυθμός, που μας επιτρέπει να αντιληφθούμε τα πάντα.»

Η Angela Schanelec σπούδασε αρχικά υποκριτική και έπαιξε σε θεατρικές σκηνές στην Κολωνία, το Βερολίνο και το Αμβούργο. Τη δεκαετία του '90 ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη σκηνοθεσία και έκτοτε εργάζεται ως σκηνοθέτης. Το 2012 διορίστηκε καθηγήτρια διηγηματικού κινηματογράφου στην Ακαδημία Εικαστικών Τεχνών του Αμβούργου. Συμμετείχε στο επισόδειο της σειράς Deutschland 09, παρουσιάζοντας τη δική της ματιά για τη σημερινή Γερμανία. Η ταινία της Orly παρουσιάστηκε στη Μπερλινάλε και απέσπασε το Βραβείο της Τέχνης του Κινηματογράφου (Filmkunstpreis) του Φεστιβάλ Γερμανικών Ταινιών στο Λουντβιχσχάφεν/Ρήνου. Με την ταινία Ich war zu Hause, aber… έλαβε για πρώτη φορά μέρος στο διαγωνιστικό μέρος της Μπερλινάλε και κέρδισε το Βραβείο Σκηνοθεσίας