Δήμος Λευκωσίας - Διάλεξη Δρος Σοφοκλή Σοφοκλέους: Φυσική Κληρονομιά
Διάλεξη Δρος Σοφοκλή Σοφοκλέους: Φυσική Κληρονομιά

Διάλεξη Δρος Σοφοκλή Σοφοκλέους: Φυσική Κληρονομιά

19 (Πέμπτη), Δεκέμβριος 2019 19/12/2019 - 19:30- Αίθουσα διαλέξεων του ΚΕΦΥΠΟΚ

Το Κέντρο Φυσικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς σας προσκαλεί στην διάλεξη του Δρος Σοφοκλή Σοφοκλέους Πανεπιστημιακού, Ιδρυτή και Προέδρου του ΚΕΦΥΠΟΚ την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 7.30μμ με θέμα:
ΦΥΣΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
Ορισμός - έννοια - περιεχόμενο


Η διάλεξη είναι ανοικτή για το κοινό και θα δοθεί στην αίθουσα διαλέξεων του ΚΕΦΥΠΟΚ
Οδός Μ. Αλεξάνδρου 10, Παλιά Λευκωσία (επισυνάπτεται χάρτης).

Διάρκεια διάλεξης: π. 45 λεπτά και 10 λεπτά συζήτηση.
Θα ακολουθήσει η καθιερωμένη δεξίωση του τέλους του έτους.

ΣΥΝΟΨΗ
Η παρούσα διάλεξη επιχειρεί ένα εμπεριστατωμένο ορισμό της φυσικής κληρονομιάς, επεξήγηση της έννοιάς της και κατηγοριοποίηση του περιεχομένου της. Πρόκειται για ένα όρο που επιδέχεται διάφορες ερμηνείες και αποτελεί ένα μεγάλο κομμάτι της περιβαλλοντικής κληρονομιάς. Είναι η ίδια η Φύση και τα κληροδοτήματά της.

Η φυσική κληρονομιά είναι μεν ένας δόκιμος λογισμός και όρος, όμως μόλις τις τελευταίες δύο με τρεις δεκαετίες πήρε την θέση της ως γνωστικό αντικείμενο στον ακαδημαϊκό κόσμο και έγινε αντικείμενο έρευνας και μελέτης. Ήδη από το 1972 στην Σύμβαση Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO γίνεται λόγος για την φυσική κληρονομιά.

Πρόκειται για τα κληροδοτήματα της Φύσης που αφορούν κυρίως την γεωποικιλότητα και την βιοποικιλότητα, όπως τα φυσικά τοπία, μεμονωμένα μνημεία της Φύσης, τα ορυκτά, τα παλαιοβοτανικά και παλαιοντολογικά απολιθώματα, το ίδιο το φυσικό περιβάλλον με τα κατά τόπους συστατικά του στοιχεία, όπως η γεωλογία, η χλωρίδα, η πανίδα, τα οικοσυστήματα, οι κλιματικές συνθήκες κ.ά.

Στον κυπριακό χώρο ο όρος της φυσικής και γενικότερα της περιβαλλοντικής κληρονομιάς ανεδείχθη για πρώτη φορά στο βιβλίο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ. ΔΙΑΣΩΣΗ, ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ, ΠΡΟΛΗΨΗ, που εξέδωσε το 2001 ο ομιλητής. Στο ίδιο σύγγραμμα επεξηγήθη επίσης η σχέση της φυσικής με την πολιτιστική κληρονομιά. Ήταν μία σημαντική συμβολή του Κέντρου Φυσικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε αυτό τον τομέα έρευνας, μεθοδολογίας και γνωσιολογίας.

Στην διάλεξη θα παρουσιαστούν σε powerpoint σημαντικά παραδείγματα και τεκμήρια της φυσικής κληρονομιάς.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
O Σοφοκλής Σοφοκλέους γεννήθηκε και έλαβε την πρώτη του παιδεία στην Λευκωσία. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Ανθρωπιστικών Επιστημών του Στρασβούργου και στο 10ο Πανεπιστήμιο του Παρισιού (Paris-X-Nanterre). Παρακολούθησε επίσης μουσειολογία στο ICCROM στην Ρώμη.

Είναι πανεπιστημιακός με εξειδίκευση στους τομείς της Ιστορίας της Τέχνης, της Αρχαιολογίας και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Το ερευνητικό του έργο και δημοσιεύσεις εκτείνονται στην κλασσική, βυζαντινή και μεταβυζαντινή αρχαιολογία και τέχνη, την ευρωπαϊκή και της Μέσης Ανατολής αρχαιολογία και τέχνη, την φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, την θρησκευτική και μυθολογική εικονογραφία, την εικονογραφική ανάλυση, την θεωρία και την πρακτική της συντήρησης/αποκατάστασης, την μουσειολογία και την ψηφιακή αρχειοθηκονομία της πολιτιστικής κληρονομιάς. (βλ. unic.academia.edu/SophoclesSophocleous )

Το 1991 ίδρυσε το Κέντρο Φυσικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς που έχει να επιδείξει μέχρι σήμερα σημαντικό έργο (βλ. www.heritage.org.cy)

Έχει διδάξει ως προσκεκλημένος καθηγητής στην Ecole Pratique des Hautes Etudes στην Σορβόννη (1996-1998), σε κυπριακά και ξένα πανεπιστήμια. Δίδαξε για πολλά χρόνια στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και τα τελευταία χρόνια στα σεμινάρια του ΚΕΦΥΠΟΚ (http://www.heritage.org.cy/seminars). Διατελεί Ειδικός Επιστήμονας στο Τμήμα Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Το 2011 η Γαλλική Δημοκρατία τον τίμησε με τον τίτλο του Chevalier de l'Ordre National des Arts et Lettres και το 2012 το Κίνημα Οικολόγων τον τίμησε με το Βραβείο Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς εις μνήμην Νεοπτόλεμου Μιχαηλίδη.
'Αρθρογραφία: sophoclesarticles.wordpress.com