Δήμος Λευκωσίας - Berlinale Selection 2019
Berlinale Selection 2019

Berlinale Selection 2019

14 (Πέμπτη), Νοέμβριος 2019 14/11/2019 - 20:00- Ίδρυμα Άρτος

Στα πλαίσια των «Εβδομάδων της γερμανικής γλώσσας»

Με το Berlinale Selection 2019, το Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου εγκαινιάζει μια νέα σειρά κινηματογραφικών προβολών, που θα παρουσιάζει κάθε φθινόπωρο στην Κύπρο μια επιλογή από τις πιο αξιόλογες νέες γερμανόφωνες ταινίες τις χρονιάς.

Πρόκειται για ταινίες που αξιολογήθηκαν θετικά από διεθνείς κριτικές και διακρίθηκαν από την κριτική επιτροπή. Ταινίες που αγγίζουν κοινωνικά θέματα στη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία και δίνουν μια γεύση της ζωής σε αυτές τις χώρες μέσα από τον κινηματογράφο. Ταινίες που προβληματίζουν και δείχνουν νέες προοπτικές, ή ταινίες που είναι απλά διασκεδαστικές και ωραίες.

Η διαφορετικότητα και η πολυμορφία είναι χαρακτηριστικά τόσο των κοινωνιών, όσο και των σκηνοθετών και σκηνοθετριών, των ηθοποιών και τον τοποθεσιών των ταινιών αυτών.

Τέσσερις από τις πέντε ταινίες του Berlinale Selection 2019 πραγματεύονται διαφορετικές οικογενειακές καταστάσεις και δείχνουν, με συναρπαστικό, δραματικό ή κωμικοτραγικό τρόπο, πώς οι άνθρωποι χειρίζονται την οικογενειακή τους μοίρα.

DER JUNGE MUSS AN DIE FRISCHE LUFT (ALL ABOUT ME)

Δράμα // 100 λεπτά // 2018
Σκηνοθεσία: Caroline Link/p>

Ο στρουμπουλός εννιάχρονος Χανς-Πέτερ έχει ένα ταλέντο, το οποίο εξασκεί καθημερινά στο μπακάλικο της γιαγιάς του: Κάνει τον κόσμο να γελά. Η χαρούμενη διάθεση όμως επισκιάζεται από την ασθένεια της μητέρας του, η οποία υποφέρει από μια ανεξήγητη μελαγχολία. Ο Χανς-Πέτερ βρίσκει κίνητρο να βελτιώσει το ταλέντο του, με την ελπίδα να δει την μητέρα του χαρούμενη.

Η θλιβερή ιστορία της παιδικής ηλικίας του διάσημου Γερμανού κωμικού Χάπε Κέρκελιγκ θέτει το ερώτημα, πώς γίνεται κάποιος αυτός που είναι, πώς συνεχίζει να επιδρά η παιδική ηλικία στην ενηλικίωση, πώς την διαμορφώνει και την ορίζει. Στην ταινία ενσαρκώνεται άψογα από τον νεαρό ηθοποιό Julius Weckauf, ο οποίος απέσπασε για τον συγκεκριμένο ρόλο το βραβείο καλύτερου ανερχόμενου ηθοποιού. Η Caroline Link κέρδισε για την ταινία αυτή το Βαυαρικό Κινηματογραφικό Βραβείο στην κατηγορία Σκηνοθεσία.

Η Caroline Link γνώρισε την πρώτη μεγάλη κινηματογραφική της επιτυχία το 2003 με την ταινία Nirgendwo in Afrika (Νowhere in Africa), με την οποία κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας. Εκτός από πολλά άλλα κινηματογραφικά βραβεία και συμετοχές σε φεστιβάλ, της απονεμήθηκε το παράσημο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας για το έργο της. Στις περισσότερες ταινίες της, όπως στις Jenseits der Stille, Exit Marrakesh και Nirgendwo in Afrika υπογραφεί τόσο τη σκηνοθεσία όσο και το σενάριο. Για την ταινία Im Winter ein Jahr και τη γνωστή παιδική ταινία Pünktchen und Anton έκανε προσαρμογή στα γνωστά βιβλία των Scott Campbell και Erich Kästner. Η ταινία Junge muss an die frische Luft (All about me) συνεχίζει με εντυπωσιακό τρόπο τη σειρά επιτυχιών της