Δήμος Λευκωσίας - Berlinale Selection 2019
Berlinale Selection 2019

Berlinale Selection 2019

24 (Κυριακή), Νοέμβριος 2019 24/11/2019 - 20:00- Ίδρυμα Άρτος

Στα πλαίσια των «Εβδομάδων της γερμανικής γλώσσας»

Με το Berlinale Selection 2019, το Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου εγκαινιάζει μια νέα σειρά κινηματογραφικών προβολών, που θα παρουσιάζει κάθε φθινόπωρο στην Κύπρο μια επιλογή από τις πιο αξιόλογες νέες γερμανόφωνες ταινίες τις χρονιάς.

Πρόκειται για ταινίες που αξιολογήθηκαν θετικά από διεθνείς κριτικές και διακρίθηκαν από την κριτική επιτροπή. Ταινίες που αγγίζουν κοινωνικά θέματα στη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία και δίνουν μια γεύση της ζωής σε αυτές τις χώρες μέσα από τον κινηματογράφο. Ταινίες που προβληματίζουν και δείχνουν νέες προοπτικές, ή ταινίες που είναι απλά διασκεδαστικές και ωραίες.

Η διαφορετικότητα και η πολυμορφία είναι χαρακτηριστικά τόσο των κοινωνιών, όσο και των σκηνοθετών και σκηνοθετριών, των ηθοποιών και τον τοποθεσιών των ταινιών αυτών.

Τέσσερις από τις πέντε ταινίες του Berlinale Selection 2019 πραγματεύονται διαφορετικές οικογενειακές καταστάσεις και δείχνουν, με συναρπαστικό, δραματικό ή κωμικοτραγικό τρόπο, πώς οι άνθρωποι χειρίζονται την οικογενειακή τους μοίρα.

ΑΤΛΑΣ

Δράμα // 100 λεπτά // 2018 
Σκηνοθεσία: David Nawrath

Ο Βάλτερ κάνει μεταφορές επίπλων σε εξώσεις. Όταν μια μέρα ανοίγει η πόρτα ενός παλιού κτιρίου από το οποίο πρέπει να γίνει έξωση, ο Βάλτερ συναντά μπροστά του τον γιό του, Γιαν. Ο πατέρας του, ο μεταφορέας επίπλων, τον είχε εγκαταλείψει όταν ήταν παιδί.

Η  ταινία του Nawraths είναι ένα δυνατό κινηματογραφικό ντεμπούτο, που διηγείται το δράμα ενός άντρα που δίνει τα πάντα για να σώσει τον γιο του, τον οποίο ξαναβρίσκει μετά από χρόνια, από μια συμμορία εγκληματιών ακινήτων. Η ταινία «Άτλας» δημιουργεί με τις δραματουργικές εξελίξεις της μια τεράστια ορμή συναισθημάτων.

Ο σταρ του θεάτρου Rainer Bock, ο οποίος έπαιξε επίσης στις ταινίες «Η Λευκή Κορδέλα» του Michael Haneke και «Inglourious Basterds» του Quentin Tarantino καθώς και στη βρετανική τηλεοπτική σειρά «SS-GB», υποδύεται τον κύριο ρόλο στο κινηματογραφικό ντεμπούτο του Nawrath «Atlas». Η DIE WELT AM SONNTAG έγραψε, «Ο Bock έχει την ικανότητα να κάνει τα αθέατα ορατά. Να μετατρέπει στο λεπτό – με ένα κοφτερό βλέμμα, ένα γύρισμα του κεφαλιού, ένα απειλητικό συνοφρύωμα – το ελάχιστο κείμενο σε ζωντανούς ανθρώπους, αντικατοπρίζοντας την εσωτερική κατάσταση της ψυχής τους. »

Ο David Nawrath γεννήθηκε το 1980 στο Βερολίνο και μεγάλωσε στη Γερμανία και το Ιράν. Έκανε το ντεμπούτο του με το ντοκυμαντέρ Moharram - Jugend der ewigen Morgenröte, που διηγείται τις ιστορίες σύγχρονων εφήβων στην περιοριστική Τεχεράνη. Τη χρονιά της κυκλοφορίας της ταινίας, ξεκίνησε σπουδές σκηνοθεσίας στη Γερμανική Ακαδημία Κινηματογράφου και Τηλεόρασης του Βερολίνου. Με το ντεμπούτο του ήταν προσκεκλημένος στο DOK Festival του Κάσελ, ενώ η ταινία μικρού μήκους Was bleibt (Τι μένει) ήταν υποψήφια για το γερμανικό και το ευρωπαϊκό Βραβείο Ταινιών Μικρού Μήκους. Επιπλέον, ήταν ένας από τους έξι σκηνοθέτες που επιλέγηκαν για το Résidence du Festival de Cannes. Εργάζεται επίσης στο τηλεοπτικό κανάλι Arte και έκανε γυρίσματα με τη δημοφιλή σεφ Sarah Wiener.