Δήμος Λευκωσίας - Berlinale Selection 2019
Berlinale Selection 2019

Berlinale Selection 2019

26 (Τρίτη), Νοέμβριος 2019 26/11/2019 - 20:00- Ίδρυμα Άρτος

Στα πλαίσια των «Εβδομάδων της γερμανικής γλώσσας»

Με το Berlinale Selection 2019, το Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου εγκαινιάζει μια νέα σειρά κινηματογραφικών προβολών, που θα παρουσιάζει κάθε φθινόπωρο στην Κύπρο μια επιλογή από τις πιο αξιόλογες νέες γερμανόφωνες ταινίες τις χρονιάς.

Πρόκειται για ταινίες που αξιολογήθηκαν θετικά από διεθνείς κριτικές και διακρίθηκαν από την κριτική επιτροπή. Ταινίες που αγγίζουν κοινωνικά θέματα στη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία και δίνουν μια γεύση της ζωής σε αυτές τις χώρες μέσα από τον κινηματογράφο. Ταινίες που προβληματίζουν και δείχνουν νέες προοπτικές, ή ταινίες που είναι απλά διασκεδαστικές και ωραίες.

Η διαφορετικότητα και η πολυμορφία είναι χαρακτηριστικά τόσο των κοινωνιών, όσο και των σκηνοθετών και σκηνοθετριών, των ηθοποιών και τον τοποθεσιών των ταινιών αυτών.

Τέσσερις από τις πέντε ταινίες του Berlinale Selection 2019 πραγματεύονται διαφορετικές οικογενειακές καταστάσεις και δείχνουν, με συναρπαστικό, δραματικό ή κωμικοτραγικό τρόπο, πώς οι άνθρωποι χειρίζονται την οικογενειακή τους μοίρα.

GUNDERMANN

Δράμα // 127 λεπτά // 2018 
Σκηνοθεσία: Andreas Dresen

Ο Γκέραρντ Γκούντερμαν ήταν τραγουδοποιός και ταυτόχρονα οδηγός εκσκαφέα - ένας θρύλος της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Κάτι καινούριο όμως βγαίνει στο φως: από αγάπη για την πατρίδα, ο Γκούντερμαν έγινε κατάσκοπος της μυστικής αστυνομίας Stasi, ενώ τελούσε και ο ίδιος υπό παρακολούθηση. Η ταινία παρουσιάζει μια νέα αφήγηση της ιστορίας της DDR.

Η ταινία «Gundermann» διακρίθηκε το 2019 με έξι γερμανικά κινηματογραφικά βραβεία: καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, πρώτου ρόλου, σεναρίου, φωτογραφίας και κοστουμιού. Ο τραγουδιστής Gerhard Gundermann ενσαρκώνεται καταπληπτικά από τον Αlexander Scheer. «Το Gundermann είναι μια από τις πλουσιότερες, πιο διαφοροποιημένες και εκπληκτικές ταινίες για την Ανατολική Γερμανία (DDR). Ίσως ακόμα η καλύτερη ταινία του Dresen, γιατί στο τέλος η ανθρώπινη ευγένειά του δεν αφήνει την συμφιλίωση να καταρρεύσει. Κάτι στον Gundermann παραμένει ανοικτό. »

Ο Andreas Dresen μεγάλωσε με γονείς που εργάζονταν στο θέατρο και ο ίδιος εργάστηκε αρχικά ως ηχολήπτης στο θέατρο. Ακόμα και η πρώτη του ταινία, Stilles Land, έχει σαν θέμα θεατρικούς θιάσους σε μικρές πόλεις. Από τα σχολικά του χρόνια γύριζε ερασιτεχνικές ταινίες, μέχρι που τελικά σπούδασε στην Ακαδημία Κινηματογράφου και Τηλεόρασης στο Πότσνταμ-Μπάμπελμπεργκ από το 1986 μέχρι το 1991. Η ταινία So schnell es geht nach Istanbul (Όσο πιο γρήγορα προς την Κωνσταντινούπολη), που δημιούργησε στα πλαίσια των σπουδών του, προβλήθηκε στην Μπερλινάλε και κέρδισε το βραβείο Prix Europa. Από το 1996 εργάζεται και πάλι για το θέατρο στο Βερολίνο, τη Λειψία, το Κότμπους και τη Βασιλεία. Πριν κληθεί να συμμετέχει στην κριτική επιτροπή του διαγωνιστικού μέρους του 63ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου το 2013, συμετείχε με τρεις ακόμα ταινίες στη Μπερλινάλε. Ο Dresen είναι μέλος της Ακαδημίας Τεχνών του Βερολίνου-Μπράντενμπουργκ και της Γερμανικής και Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου.