Δήμος Λευκωσίας - Έκθεση ζωγραφικής «Μέσα από την βαθύτατη αδράνεια μια γέννα»
Έκθεση ζωγραφικής «Μέσα από την βαθύτατη αδράνεια μια γέννα»

Έκθεση ζωγραφικής «Μέσα από την βαθύτατη αδράνεια μια γέννα»

28 (Τρίτη), Ιανουάριος 2020 28/01/2020 - 13/02/2020 19:30-20:00 Γκαλερί Γκλόρια

Η Γκαλερί Γκλόρια παρουσιάζει την έκθεση ζωγραφικής της Μάριον Πασχάλη με τίτλο «Μέσα από την βαθύτατη αδράνεια μια γέννα».

Με την συλλογή «Μέσα από την βαθύτατη αδράνεια μια γέννα», η ζωγράφος Mάριον Πασχάλη προάγει έναν σύγχρονο μύθο δημιουργίας όπου ο Θάνατος μετουσιώνεται σε ζωοποιό δαίμονα και  πηγή εκπόνησης του όμορφου, και η Κλωθώ  κάθε άλλο παρά το πεπρωμένο, κλώθει με τη ρόκα της ένα νήμα ζωής που ακολουθεί απροσδόκητες πορείες. Συνεργός της σε αυτό το μονοπάτι που ανελέητα την βασανίζει αλλά και αδιάλλακτα την τρέφει είναι ο πόθος, τόσο για την εξεύρεση μιας προσωπικής έκφρασης, όσο και για την αναγκαία εκμαίευση μίας  τεχνοποιού γυναίκας. Έτσι η καλλιτέχνης συνθέτει τις εικόνες της ξετυλίγοντας κλωστές που στο απρόβλεπτο πλέγμα τους εναγκαλίζουν την γέννα αινιγματικών σχημάτων και μορφών. Ενισχυμένες από  χρώματα σε μολύβι και λαδομπογιά οι μορφές αυτές εξαπολύονται μέσα σε ένα χώρο αφαιρετικά ποιητικό, του διαπεραστικά λευκού και απέριττα ανάγλυφου. Οι ίδιοι οι τίτλοι των έργων εξελίσσονται σε τετράστιχα που διαπλατύνουν την ανάγνωση της εικόνας. Μέσα σε αυτή την διάθεση την απροκάλυπτα ποιητική - η καλλιτέχνης-Κλωθώ γεννά και κλώθει τις σκέψεις της περί αγάπης, πάθους, πόνου και απώλειας. 

Η Μάριον Πασχάλη γεννήθηκε στο Λονδίνο από Κύπριους γονείς.  Κατά τη διάρκεια της φοίτησής της στον πρακτικό κλάδο του Παγκυπρίου Γυμνασίου η καλλιτέχνης λάμβανε μαθήματα σχεδίου και ζωγραφικής από τον καλλιτέχνη Α. Χαραλάμπους. Ακολούθως σπούδασε ζωγραφική στο Accademia di Belle Arti di Firenze υπό την επίβλεψη των καθηγητών τέχνης και καλλιτεχνών F. Farulli και G. Ulivi. Η επίδραση που δέχθηκε η καλλιτέχνης από το «Performance Art»  την οδήγησε όχι μόνο στην δημιουργία ενός βιβλίου «object d` art» στοχεύοντας την οπτικοακουστική του έκφραση, αλλά και σε περεταίρω σπουδές στον ευρύτερο χώρο  του θεάτρου. Ακολούθησε έτσι μεταπτυχιακές σπουδές με θέμα «Text and Performance» στο Kings College και στο Royal Academy of Dramatic Arts στο Λονδίνο.

Τα τελευταία δεκατρία χρόνια εργάζεται ως καθηγήτρια Τέχνης στο Junior and Senior School στην Λευκωσία, ενώ συγχρόνως συνεχίζει την δημιουργική της πορεία στο χώρο της τέχνης. Έκανε μέχρι τώρα δύο ατομικές εκθέσεις και έλαβε μέρος σε δύο ομαδικές.

Η έκθεση ανοίγει στις 28 Ιανουαρίου και θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου 2020.

Γκαλερί Γκλόρια,
Ζήνωνος Σώζου 3,
1075 Λευκωσία

Τηλ. 22 762605. 

Ώρες Λειτουργίας:
Δευτέρα - Παρασκευή 10.30 - 12.45 π.μ. και 17.30 - 20.00  
Σάββατο 10.30 - 12.45 π.μ. 

Like us in Facebook: https://www.facebook.com/GloriaGalleryNicosia